fbpx

| Markovics Vera

A thalasso-szépítészet alapjai

A tengerekre és a bennük élő lényekre mára dollármilliárdos kozmetikai ipar épül. A marketingesek vonzó nevet is kreáltak az óceánokkal összefüggésbe hozható kozmetikumoknak és eljárásoknak: a thalassót. Mire jók a tenger gyümölcsei?

A thalasso-szépítészetben a tengerből származó anyagokat használják fel, például tengervizet, algát vagy iszapot. Készülhet belőlük pakolás, maszk, lemosó, de egy jó kis fürdőzés is hatásos. A sós tengervíz több mint harminc különböző ásványi anyagot tartalmaz, így számtalan bőrprobléma orvoslására alkalmas. Különösen az Izrael és Jordánia határán lévő Holt-tengeré, amelynek nagyon magas a sótartalma.

A tengervíz leáztatja a kórósan felszaporodott szarupikkelyeket, segít a szövetek méregtelenítésében, gyógyírnak tartják az ekcémára, javíthatja a pikkelysömörös bőr állapotát, s mindezek mellett érezhetően simábbá, selymesebbé teszi a bőrt. A sós tengervíz fokozza a sejtek vízmegkötő képességét, magas jódtartalma kedvezően hat a mirigyek működésére, a bróm idegnyugtató, a magnézium pedig kedvező hatással van a bőrre és az izomzatra. Áztassuk magunkat bátran!

 

Algák, rákok, halak a tégelyben

A tengerből származó algákat valóságos energia- és tápanyagbombáknak tartják. Sok bennük a fehérje, az ásványi anyag és a különféle vitamin. Az algák, mintegy filmet képezve a bőrön, javítják annak nedvességmegtartó képességét. Viszonylag magas arányban különféle nyomelemek is találhatók bennük, melyek hatása a bőrön keresztül is érvényesül. A réz-, cink-, stroncium-, vas-, szelén-, mangánösszetevők kedvezően hatnak az anyagcserére, elősegítik a salakanyagok kiürülését és a zsírok lebontását.

Az algák serkentik a sejtek megújulóképességét, ezzel erősítik a bőrt. Az agar-agar nevű algákból és moszatokból álló növényi nyákanyag rengeteg vizet vesz fel, a bőr víztartalmának fokozásához pakolásokba, krémekbe keverik.

A kozmetikai ipar a rákok kitinpáncélját is hasznosítja. Ebből állítják elő a nagyon drága, chitosan nevű anyagot, amelynek intenzív vízmegkötő hatást tulajdonítanak. A kaviárt tisztán és különféle hatóanyagokkal kombinálva a bőr keringésének fokozására és immunvédelmének javítására, a sejtek anyagcseréjének serkentésére, azaz a ráncok ellen vetik be – szintén aranyáron.

 

Olajozottan

A halolajat a gyógyászat depresszió és bizonyos érrendszeri problémák kezelésére használja, de gyulladáscsökkentő hatása miatt a bőrápolásban is hasznos. Fontos azonban tudni, hogy az olaj minősége döntő fontosságú. Sajnos a piac tele van silány termékkel, és egyáltalán nem könnyű megtalálni az igazit. Egy támpont azonban lehet: a tanúsítottan ellenőrzött vagy másoknak már bevált termékeket keressük. Így jó esélyünk lehet, hogy valóban hatásos piperét veszünk. A minőségi halolajat pikkelysömörre és neurodermitisz ellen javallják. Antibakteriális és antioxidáns hatása miatt a zsíros, a pattanásos és a száraz bőrre készült kozmetikumokban egyaránt használják. Sőt a bőr fény által okozott idő előtti öregedésének, a ráncok, barna foltok kialakulásának megelőzésére is javasolják.

A desztillációval készült halolajak tisztábbak, érdemes ilyeneket választani. Az eljárásra vonatkozó információkat a címkén találjuk, esetleg a gyártó honlapja nyújthat még tájékoztatást. A halolajoknak természetesen halszaguk van, ezért általában kapszulákban forgalmazzák őket. A jellegzetes szag zavaró lehet, ezért, bármilyen jó hatású is, otthoni pakolásokban csak akkor használjuk, ha nem megyünk utána társaságba.

 

Nyári szépségpatika

Nyáron az egyik legfontosabb feladat a bőr víztartalmának pótlása. Kiváló segítséget nyújtanak ehhez az idénynövények és a cserepes társaik.

Gyógyító Aloe

Az Aloe vera hazánkban ugyan nem nő, de cserépben jól nevelhető. Leveleinek keserű nedve meggyorsítja a csípések, égési sebek, hegek gyógyulását. Az aloegél magában vagy krémbe keverve a naptól cserzett, vízhiányos bőrre is remek, mert nemcsak feltölti és hidratálja a szöveteket, de a szabadgyökök káros hatásait is semlegesíti.

 

 

 

Feszesítő uborka

Az uborka kívül-belül a szépséget szolgálja, együk és kenjük magunkra, amikor csak tudjuk. Rengeteg vizet és a szép bőr szempontjából is fontos hatóanyagokat, káliumot, kalciumot, foszfort, vasat és vitaminokat tartalmaz. Leve a bőrre kenve enyhíti a leégést, a csípések viszkető érzését, hidratálja és feszessé teszi a bőrt, duzzadt szemünket pedig pár perc alatt lenyugtatja néhány friss uborkaszelet. A vegyszerek miatt a héját távolítsuk el felhasználás előtt.

 

 

Hidratáló kövirózsa

A sziklakertek hagyományos növénye a kövirózsa. Lédús leveleit az otthoni bőrápolásban is jól hasznosíthatjuk. Gyümölcssavakkal és vitaminokkal teli hűsítő nyálkája nemcsak a sebeket, csípéseket és égési sérüléseket gyógyítja, de a bőrt is hidratálja és regenerálja. A kivonataival készült termékeket a kozmetikusok májfoltok, futószemölcs kezelésére is használják. Fülfájásra is kiváló gyógyír.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 23. számában

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!

Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás