fbpx

| Tudatos Vásárló

Teszt: Öko mosószerek – „A víz meggyőzően habzott”

Háromféle zöld mosószert teszteltünk olvasóink segítségével. A jelentkezők mosódióval, mosószódával és saját kezűleg gyűjtött vadgesztenyével mostak. Tényleg lehet ezekkel mosni?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete több fórumon is népszerűsíti az alternatív környezetkímélő tisztítószerek használatát. Lévén a mosószóda, mosódió és a vadgesztenye könnyebben lebomló mosószerek, kevesebb terhelést jelentenek a környezetre, mint számos „klasszikus” mosószer.

Most arra voltunk kíváncsiak, hogy a három legnépszerűbb zöld alternatíva hogy működik a hétköznapokban. Olvasóink segítségét kértük.

Olvasóink mindegyik öko mosószert közepes hőfokon, színes, átlagos szennyezettségű ruhán tesztelték két alkalommal. Öblítőt, fehérítőt nem használhattak hozzá.

Azt vizsgáltuk:

·         mennyire mosnak tisztára,

·         hagynak-e foltot,

·         hagynak-e kellemetlen szagot maguk után,

·         mennyire időigényes a mosásra való felkészülés, és

·         mennyibe kerül egy adag mosószer.

Nagy örömünkre szolgált, hogy összesen több mint 20 olvasónk küldte vissza az értékelőlapot, ezúttal is köszönjük nekik, hogy megosztották velünk és veletek a tapasztalataikat!

Összességében mindhárom teszt pozitív eredménnyel zárult, mert az átlagosan koszos ruhákat tisztára mosták.

Nehéz volt dönteni, de ha mindent figyelembe veszünk, akkor első helyen a gesztenye áll, mert a mosásban is jól teljesített, ökológiai lábnyoma pedig töredéke a másik kettőnek.

Míg a mosódió Indiából, a mosószóda főleg Németországból érkezik (hazánkban nem gyártanak), a gesztenye itthon is (ingyen) szedhető. Úgy tűnik, a gesztenye egyetlen hátránya, hogy szezonális és könnyen bepenészedik, ezért nehéz nagyobb mennyiséget tartalékolni belőle.

 

Vadgesztenye

A vadgesztenyét áztatás után a mosódióhoz hasonlóan, vagy főzés után folyékony állapotban is lehet mosáshoz használni. Tesztünkben arra kértük olvasóinkat, hogy az első recept alapján használják fel gesztenyét.

A makacsabb szennyeződésekkel nem tudott önmagában megbirkózni, de mindenki alapvetően pozitívan nyilatkozott róla: „A ruhákból az enyhe szürke szennyeződések (pl. pulóver eleje és ujjának vége) kitisztultak, s nagyon finom, puha lett tőle az anyaguk. A zoknik sarkán és elején lévő erősebb szürkeség nem tűnt el teljesen. Nagyon meg vagyok elégedve vele, mert olcsó, egyszerű, puhítja a ruhaanyagot, van annyira hatékony, mint egy átlagos mosószer. Egy adaggal két-három alkalommal lehet mosni. Az áztatóvizet is fel lehet használni, pl. felmosáshoz. Mindenkinek ajánlom az átlagos szennyezettségű ruhákhoz.”

Átlagosan koszos színes ruhákat mostam, a szokásos 40 fokos programot használtam, a mosógépből távozó víz meggyőzően habzott. A mosás végeztével a következőket tapasztaltam: a gesztenye nem hagy nyomot a ruhákon, a ruhák ránézésre, érzésre tiszták lettek, de a durvább foltok csak elhalványultak, nem jöttek ki teljesen. A ruhák és a mosógép belseje is teljesen szagtalan volt, a gesztenyés zsákon éreztem egy jellegzetes szagot, de mivel rögtön a mosás végeztével kiszedtem a ruhát a mosógépből, nem vette át ezt a szagot.

Elszíneződésről csak egy olvasónk számolt be: „A világosabb ruhákon sárgás elszíneződés jelent meg (lehet, nem teregettem ki azonnal, és azzal érintkezett, nem tudom), de ezek öblítéssel kimoshatók voltak.”

A mosószódához és mosódióhoz képest a gesztenye előkészítése és tárolása a legbonyolultabb: „A gesztenye előkészítése kicsit macerás volt, mert a hónapokkal ezelőtt leszedett termést áztatás után is nehézkes volt megpucolni. Ráadásul előre nem lehet elkészíteni, csak frissen, mert 1 hét alatt bepenészedett. Mosás után a gesztenye szinte megkövesedett, így nem láttam értelmét, hogy újabb adagot mossak ugyanazzal a mennyiséggel. Ha 4-5 db gesztenyével lehet kimosni egy adag ruhát, akkor az 1 hónapos gesztenye szezon alatt jó néhány zsákkal fel kellene halmozni ahhoz, hogy kitartson egy évre. És a leszedett gesztenye is könnyen bepenészedik, ha nem tud megfelelően szellőzni. A tárolását tartom a legmacerásabbnak.”

 

A mosás ára a víz- és áramköltségből áll, a mosószer ingyenes.

 

 

Mosószóda

A mosáson kívül súrolásra és mosogatásra is használható mosószódát az ötlépcsős általános elégedettségi skálán (teljes mértékben elégedetlen/inkább elégedetlen/vegyes benyomás/inkább elégedett/teljes mértékben elégedett) a válaszadók háromnegyede az inkább elégedett tartományba sorolta. A többiek vegyesnek értékelték, és csak egy tesztelőnk találta „büdösnek” és mosószerfoltosnak a kimosott ruhákat.

Ugyanannyian voltak „teljes mértékben elégedettek” és „inkább elégedettek”: „Tisztára mossa a ruhát, nem marad utána erős mosóporszag. Mindenképpen használnám, könnyen kezelhető és adagolható, emellett olcsó.”

„Volt bennem némi tartás, hogy csak önmagában, öblítő nélkül használva nem fogja-e keménnyé tenni a ruhákat, illetve foltot hagyni, fakítani a sötét színű darabokat. Végül a játék kedvéért bedobtam egy régi fekete farmert is. Mosószerfolt nincs és jelentős fakítást sem tapasztaltam egyik darabon sem.”

Mosási teljesítményével is meg voltak elégedve, és a makacs foltok eltűntetéséhez is kaptunk tanácsot: „Az átlagos piszkot kiveszi, a gyümölcs-, paradicsom- és kakaófoltot nem. Rendszeresen használom kb. fél éve, de mosószappanoldattal kombinálva, úgy a gyümölcs- és kakaófoltok is tűrhetően kijönnek.”

„Fehér ruhához elég csak fehérítő só hozzá, színes ruhához egy kis reszelt (epe) mosószappan.”

Volt, aki a szagok eltűntetése miatt méltatta: „Rendszeresen használom hónapok óta. Kitűnően bevált a pisis ágynemű/ruha mosására is. Az agyonreklámozott mosószerek használata után mindig megmaradt a kellemetlen pisiszag. Amióta mosószódával mosok, teljesen eltűnt.”

Vegyes tapasztalatú olvasóink az illatot hiányolták: „Így sem volt rossz, csak amolyan meleg vízben áztatott tiszta ruha illata volt. Használom és fogom is használni, azonban mindenképp alkalmazom mellé a mosóparfümöt.”

Egy mosás ára kb. 5-15 Ft a víz- és áramköltségtől eltekintve.

 

Mosódióval: előtte – utána

Mosódió

Az Indiában őshonos dió héjával született tapasztalatok is elég egyöntetűek voltak. Tesztelőink egybehangzó véleménye szerint a makacs foltokat ez sem szedi ki, és önmagában fehér ruhákhoz sem jó, de az átlagosan szennyezett színes ruhákat tisztára mossa: „Legalább olyan jól mos, mint bármelyik szintetikus mosószer.”

„Szeretek mosódiót használni! Egyszerű, takarékos, környezetbarát, bababarát, textilbarát, számos más területen is használhatom a háztartásban, ha kifogy valami (mosogatás, takarítás, hajmosás), és komposztálható.”

„Kell neki egy kis segítség a mosásban, pl. mosószóda a világosaknál, öblítéshez ecet fertőtlenítésnek, de összességében felveszi a versenyt bármelyik mosószerrel.”

A napi viseletű ruhák mosásához tökéletesen elegendő, főleg a színesekhez, mert a fehéreket kicsit szürkíti egy idő után.”

Talán nem teljesen szed ki mindennemű szennyeződést, egyedül emiatt van „panaszom” a mosódióra.”

„A gyerek-foltok: étel, zokni bizony nem jönnek ki csak a mosódióval, ahhoz többet kell macerázni vele, foltokat külön is kezelni” – írták a tesztben résztvevő olvasóink.

 

Csak egy tesztelőnknek maradt szag a férfi pólókban, a többiek szagmentes ruhákról számoltak be.

Volt, aki hiányolta az illatot, másnak viszont nem hiányzik az öblítő: „Nagyon puha lesz a ruha, én nem használok öblítőt. Gazdaságos, mert újra lehet mosni a 4-5 dióhéjjal legalább egyszer, nem kell hazacipelni nagy nehéz mosószereket. Olcsó és jó érzés, hogy valami természetes dolgot használok a ruháim tisztításához.”

Egy adag dió többször is felhasználható, mosás előtt csak az első alkalommal kell kicsit többet foglalkozni vele: „10-20 percig áztatni kell, aztán beletenni a vászonzacskóba, de ezt csak az első használat előtt, utána a következő 3 alkalommal már nem.”

 

Egy mosás ára kb. 10 Ft a víz- és áramköltségtől eltekintve.

 

Köszönjük résztvevő olvasóinknak a tesztelést! Balogh Nóra, Baráth Zsuzsa, Boros Eszter, Czikora Györgyi,  Finta Andrea , Gulyás Gizella, Harmath Júlia, Herke Zita, Inárcsi Katalin, Iványi Zsófi, John Emese, Kárpáti Katalin, Komáromi Judit, Köves Marianna, Knyihar Ágnes, Krnács Kitti, Miklós Rita, Mizsei Eszter, Nagy Kata, Nagy Marianna,  Pákozdi Csaba, Schamberger Nóra, Simonyi Kriszta, Szűcs Hédi, Tóth Teodóra , Vecsei Anett

 

Mit teszteljünk legközelebb? Milyen tesztelésben vennél részt szívesen? Adj tippeket alul vagy írj a szerk@tudatovasarlo.hu-ra!

 

Támogatom az oldalt adóm 1%-ának felajánlásával. A Tudatos Vásárlók Egyesületének adószáma:  18245770-1-43

 

 A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-12-C-0004 pályázat keretében valósult meg.


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás