fbpx

| Tudatos Vásárló

Teszt: kullancs elleni nyakörvek

14 termék hatóanyagának élettartamát ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy gyakorlati kísérlettel. A tartóssági teszt megnyugtató eredménnyel zárult: a hazánkban engedélyezett nyakörvek valóban hatásosak a gyártók által vállalt időszak végéig.

A NÉBIH szakemberei a Szupermenta tavaly őszi terméktesztjén 17 nyakörvet és azok hatóanyag-tartalmát ellenőrizték. A hazánkban engedélyezett, törzskönyvszámmal rendelkező termékek akkor megfelelőnek bizonyultak, de a külföldi internetes oldalról rendelt készítmények közül – amelyek egyébként nem is rendelkeznek Magyarországon engedéllyel – kettő hatóanyag tartalmával komoly problémák adódtak.

A vizsgálat tovább folytatódott: 14 engedéllyel rendelkező mintán – 9 irtó és 5 riasztó hatású nyakörvön – ugyanis elvégezték azok tartóssági tesztjét is a szakemberek. A gyakorlati próba során figyelembe vették, hogy a gyártók terméktől függően más-más időtartamra vállalják a hatás hosszát, 38 naptól egészen 8 hónapig.

 

A termékeket négylábú kedvenceken tesztelték, valódi használati körülményeket teremtve ezzel a nyakörveknek. Az időtartam letelte után a hivatal laboratóriumában ismét megmérték a minták hatóanyagtartalmát. Egy kivételtől eltekintve tartalmaztak hatóanyagot a vállalt hetek-hónapok múltán is. Az az egy riasztó hatású termék is, amelyben nem mutatták ki a levétel után hatóanyag jelenlétét, megfelelőnek tekinthető, hiszen a használat során nem volt élősködő a kutyában.


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


A gyakorlati tapasztalatok azt mutatták, hogy a gazdák – egyetlen kivétellel – a nyakörvek viselési ideje alatt nem találtak kullancsokat a kutyákon. Ennél az egy terméknél is csak a viselési időszak vége felé bukkantak fel az élősködök, és szerencsére fertőző betegséget nem közvetítettek. Ahogyan ez a vizsgálat is mutatja, a jól megválasztott termékek nagy valószínűséggel megvédik a kutyákat a külső élősködőktől, de egy-egy kullancs megtelepedése nem zárható ki száz százalékos biztonsággal, hiszen a biológiában mindig van kivétel.

A kullancsok elleni védekezés rendkívül fontos, hiszen fertőző betegségeket terjesztenek, amelyek az állatokra, házi kedvencekre is komoly veszélyt jelentenek. Azonban a megelőzés érdekében használt állatgyógyászati készítményeknek is megvan a maga kockázata.

 

Mindenre érdemes figyelni vásárláskor?

  • Kizárólag engedéllyel rendelkező állatgyógyászati készítményt vásároljon!

  • Tájékozódjon a készítmények hatásáról! Riasztó vagy irtó szert szeretne? Jó tudni, mi a cél, mivel a kettő nem ugyanazt a hatást váltja ki!

  • Figyeljen a csomagolásra! A dobozon található leírás sok hasznos információt tartalmazhat.

  • Macskák részére olyan készítményeket válasszon, amelyek csomagolásán feltüntették, hogy kifejezetten macskák számára fejlesztették ki, vagy macskáknál és kutyáknál egyaránt alkalmazható! A csak kutyákra engedélyezett készítmények macskák számára életveszélyesek lehetnek!

  • Legyen résen! A külföldi internetes oldalról rendelhető, engedéllyel nem rendelkező termékek komoly kockázatot jelentenek!

  • Vegye figyelembe az állat és a család tagjainak életvitelét is. Legyen szempont a választásnál, hogy a termék hatóanyaga milyen hatást gyakorol az állattal egy térben élőkre. Ha kisgyermek is van a családban, akkor különösen óvatosan kell dönteni. A már megvásárolt készítményt tárolja elzárva. Miután megfogta, alaposan mosson kezet szappannal.

  • Akármilyen készítmény alkalmazása mellett is dönt a felelős állattartó, nagyon fontos, hogy rendszeres időközönként, illetve kirándulások után mindenképp vizsgálja át kedvencét, és ha talál benne kullancsot, azt a lehető leghamarabb távolítsa el az állatból.

 

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH Szupermenta termékteszt oldalán.

Kép: pixabay.com

  A cikk a Zöld Forrás PTKF/625/2017 jelű pályázat támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás