fbpx

| Tudatos Vásárló

Tippek befőzéshez

Befőzni sosem késő, készülhet finom chutney, lekvár vagy készétel a szezonális zöldségekből, gyümölcsökből. Fontos azonban, hogy az élelmiszerbiztonsági szempontokra is odafigyeljünk. Tippek következnek, elsősorban ebből a megközelítésből.

Befőzéssel és hőkezeléssel nemcsak zöldséget és gyümölcsöt, hanem akár készételeket is tartósíthatunk. Nagyon kell figyelni azonban arra, hogy megfelelő módon rakjuk el az ételeket, ellenkező esetben ugyanis az egészségünkre veszélyes mikroorganizmusok szaporodhatnak el az üvegben.

A biztonságos befőzéshez az alábbi előírásokat kell szem előtt tartani:

  • A magas savtartalmú ételeket (pl. a gyümölcsöket) forralással és dunsztolással megfelelő mértékben csírátlaníthatjuk, ne sajnáljuk rá az időt és az energiát. Mindig tartsuk be az előírt forralási időt, és figyeljünk arra, hogy a víz, a szirup vagy a készülőben levő lekvár valóban elérje a megfelelő hőmérsékletet!
  • Ne siessünk a dunsztolással, alaposan csomagoljuk be minden oldalról az üvegeket, hogy azok minél tovább forrók maradhassanak! Hagyjuk addig a dunsztban őket, amíg teljesen ki nem hűlnek!
  • Ügyeljünk arra, hogy a szirup vagy szósz mindig lefedje a gyümölcsöket, zöldségeket!
  • Alacsony savtartalmú ételek (pl. készételek, húsok, mártások, zöldségek) tartósításához mindig használjunk speciális, nagy nyomású befőző edényt! Ezzel biztonságosan hőkezelhetjük az ételt, gyakorlatilag konzervet készíthetünk otthon.
  • A befőzőedény megvásárlásához érdemes összefogni más családokkal, így sokkal olcsóbban juthatunk ehhez a hasznos szerkezethez.
  • Alaposan vizsgáljuk meg mind az üveget, mind a tetőt a befőzés előtt! A legkisebb repedés vagy lyuk már elég lehet arra, hogy egyrészt levegő, másrészt baktériumok kerüljenek az üvegbe.
  • Az elkészült befőtteket tároljuk száraz, hűvös helyen, és mindegyikre írjuk rá, hogy mikor készítettük!
  • Ha a tető felpúposodik, vagy szivárogni kezd a szirup az üvegből, dobjuk ki a befőttet akkor is, ha a színén vagy szagán nem érzékelünk változást! Ez ugyanis olyan baktériumok jelenlétét jelezheti, melyek elfogyasztása akár mérgezést is okozhat.

Forrás: HealtyCanadiens

Kép: sxc.hu

A projekt a Svájci–Magyar Együttműködési Program (www.svajcihozzajarulas.hu) támogatásával valósul meg.

    

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás