fbpx

| Kovács Andrea

Tippek zöld ajándékokra

Kétszer ad, ki gyorsan ad – no meg az is, aki tudatosan választ, hisz minden vásárlás egy szavazás is egyben, egyáltalán nem mindegy, kit vagy mit támogatunk a vásárlásunkkal. Karácsony közeledtével ez különösen fontos kérdés, különösen akkor, ha a zöld szempontok állnak a lista elején. 

Madaras és kisállatos kitűzők, 500 Ft

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 500 Ft adományért választható tűzzománc jelvényt ad, a befolyt összeget madárvédelmi, környezeti nevelési programra fordítják. Folyamatosan keresnek együttműködő partnereket a perselyek kihelyezéséhez, tehát nem csak a vásárlással, hanem együttműködéssel is tudtok segíteni.

Szendvicstartó, 2100 Ft

Minden nap újabb szalvéta/szendvics/fő, jó esetben csak néhány naponta új zacskó – talán el is siklunk felette, olyan apróságnak tűnik és mégis, ha kicsit utána számolunk, óriási mennyiségű hulladék keletkezik. Ezzel a tartóval kiiktathatjuk életünkből a csomagolókat, mert sem szalvéta, sem zacskó nem szükséges a továbbiakban. Ráadásul a csomagoló külseje újrahasznosított PET palackból készül. A színek viszonylag visszafogottak, lehet találni mindenkinek megfelelőt – nagyoknak, kicsiknek is használható darab.

Termoszpohár, kb. 2000 Ft-tól

Számos verzióban kapható a kávéshopokban, mindenféle háztartási kellékek boltjában. Viszlát, minden nap vásárolt, egyszerhasználatos kávés, teáspohár, hello, hordozható bögre! Nem mellesleg ha otthon/munkahelyen töltjük bele a megfelelő ébrentartó italunkat, rengeteget spórolhatunk is vele. A Brugo pohara BPA-mentes, nem csöpög, persze ennél van jóval olcsóbb is, ezt pl. saját ízlésünknek megfelelően lehet dekorálni. Termoszpohár/bögre néven érdemes keresgélni az interneten.

Equa-kulacs, 2900 Ft

Egy jófajta kulaccsal megússzuk a palackozott víz vásárlását (vagy ha nem bírjuk ki ásványvíz nélkül, jöhet a legnagyobb kiszerelés és abból áttöltögetés, az is kevesebb palackkal jár). Ez a fajta kulacs BPA-mentes (ahogy a cumisüvegek már egy ideje csak ilyenek lehetnek az EU-n belül), ezért gyerekek részére is ajánljuk. Mintában is viszonylag széles a skála: a semlegestől a virágoson át a packmanig, sőt, a szörnyecskékig minden van. Minden kulacs bevételéből származó összeg 10%-át zöld szervezeteknek ajándékozzák.

Pandás karkötő, 2990 Ft

Szinte mindenkinek van legalább egy ismerőse, aki imádja a pandákat – lássuk be, jogosan, hiszen borzasztó helyes állatok -, a gyerekek körében is viszonylag népszerű, szóval valakinek örömet tudunk ezzel a meglepetéssel. A karkötő támogató céllal készült, a Cruciani C minden eladott darab árából befolyt összeg 20%-át a WWF Magyarország Hiúzvédelmi Programját támogatja. Barátnőkarkötőnek is remek darab.

Ökoanyu – Egyszerűen zöld, 3300 Ft 

Nagy Réka nemrég megjelent könyve jó alapokat adhat a kezdő és haladó elkötelezett környezetbarátoknak a tisztitószerek, kencék, élelmiszerbeszerzés, hulladékelhelyezés témájában, érdeklődőnek remek ajándék lehet a fa alá. Beszerezhető a nagyobb könyvesboltokban és a Zöldboltban is, itt épp 2790 Ft.

Plastenka – Táska újrahasznosított hulladékból

A Plastenka vásárlásával többszörösen védjük környezetünket: újrahasznált hulladékból itt helyben készülnek a táskák: laptoptartó, futárzsák, övtáska, tárca stb. Az alapanyagokat bárok, szórakozóhelyek gyűjtik, bármikor lehet csatlakozni ehhez a rendszerhez is. Egyedi rendelést is felvesznek, részletes infókat az oldalukon találtok.

És végül két gyerekjáték:

Napelemes játékszett, 4990 Ft

6 az 1-ben: az alapanyagokból 6 féle robotot lehet összeszerelni: repülő, kiskutya, autó, hajó, repülő és szélgenerátor, napelemes játék. Ez is többszörösen klassz ajándék: mivel többféle szerkezetet lehet belőle épiteni, sokáig rejt izgalmakat és mivel napelemes, nem kell hozzá elemeket venni, tölteni stb. Efféle mókákban utazó gyerekeknek remek darab.

Tudatos Vásárlók könyve, 2850 Ft

 

A Tudatos vásárlók könyve a 2004 óta megjelenő Tudatos Vásárló magazin első tizenhárom számából tartalmaz némileg átdolgozott, bővített és felfrissített válogatásokat a vízfogyasztás, a zöldségek és gyümölcsök, a húsfogyasztás, az energia, a vegyi anyagok, a közlekedés, valamint az utazás témakörében. Provokatív kérdések, elgondolkodtató tények és adatok, hasznos tanácsok – mindez egy kötetben. 

Te rajzolsz, én varrok! – árakat a rajz alapján tudnak adni

A  projekt egyszerű és nagyszerű: a gyermek rajza alapján varrják meg a játékot, a képeket elnézve eszméletlen ügyesen keltik életre a figurákat. És hogy ez miért zöld? Hát, mert ha egy ilyet rendel valaki, sikerül megúszni egy újabb, a világ másik végén fillérekért gyártott, aztán méregdrága plüssizé megvásárlását, helyette a helyben készült, nagyon személyes meglepetést kapja a gyermek.

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-13-C-0003 pályázat keretében valósult meg.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás