fbpx

| Birtalan Ilona Liliána

Tippek a szemét csökkentéséhez

Egész jó példákat találni a nagyvilágban arra, hogy hogyan is lehet megúszni az életet akár egy nagyváros közepén is szemét nélkül. Szemétcsökkentő tippek következnek.

Az egyik legismertebb próbálkozás éppen New York-ban vált ismertté Colin Beavan példáján keresztül, aki a Terhelés üzemmód kiiktatva jelzőt is kaphatná, ha egy indiánregény szereplője lenne.

Nézzük meg bevált tippjeit (a sajátjainkkal kiegészítve) arra nézve, hogy hogyan hagyjunk még több teret a világból a gyerekeinknek.   

 

  1. Nem kell a dobozos üdítő (nem mellékesen rengeteg káros adalékanyagtól is meg lehet így szabadulni).
  2. Nem kell a palackos víz (nem mellékesen a szervezetünket is békében hagyhatjuk az ártalmasnak tartott műanyagpalack kiiktatásával).
  3. Nem kell a kávé a egyszer használatos papírpoharakból (nem beszélve arról, hogy a koffeinfüggőséget így igen könnyű keretek közé szorítani).
  4. Le az eldobható borotvákkal és pengékkel – pengetartó tokokkal (az élezhető borotvapenge előbb-utóbb úgyis újra divattá válik).
  5. A nem eldobható női intimhigiéniai termékek használata éppolyan egészséges, ha nem egészségesebb, mint a kidobható társaiké, nem beszélve a Föld egészségéről (pofás mosható betéteket is lehet kapni manapság).
  6. Hagyd az eldobható műanyagokban vehető ételeket, bármilyen ételkarnevál is legyen.
  7. Használd saját ételdobozaidat, hogy kiváltsd a műanyag tálalóeszközöket (bár egyes helyeken ez nem kivitelezhető, de próbálkozni akkor is érdemes).
  8. Igenis fogadd el, hogy néha máshogy és mást eszel, mint a társaid (pl. a gyors megoldások kimaradnak az életünkből).
  9. A tejet vedd üvegben (ez ugye főleg a termelőktől való közvetlen vásárlást jelenti).
  10. Mézet, savanyúságot, eltett zöldséget olyantól vásárolj, akikhez vissza tudod vinni az üres üveget (ez is inkább a piacokon lehetséges).
  11.  A tojástartó és gyümölcsláda is mehet vissza a kerekedőnek újrafelhasználásra (bevásárlóközösségekben erre kifejezetten figyelnek).
  12. Bevásárláskor használj saját szatyrot.
  13. Hagyd a papírformájú előfizetéseket és olvass inkább elektronikus módon (de ha valamilyen médiaterméket ingyenes elérhetősége mellett értékesnek találsz, találd meg a módját, hogy fizethess érte – legalábbis, ha még sokáig szeretnél találkozni vele).
  14. Ne fogadj el papír alapú reklámokat.
  15. Használj szupermenő újrahasználható sétabögréket, flakonokat.
  16. Éljenek a sokszor használatos szövetek: a ruhazsebkendőtől kezdve, a kézszárításon át a kenyértakarón keresztül a törlőrongyig.
  17. Ha el is felejtenéd az előbb emlegetett textil kéztörlőt magaddal vinni, hagyd a papírtörlőt és használd a nadrágodat kézszárításra (úgy, mint a gyerekek, néha igenis belefér),
  18. Nem elég magaddal vinni a saját menő környezettudatos dobozaidat étkezéshez, mindig előre jelezd (lehetőleg) udvariasan, hogy nincs szükséged műanyag pohárra, szívószálra, műanyagtányérra, és a többi szuperszemétre.
  19. Vedd figyelembe, hogy viselkedéseddel valószínűleg ki fogsz tűnni a sorból, sőt lehet, hogy te leszel a problémás vendég. Légy türelmes, elnéző! 
  20. Kerüld az egyenként összecsomagolt, nagykiszerelésű, túlcsomagolt termékeket.
  21. A háztartási tisztítószerek esetében is kerüld az állandó szeméttermelést (állítsd őket elő pl. házilag a szokásos üvegekbe töltve, vagy keresd az utántöltős megoldásokat).
  22. Fedezd fel a szódabikarbóna második életét, és a súrolópor, sampon, dezodor fogalma új értelmet kap. Nem mellesleg megint csak kevesebb szemetet termelsz.
  23. Ha mégis jutna hozzád az amúgy felesleges műanyagzacskóból, használd fel újra őket pl. kutyaürülék eltakarítására (Ha nincs kutyád, add tovább egy kutyásnak!).
  24. Törekedj komposztáló használatára, kerülve a tápoldatok és egyéb anyagok vásárlását.  
  25. Használj textilpelenkát! Ma már teljesen modern kiképzésű mosható pelusok léteznek. Jó érzés használni őket, és sokszor időkímélőbb is, mint csomagokért rohangálni az akciók bűvöletében.
  26. Kerülj minden olyat, ami eldobható! Messziről kerüld el az előrecsomagolt, feldolgozott élelmiszereket! Tekintsd értéknek azt, ami használt, kipróbált – így tartós.
  27. Vásárolj a piacon ládákból, válaszd a frisset a termelőtől!
  28. Becsüld meg azt, hogy ételekhez juthatsz, és nem kemikáliákat tömsz magadba.
  29. Idénytermékek, idénytermékek, idénytermékek. Rajtuk felesleges a csomagolás, nem igaz?
  30. A használt ruháidat add tovább, cseréld el, de semmiképp se dobd ki.
  31. Add tovább felesleges tárgyaidat is kidobás helyett!
  32. Ne feledd, a papírnak két oldala van, és mindkettő prímán használható.
  33. Használd újra! Például a tovább nem adható ruhák kiválóan alkalmasak törlőrongynak.
  34. Adj gasztroajándékot, saját készítésű kozmetikumokat és tisztítószereket ajándékba. Okos ötlet, jó példa, és példamutató értékű.
  35. A vizet se folyasd, abból se termelj felesleges „hulladékot”. Csapokat elzárni, elfolyó vizet csökkenteni. Minek a sok, ha a kevés elég?

Aki ennyi mindent csinál, lássuk be, csakis jókedvű ember lehet! Így add tovább ezt a szemléletet: vidáman. Bárki, aki belekezd, mindig egy kicsi lépéssel kezdi: egy lépés öröm, sok lépés igazi környezettudatos vidámság.

Kép: dreamstime

Forrás: Yes magazine

A cikk a Vidékfejlesztési Minisztérium PTKF/1329/2013-as számú Zöld Forrás pályázat keretében készült.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás