fbpx

| Tudatos Vásárló

Tilos sózni a járdákat

Idén télen már tilos konyhasót (nátrium-kloridot) használni a parkok, terek és járdák fagy- és csúszásmentesítésére.

A rendelettel a fákat és egyéb lágyszárú növényeket kívánják megvédeni. Az úttesteken ugyanakkor továbbra is lehet sózni, ami a gépjárművek szerkezetében kárt tehet, a só ugyanis nagymértékben hozzájárul az alvázak korrodálásához.

A hazai fejlesztésű „zöldsó” a jelen pillanatban rendelkezésre álló leghatékonyabb környezetbarát csúszásgátló és jégmentesítő anyag. Édesvízi mészkő granulátumból és kalcium-klorid 20 százalékos keverékéből áll, ami kisebb mértékben tartalmaz kloridiont, amely a fokozott korrózióért felelős.

Egyéb környezetkímélő csúszásmentesítés:
– mechanikus tisztítás
– tiszta homok
– sóder
– lebomló faforgács
– transheat (karbamid-ammónium-nitrát, környezetbarát folyékonyjégoldó)
– karbamid (nitrogénes műtrágya, amit bomlásgátló anyaggal kell összekeverni, mert a szabad levegőn ammóniagáz formájában hamar elpárolog, mínusz 20 fokig hatásos)
– vinasz nevű szeszgyári melléktermék (mínusz 10 fokig is megbízhatóan alkalmazható)

A kalcium-klorid az egyik leghatékonyabb olvasztószer, hiszen tömény koncentrációban még -30 Celsius-fokon is kifejti hatását. Mivel feloldódás közben intenzíven hőt termel, ami akár elérheti a 60 Celsius-fokot, ezért egyrészt felolvasztja a jeget, másrészt a saját tömegénél sokszorta több nedvességet köt meg. A hagyományos nátrium-kloridhoz képest nem tartalmaz nátriumiont, ezért a növények nátrium – kálium egyensúlyát nem borítja fel.

Az édesvízi mészkő az 1-5 milliméter közötti szemcsenagysága miatt a csúszós járdafelületek csúszásmentesítésére kiválóan alkalmas. A hideg idő elmúltával elmorzsolódva lemosódik a csapadékvízzel együtt vagy egyszerűen összesöpörhető és egyáltalán nem ártalmas a fákra, valamint más növényekre.

Hatékonyságára az is bizonyítékul szolgál, hogy lényegesen kevesebbet kell kiszórni ebből az anyagból, mint a hagyományos sóból, így kevésbé káros a környezetre. A kalcium-klorid olvasztóképességének köszönhetően 5-ször kevesebb kloridion kerül a szabadba, mint a hagyományos sóból.

Azt se felejtsük el, hogy a „zöldsó” önmagában nem elég a csúszásmentesítéshez, mielőtt kiszórjuk, a frissen hullott hótól le kell takarítani a járdát a hólapáttal. A meglevő jeges rétegre azután bátran kiszórható a környezetkímélő csúszásgátló anyag.

 

Forrás: fővárosi.hu

Kép [cc] freefotouk

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás