fbpx

| Tudatos Vásárló

Teszt: turmixgépek

15 különböző márkájú  összesen 39 turmixgépet tesztelt laboratóriumban a TVE nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. Vizsgáltuk többek között, hogy milyen jól és mennyi idő alatt készítenek gyümölcs-, zöldségturmixot és palacsintatésztát, milyen jól darálják össze a jégkockát, milyen könnyen használhatók a hétköznapok során, mennyire hangosak és mennyire tűnnek strapabírónak.

Az összes szempont alapján 8 termék ért el 75% fölötti eredményt. Ezek között találunk Vitamix, KitchenAid, Braun, Philips és Electrolux készüléket is.  Ezek a turmixgépek főleg azért kaptak sok pontot, mert jó smoothie-t és palacsintatésztát készítenek, könnyen használhatók és elég masszívak, strapabírónak tűnnek.  Viszont a többségük nem túl csendes, és van köztük olyan is, amelyik jégkocka darálásban nem jeleskedett.

A legjobb termék már komoly vagyonba kerül: a teszt győztes Vitamix PRO 750 82%-ot ért el, de 330 ezer forint körüli összeget kell fizetnünk érte. Viszont jó hír, hogy az élmezőnyben közel hasonló eredményt elért termékek nagy része ennek tizedébe kerül.

 

A lista másik végén, 3 készülék szerepelt 50% alatt az összesített szempontok alapján, a leggyengébb eredmény 43% volt. Mindegyik az olcsóbb kategóriába tartozik, 10 ezer forint körüli áron kaphatók. Leginkább azért veszítettek pontot, mert hangosak, nem készítenek jó smoothiet, sem palacsintatésztát, és nem tűnnek túl strapabírónak mivel, könnyebben horpadnak, karcolódnak, törnek.

Turmixgépet alapvetően azért vásárolunk, hogy gyümölcs- vagy zöldségturmixot készítsünk vele. Itt könnyű helyzetben van a vásárló, mert a 39-ből 19 tesztelt készülék 4-es vagy annál jobb pontot kapott erre a szempontra a 0-tól 5-ig tartó skálán. A közepes árkategóriában van többek között a Philips HR2195/00 turmixgép is mintegy 35 ezer forint körüli áron, de vannak ennél olcsóbb – akár 8 ezer forintos -, és drágább – 330 ezer forintos – készülékek is. Viszont volt olyan nem éppen olcsó – 78 ezer forintos – készülék, amelyik közepesnél gyengébb pontot kapott smoothie készítésre, tehát az ár itt sem irányadó.

Palacsinta tészta keverésben is jó eredmények születtek. Itt már 28 készülék kapott 4-es vagy ennél több pontot, mivel egyenletes, sima tésztát kevert.

Ha jeges turmixot szeretnénk készíteni, jobban meg kell néznünk, hogy milyen készüléket veszünk, mert jégdarálásra a készülékek fele kapott 2-es vagy annál kisebb pontot, mivel nem tudták elég egyenletesre darálni a jeget, sokszor egészben maradtak a jégkockák.

Környezetvédelmi és hosszú távú megtakarítási szempontból szerencsés, ha egy háztartási készülék sokáig bírja. A teszt során szakértők azt is vizsgálták, hogy mennyire tűnnek strapabírónak ezek a készülékek, vagyis milyen vastag anyagból készültek, milyen könnyen karcolódnak, horpadnak, a kapcsolók, gombok mennyire jól illeszkednek. Elég vegyes a kép ezen a téren. 13 termék közepesnél gyengébben szerepelt.  Ezek kizárólag az olcsóbb 10-20 ezer forintos készülékek voltak. Érdemes meggondolni vásárláskor, hogy inkább költsünk egy kicsivel többet rá, cserébe viszont tovább használhatjuk, így nem kell rövid időn belül újabb kiadásba bocsátkoznunk. A teszt alapján úgy tűnik, nem kell feltétlenül sokkal többet költenünk rá, ha a tartósság a fő szempont. A 4-nél jobb pontot elért, strapabíróbb készülékek között a legolcsóbb a 14 ezer forintért kapható Philips HR2105/00, de több 35 ezer forint körüli turmixgép is jól szerepelt a 300 forintos készülékek mellett.

A részletes teszteredmény előfizetéssel olvasható itt >> 

 

Köszönjük a közreműködést Gajdos Emesének és Mayer Barbarának!

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás