• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Teszt: kávézók, gyorséttermek

2018.01.05. /

A TVE kávézóláncokat és olyan gyorséttermeket tesztelt, ahol kávét is vásárolhatunk. Azt vizsgáltuk, kaphatunk-e Fairtrade vagy bio terméket, laktózmentes tejet, és hogy mennyire figyelnek a hulladékcsökkentésre.

A kávétermesztést komoly környezeti és társadalmi problémák övezik, az elviteles kávék pedig tovább növelik a hulladékproblémát. Ezért sem mindegy, hogy a nagy fogyasztást generáló kávézó láncok és gyorséttermek milyen irányba mozdítják el a piacot.

 Ez is érdekelhet:   Teszt: Kávéfőzők

Milyen helyeket teszteltünk?

Öt kávézóláncba látogattunk el: Café Frei, California Coffee Company, Coffeeshop Company, Costa Coffee, Starbucks. Ezen kívül pedig 4 gyorsétterem láncot is teszteltünk: Burger King, KFC, McDonald’s, ez utóbbin belül külön pontoztuk a McCafé-t is, mivel több szempontból eltérnek egymástól. (A helyszíneket 2017.08.07. és 08.20 között teszteltük.) 

A teljes teszt ingyenesen megtekinthető itt >>>

 

Eredmény

A tesztben maximum 13 pontot lehetett szerezni, de 100%-ot sajnos a független, etikus védjegyű termékek hiánya miatt meg sem közelítették a vizsgált helyek. Se Fairtrade minősítésű kávét, se biotejet nem kaphatunk, sok helyen a kérdést sem értették az eladók.

A legmagasabb értéket (31%) a Starbucks érte el, mivel árkedvezménnyel ösztönzi a vásárlókat, hogy saját pohárban vegyék az elviteles kávét.

Középmezőnyben végzett a Costa Coffee, a Café Frei, a California Coffee Company, a Coffeeshop Company és a McCafé, mivel ezekben a Starbucks-hoz hasonlóan lehet mosható pohárból fogyasztani helyben, van laktózmentes tej, valamint elvitelre lehet saját pohárba kérni.

A lista végén 8%-kal a KFC, és 0 %-kal a Burger King és a McDonald’s áll.

 

Kép: pixabay.com

 


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


   • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében