fbpx

| Tudatos Vásárló

Tipikus part menti halazókat teszteltünk

Még tartja vezető helyét a hekk, de már felúsztak a trónkövetelők a part menti halazókban. Nagy örömünkre a jobb falatozókban egyre több helyi halat kínálnak, de a környezettudatosságon van még mit javítani.

Tesztelőink öt tipikus vízparti halazóhelyet vettek szemügyre. Leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogy megtörték-e a hekk egyeduralmát a helyi halak, hogy milyen az étel minősége, és hogy mennyit kell fizetni, ha egy jó halételt akarunk enni. Természetesen értékeltük a hely komfortosságát és a környezettudatosság jeleit is. Az értékelésnél a jól bevált iskolai módszerhez folyamodtunk: a sok finom helyi halat jó áron, kényelmes környezetben és a lehető legkörnyezettudatosabban kínáló helynek ötöst adtunk, a legrosszabbnak egyest.

 

Nagymaros, Duna-part

A komptól kétszáz méterre lévő halazónál biciklisek, kenusok, strandolók hada gyűlik össze a napos nyári hétvégéken. „Ahhoz képest, hogy Duna-parti faloda, a kínálat pikkelyesből igen gyér: hekk – számol be csalódottan Gyula, aki rögtön pozitív életszemléletéről is tanúbizonyságot tesz. – De ha már hekkes, mellette szól, hogy ügyesen sütik, és a jószágok mérete sem túl nagy.” A hal egy kilója 2900 forint, 10 deka sült krumpli 160, kenyérből 30 forint egy szelet. A sült hal papírtálcán, szalvétával és fém evőeszközökkel érkezik, szelektív gyűjtő nincs. A vendégek műanyag asztalok mellett ücsörögve ebédelhetnek, kifeszített ponyva védi őket a napfénytől és az esőtől. A gyenge felhozatalért a környezet és a látványelemek kárpótolhatják a látogatókat: kis játszótér, homokos szabad strand, kilátás a visegrádi várra, semmi autó.

Értékelés: 2 pont

 

 

Baja, Tanyacsárda

Csalódottságában Gyula egészen Bajáig rohant rendes halast keresni. Igaz a halasbódé fölött egy kategóriával. Az eldugott vendéglőt az 51-es út hídján átkelve, a Tesco megkerülésével a gátnál, a folyással szemben találta meg a helyi erők segítségével. A felszolgáló tájékoztatása szerint helyből érkezik az étlapon különféle formában kínált ponty, fogas, kecsege, süllő, harcsa, csuka. Az elengedhetetlen paprika pedig a szomszédos Kalocsáról.  Micsoda kínálat!

Az árakat jól tükrözi a 990 forintos pontyhalászlé igazi házi metélttel, a kilónként 4500 forintos áron ajánlott roston sült kecsege, a köret nélkül 1990 forintos vegyes haltál ponttyal, süllővel, harcsával vagy a sonkás-gombás-tejszínes fogasfilé 1490 forintért.

A folyó melletti vendéglő kerthelyiségében szúnyogháló véd a vérszívóktól, és sajnos a kilátástól is. A kategóriából adódóan mindent elmosható és újrahasznosítható eszközökkel tálalnak, de szelektív gyűjtő nincs.  „A vendéglőben nem láttunk olyan ételt az étlapon, ami nem tuti befutó. Sok ilyen halászcsárdát!” – tudósított Gyula jóllakottan és elégedetten Bajáról.

Értékelés: 5 pont

 

Tardos, Malomvölgy

Zsolt és családja egy kellemes kirándulóhelyen járt a Gerecse tájvédelmi körzetben, a tardosi Malomvölgyben, ahol kis horgásztó várja a sporttársakat. A tájékoztató szerint pontyot és amurt lehet itt fogni. „Ezt látva máris összefutott szánkban a nyál, és a pár száz méterre lévő halasbódéhoz irányultunk. Reményeink sajnos rögtön szertefoszlottak, mikor az árlapon az egyszerű »sült hal« feliratot láttuk, és érdeklődésünkre kiderült, hogy bizony a jó öreg hekk lapul a paprikás liszt alatt. A kilónként 3300 forintért árult halat pontosan úgy készítik, mint bárhol máshol.” Tesztelőnk fedett vagy napernyős padoknál fogyaszthatott, a kezét egy utcai nyomós kútnál moshatta. „A mellette lévő fára felszögelt szappantartó eredeti megoldás. Az ételeket papírtányéron és műanyag evőeszközzel adták, szelektív gyűjtőt nem találtunk.” A reményekhez képest átlagos ebédért a kellemes környezet, a gyerekeknek kialakított játszótér kárpótolta a családot. „És a tudat, hogy a kirándulóhelyen kialakított tűzrakóhelyek egyikén akár mi magunk is főzhettünk volna egy bográcsos halászlevet” – zárja optimista értékelését Zsolt.

Értékelés: 2 pont

 

 

Budapest, Római-part, Evezős Sörkert

A Római-part egyik legrégibb, anno bódéból induló, de mára szépen kiépült halasához ment tesztelni Zoli, a Római-part 34.-be. A sülthal-választékban az elmaradhatatlan hekk és az egzotikus lazac mellett olyan hazai fajták is szerepeltek, mint a fogas, a harcsa, a keszeg, a ponty, a pisztráng és a süllő. Az utóbbi kettőt közelebbről is megvizsgáltuk. A már olajba merült süllőről kiderült, hogy majdnem fogas, viszont nem balatoni, de a pisztráng igazi Szalajka-völgyi tenyésztés volt. Tesztelőnk a komfortossággal és a környezettudatossággal is elégedett volt: „A kényelemmel és otthonossággal kapcsolatban semmi kifogást nem lehet emelni, még párna is volt a székekre. Evőeszközt és tányért lehetett választani elmoshatót és eldobhatót is. Szelektív gyűjtőt nem találtam, de megtudtam, hogy a papírt külön gyűjtik, és a használt olajat is elvitetik, az el nem fogyasztott halat biológiailag lebomló zacskóban lehet hazavinni.” Az addig szerzett sok jó érzés némileg elillant a kasszánál. A keszeget és a hekket 3500 körül, a süllőt 6000, a pisztrángot pedig 4500 forintért adták kilónként.

Értékelés: 4 pont

 

 

Balatonszárszó, Tóparti halsütő 

Kata a Szárszó központjában, a parttól nem messze, a park és a strand között található halsütőt látogatta meg. Az eladó magabiztosan sorolta a kínálatot: a harcsa, a keszeg, a pisztráng a Balatonból, a hekk, a süllő, a rákolló és a tintahal a tengerekről érkezett ide. „Még a szálkákkal kapcsolatban is kaptam tanácsot. Balatoni keszeget választottam, ami gyorsan elkészült. Finom, friss, ropogós, és elfeledteti velem azt a száraz és íztelen hekket, amit tavaly ettem itt – borított elégedetten fátylat a sötét múltra Kata, és tovább kalandozott a gasztronómia ösvényein. – A csemegeuborka is kifejezetten finom, ropogós. A sült krumpli sem rossz, de talán nem sütötték elég magas hőmérsékleten, mert a kelleténél több olajat szívott magába. A majonéz sajnos íztelen import, kis zacskós.”  A keszeg kilója 3500 forint volt, legdrágábban a harcsát adták, 5800 forintért. A sült hal elfogyasztásához lehet választani a hatalmas napernyő alatti fapadok és a műanyag garnitúra között, kézmosási lehetőség van. Az ételeket papír- és műanyag tálcán adják műanyag evőeszközzel, szelektív gyűjtőt nem talált tesztelőnk, aki szerint érdemes visszajönni.

Értékelés: 4 pont

 

Versenyen kívül

Lapzártánk után, 2011. június 1-jén nyílt meg a gyenesdiási Kárpáti korzón, a helyi piac részeként a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halsütője és halboltja. A helyi halakat kínáló sütöde nagy előnye, hogy a kellemes halvacsorát kiegészíthetjük a piacon vásárolt friss gyümölcsökkel, zöldségekkel. Ha még nem untuk meg a halakat, a halboltban otthonra is vásárolhatunk későbbre elkészíthető csemegét, akár még biót is.

 

Szeretnél velünk tesztelni? Figyeld felhívásunkat a Tudatos Vásárlók Egyesülete Facebook-oldalán!

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin  23. számában.

Fotó: sanders_lelli/

***

Tetszik a Tudatos Vásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás