fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Tíz dolog, amit tudnod kell, ha gyermeked kórházba kerül

Bent alhatok-e a gyerekkel a kórházban? Műtik a gyereket, de nem tájékoztat az orvos, nem tudom mi történik.  Ehhez hasonló kérdések merülhetnek fel, ha a gyerekünk kórházba kerül. Íme a TASZ válaszai. 

1. A gyermekem kórházban van, és nem szeretném egyedül hagyni éjszakára.

Az egészségügyi törvény világosan kimondja, hogy a kiskorú beteg mellett tartózkodhat a szülő. Ez alatt folyamatos jelenlétet kell érteni, beleértve az éjszakát is. Beszéld meg a kezelőorvossal, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre. Külön elhelyezés legtöbb esetben ingyenesen nem megoldható, de egy széken vagy matracon ott töltheted az éjszakát.

Ha mégsem engedik, hogy bent töltsd az éjszakát, fordulj az illetékes betegjogi képviselőhöz.

 

2.Nem válaszolnak a kérdéseimre, nem tudom, mi történik a gyermekemmel, ráadásul neki sem mondanak semmit.

A gyermeket tájékoztatni kell korának és állapotának megfelelően úgy, hogy az neki is érthető legyen, és a tájékoztatásnak teljes körűnek kell lennie. Bár a döntéseket nem ő, hanem a szülő hozza, ő a kezelés alanya.

Ha valami nem érthető, kérdezz bátran!

 

3.Mindennap többször kap injekciót. Fél tőle és nagyon sír. Sajnálom, hogy nincs más lehetőség.

A szülőt is teljes körűen tájékoztatni kell a kezelésről, és ha van, akkor a lehetséges alternatívákról is. Ha egy másik kezelési módot választasz, ennek megfelelően kell folytatni azt.

Ne félj kérdezni, ismerd meg a kezelési alternatívákat, lehetőségeket, és ezek alapján hozz döntést!

 

4.Egy kórteremben vannak a fiúk és a lányok, a vizitek alatt pedig le kell vetkőzni. A gyermekem nagyon szégyenlős, de csak nekem mer panaszkodni. Az orvosok szerint ezt mindig így csinálják.

A törvény értelmében az emberi méltóságot tiszteletben kell tartani, aminek a szeméremérzet tiszteletben tartása is része. Ezt akkor is kötelező betartani, ha az illető kiskorú.

Ne hagyd szó nélkül! Ha azt tapasztalod, hogy a kórházi tartózkodás alatt megsértik gyermeked méltóságát, jelezd a problémát, és kérd a személyzet segítséget, annak megoldásában (pl.: paravánnal, függönnyel, külön teremben történő vizsgálattal)

 

 

A képre kattintva elolvashatod a teljes kiadványt

5.Azt mondják, hogy lehet meg kell műteni a gyermekemet, és alá kellett írnom egy papírt, hogy hozzájárulok. Nem értettem pontosan, de az orvos azt mondta siessek, nincs ideje magyarázni.

A szükséges beavatkozásokról részletesen tájékoztatni kell a szülőt, hiszen az ő beleegyezése kell azok elvégzéséhez.

Ha nem érted a tájékoztatást, kérj további felvilágosítást. Ha ez nem történik meg, megtagadhatod a beleegyezésedet.

 

6.A szomszédom gyermekének ugyanilyen baja volt, és őt nem műtötték. Mi lehet ennek az oka?

A részletes tájékoztatás épp az ilyen helyzetek tisztázása miatt szükséges.

Kérdezzünk bátran, hiszen felelősségteljes döntéshez pontosan tudni kell, hogy mibe egyezel bele, és mit utasítasz vissza.

 

7.Ma meglátogattam a gyermekemet a kórházban, de egy üres ágy fogadott. Az orvos elmondta mi történt, de szerettem volna, ha erről korábban értesítenek.

Abban az esetben, ha a gyermeket másik osztályra, vagy intézménybe kell helyezni, vagy esetleg jelentős változás áll be az állapotában, akkor erről a szülőt értesíteni kell. Törvény ugyan nincs róla, de kívánatos a lehető leggyorsabban megtenni.

Amikor gyermeked kórházba kerül, adj meg egy olyan telefonszámot, amelyen mindig elérhető vagy. Ha mégsem értesítenék időben, forduljon a betegjogi képviselőhöz.

 

8.Ma szültem, tökéletesen jól érzem magam. Alig várom, hogy hazamenjek, de úgy tudom, egy hétig még bent kell maradnom a biztonság kedvéért.

Csak abban az esetben lehet akarata ellenére bent tartani szülés után a nőt és a gyermeket, ha a gyermek egészsége veszélyben van. Az anya saját egészsége veszélye esetén saját felelősségre távozhat.

Tájékozódj a kórházi gyakorlatokról a TASZ oldalán. Távozz saját felelősségére, amennyiben semmilyen vészhelyzet nem áll fenn a szülést követően. Ennek módjáról egyeztess a kórházi személyzettel.

 

9.Este 7 óra után értem be a kórházba, és már nem engedték, hogy meglátogassam a gyermekemet. Az orvos szerint jogában áll korlátozni a látogatást.

A látogatás csak akkor korlátozható, ha az az intézmény rendjét zavarja, a betegek jogait sérti. Az orvosok kényelme nem lehet oka a korlátozásnak.

Tájékozódj a látogatási rendről. Ha ettől eltérően látogatnál, egyeztess előre a személyzettel.

 

10.Kihez fordulhatok segítségért?

Minden intézményben ki kell függeszteni a betegjogi képviselő elérhetőségét, aki továbbítja a panaszt a vezetés felé. Az intézmény vezetőjénél közvetlenül is benyújtható panasz, aki kivizsgálja az ügyet.

Emellett a TASZ jogsegélyszolgálatát is keresheted a jogsegely@tasz.hu e-mail címen vagy a +36-01-209-0046-os telefonszámon.

 

A teljes kiadvány letölthető a TASZ honlapjáról: gyerekkelvagyok.tasz.hu

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás