alap kinézet

System Messages

Mit vizsgáltunk?

Tesztünkben 13 könnyen elérhető, budapesti pékség láncot és újhullámos „alternatív” pékséget vizsgáltunk: Butter Brothers, a Lipóti pékség, a Mlinar, a Fornetti, a Princess, a Jókenyér, a Bite Bakery Café, a Príma Pék, az Il Basilico (Bazsalikom) pékség, az Á table, a Pékműhely, a Jacques Liszt, és a Pipacs pékség. Az értékelésnél egy próbavásárlást (2016.11.26 és 2016.12.08. között) valamint a cég honlapján lévő tájékoztatást vettük alapul.

Mivel a pékáruk esetében nem kötelező feltüntetni a terméken a részletes információt (pl. összetevők, allergének), vásárlóként az eladó tájékoztatására kell hagyatkoznunk. A jogszabály szerint a szóban adott információ (legyen az összetevő lista vagy allergének) írásos változatának a pékségben is elérhetőnek kell lennie, ezt a vevő kérésére akár meg is kell tudni mutatni.

Tesztünkben azt vizsgáltuk, milyen tájékoztatást kapunk a pékségekben és a honlapjukon a termék összetételéről, kapunk-e blokkot kérés nélkül, mibe csomagolnak, hol készül a pékáru, mennyire beazonosítható a termékek ára, tudnak-e egyértelmű válaszd adni, ha valaki ételallergia miatt keres valamilyen “mentes” élelmiszert.

Eredmény

Az összes dobogós eredmény az újhullámos, alternatív pékségek közül került ki.

  • A legmagasabb pontszámot, 5 pontot a  Jacques Liszt érte el a helyben sütött termékek, a kielégítő helyszíni tájékoztatás és árfeltüntetés miatt, habár az internetes tájékoztatásért nem kapott pontot.

  • A második 4,5 ponttal a Pipacs pékség lett, a helyben sütött termékek, kielégítő bolti tájékoztatás és informatív honlap miatt.

  • Harmadik helyen 4 ponttal a Bite Bakery Café áll, plusz pontot kapott, mert szintén mindent helyben sütnek friss alapanyagból, az árak egyértelműen a termék mellett vannak, és megfelelően tájékoztatják a vevőket.

Az utolsó az Á table lett 1 ponttal, ami főleg annak köszönhető, hogy honlapjuk csak angolul érhető el, és hogy az árakat az üzletben nem a termék mellett tüntették fel, és franciául voltak kiírva a nevek, így ez sem segítette a beazonosítást, viszont pozitívum, hogy az eladók korrekten tájékoztattak.

Két pékséget az allergénekkel kapcsolatos pontatlan tájékoztatás miatt nem is rangsoroltunk, ugyanis a nem megfelelő tájékoztatásnak komoly egészségügyi kockázata is lehet a vevőre nézve. Ugyanakkor a többi szempont alapján nem szerepeltek rosszul.

  • A Princess-nél nem tudtak tejmentes terméket ajánlani, holott a honlapjuk alapján van ilyen termékük.

  • Ennél rosszabb volt a helyzet a Príma péknél, ott ugyanis, amikor gluténmentes terméket kértünk, diabetikus terméket ajánlottak, ami a honlapjukon lévő, amúgy kiváló tájékoztatás alapján gluténtartalmú.

A teljes értékelő táblzáat letölthető az oldal alján. 

 

 

 

Hogyan pontoztunk?

Pontot vontunk le, ha

-          nem adtak kérés nélkül blokkot

-          nem egyértelműen tüntették fel az árakat

-          Amennyiben nem tudtak pontos tájékoztatást adni az allergénekkel kapcsolatban, eleve kizártuk a rangsorból.

Plusz pontot adtunk, ha

-          részletes volt a honlapon az információ (külön-külön 0,5 pont járt az összetevők, tápérték, és egyéb eljárásmódbeli és származási információ feltüntetéséért)

-          csak papírba csomagoltak,

-          további plusz pont járt FSC minősítésű papírcsomagolásért

-          az eladó pontosan meg tudta mondani, hány százalékos rozskenyeret árulnak

-          2 pontot adtunk, ha helyben készül az összes termék friss alapanyagból

 

Lássuk a részleteket

 

Írásos tájékoztatás a helyszínen

Sajnos a helyszíni írásos tájékoztatásra nem találtunk kifejezetten jó példát. Örültünk volna, ha lett volna egy helyben olvasható prospektus vagy plakát a termékek jellemzőiről, összetevőiről, vagy a pékség történetéről, esetleg még az alapanyagok származási helyéről, termelőjéről. Ez úgy tűnik egyelőre még nem jellemző. Ezt a szempontot nem pontoztuk.

 

Honlap

A legtöbb pontot a Jókenyér, a Príma pék és a Pipacs Pékség kapta ebben a kategóriában. Míg az első kettőnél megtaláljuk a tápértéket, allergéneket és az összetevőlistát, a Jókenyérnél emellett még részletes termékleírást is kapunk.

A Pipacs pékség honlapján nem találunk tápérték táblázatot, viszont a termékek összetevőin kívül feltüntetik a lisztek típusát, származását, a búza fajtáját, a sütési eljárást, és még fázisfotókat is feltöltöttek az elkészítésről.

Több kis kézműves pékségnek viszont nincs honlapja, csak facebook oldalon keresztül kommunikálnak, ahol a műfaj adottságai miatt nincs lehetőség széles körű tájékoztatásra: Butter Brothers, Bazsalikom, Jacques Liszt.

 

Nyugta

Az összes helyen kaptunk blokkot, így ebben a kategóriában senki nem veszített pontot.

 

Csomagolás

A legtöbb helyen mindent papírba csomagolnak, azonban csak egy pékség használ minősített papírból készült csomagolást: a Mlinar FSC Mix jelzésű zacskójára kapott plusz pontot ezért.

A Lipótiban a kenyeret műanyagban adták, a sütiket papírzacskóban, míg a Príma Péknél a baguettet műanyag ablakkal ellátott papírzacskóba tették, melynek újrahasznosítása bonyolultabb, ezért őket nem jutalmaztuk plusz ponttal.

 

Hol készül?

Helyben gyúrják és sütik a termékeket a legtöbb kézműves pékségben: a Butter Brothersnél (ők a kérdésre még meg is mutatták az emeleti műhelyet), a Bite Bakery Caféban, a Pékműhelynél, a Jacques Lisztnél és a Pipacs Pékségben. Őket plusz ponttal jutalmaztuk a termék frissessége miatt.

A Jókenyérben és a Bazsalikomban a termékek egy részét helyben készítik, másik részét hozzák. Az Á Table Wesselényi utcai üzletébe a Retek utcai pékségből érkezik az áru, és a Príma Pékbe is készen hozzák Budakalászról.

Mirelitből készülnek helyben a Fornetti, a Mlinar és a Princess süteményei.

 

Árak feltüntetése

A legtöbb helyen az árakat egyértelműen, a termék mellett tüntették fel. Kivételt képez ez alól a Butter Brothers, a Jókenyér, az Á Table, a Pékműhely és a Pipacs Pékség, ahol egy ártáblán ömlesztve voltak az árak.

Ezek között volt ahol ennek ellenére viszonylag könnyű kikövetkeztetni, melyik ár mire vonatkozik, ennek ellenére 1 pontot vontunk le, hiszen nem igényelne hatalmas beruházást egy-egy ártábla kihelyezése a konkrét termékek mellé.

 

Meg tudják-e mondani, hány százalékos a rozsos, illetve a rozskenyér?

A rozskenyér elnevezést olyan kenyérre lehet használni, amely rozsliszt tartalma legalább 40%, a rozsos kenyér esetében ez az érték 25% fölött van. Könnyen belátható, hogy ugyanaz alatt a név alatt különböző rozsliszt tartalmú terméket kaphatunk.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy a pékségekben az eladó tud-e tájékoztatni arról, hogy náluk hogy néz ki ez az arány. A 13 pékségből 9 árult rozskenyeret, ebből 7 helyen kaptunk egyértelmű választ, kettőben (Mlinarban, és a Jókenyér pékségben) hosszas keresgélés után sem tudták megmondani az arányt.

Nem volt rozskenyér a Bazsalikomban, a Princessben és a Fornettiben és a Bite-ban – náluk ezt nem pontoztuk.

 

Tájékoztatás allergén anyagokról glutén- és tejérzékenyeknek

Arra voltunk kíváncsiak, hogy glutén- ill. tejérzékenyként milyen alternatívát tudnak ajánlani az adott pékségben. Illetve, ha nincs ilyen termékük, azt egyértelműen tudtára adják-e a vásárlónak. Tehát itt a tájékoztatást és nem a termék meglétét értékeltük.

Gluténérzékenyek számára a Lipótiban kenyeret, a Fornettinél browniet, a Jacques Lisztnél paleo sütiket, az Á táblenál pedig francia édességeket ajánlottak.

A Príma Péknél pontatlan választ adtak a gluténmentes érdeklődésre, ugyanis diabetikus kenyeret ajánlottak. Ugyanakkor Príma Pék honlapján olvasható információk szerint az ajánlott termék igenis tartalmaz búzalisztet, és így glutént is. Ez a félretájékoztatás egy gluténérzékeny ember számára súlyos egészségügyi problémát okozhat, ezért kizártuk a rangsorból.

A többi pékségben egyértelműen kijelentették, hogy náluk nem kapható gluténmentes termék, mert ehhez bonyolult követelményeknek kellene megfelelniük.

Tejmentes opcióként a Butter Brothers, a Lipóti, Pékműhely, és a Jókenyér pékség eladói a kenyereket ajánlották. A Mlinarban almás és húsos burek, a Fornettiben pogácsák, a Jacques Lisztben a paleo sütik, a Bazsalikom pékségben pedig teljeskiőrlésű termékek közül választhatnak a tejre érzékenyek, és az Á tableben is találunk francia tejmentes süteményeket. A Príma Péknél a bagettek, és a Jókenyérnél még a német zsömlék sem tartalmaznak tejet az eladók tájékoztatása szerint.

A Princessnél nem tudtak ajánlani tejmentes terméket, annak ellenére, hogy a honlapjuk alapján több ilyen termékük is van. Habár ez még mindig jobb mintha fordítva történt volna, hogy tejérzékenyként tejet tartalmazó terméket kapunk, mindenképp az eladó felkészületlenségét jelzi, ezért a Princesst is kizártuk a rangsorból.

Kép: pixabay.com

Köszönjük a közreműködést Nagybán Piroskának! 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink