fbpx

| Tudatos Vásárló

Teszt: gyümölcsjoghurtok

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 41 gyümölcsjoghurtot ill. gyümölcs ízesítésű joghurtot vizsgált a termékcímkén lévő információk alapján. Azt néztük, hogy mennyi cukrot, gyümölcsöt vagy potenciálisan allergizáló összetevőt tartalmaznak. 

Mit vizsgáltunk?

A tesztben 41 féle gyümölcsös és gyümölcs ízű joghurt, amelyek nagyobb szupermarketekben és bioboltokban kaphatók. Az összehasonlíthatóság kedvéért elsősorban epres ízesítésű termékek kerültek a tesztbe, kivéve egy-egy márkát, amelynél nem találtunk epres verziót. Olyan termékeket is górcső alá vettünk, amelyek a csomagolás alapján nagy valószínűséggel a gyerekeket célozzák meg.

A termékcímke alapján vizsgáltuk a joghurtok cukortartalmát, gyümölcstartalmát, származási helyét valamint azt, hogy tartalmaznak-e színezéket, aromát vagy vitatott biztonságú összetevőket (potenciálisan allergizáló hatású karragént, guargumit vagy kármint)

Eredmények

Az első három helyezettben közös, hogy mindegyik több gyümölcsöt tartalmaz, mint cukrot. Első lett a Virágoskút bio málnás-szamócás joghurt 22 ponttal, mivel egyáltalán nem tartalmaz adalékanyagokat (pl. aromát, színezéket) és Magyarországon gyártják, viszont pontot veszített a relatív alacsony gyümölcstartalomért.

Második lett 20 ponttal a Desira földiepres joghurt, ennek volt a legmagasabb a gyümölcstartalma (15%), viszont tartalmaz aromát és színezéket. A harmadik, 19 ponttal a Nöm Fasten epres joghurt lett, viszonylag magas gyümölcstartalma miatt, de szintén pontot veszített aroma és színezék jelenlétéért. 

A lista végén 9 termék végzett 10 pont alatt: Eridanous Greek Style joghurt eperkészítménnyel, Zott Szívecske joghurt eper, Danone könnyű és finom, Danone Actimel Kids eper-banán ízű joghurtital, Danone Frozen Élő joghurtkultúrát tartalmazó eperízű fermentált ital, Maly Gazda Joghurt – epres gyümölcságyon, Riska epres krémjoghurt, Danone Nap mint Nap Élő joghurtkultúrát tartalmazó, eperízű fermentált  élelmiszerkészítmény, Frankenland Fit eper- sovány savanyú tejkészítmény.

 

Közös bennük, hogy 5% alatt volt a gyümölcstartalmuk (kivéve a Frankenland Fit, ennek 8% gyümölcstartalma volt), több cukor volt bennük, mint gyümölcs és mindegyik tartalmazott aromát valamint egy kivétellel színezéket is, öt termékben volt potenciálisan allergizáló összetevő, és egy kivételével mindegyiket külföldön gyártják.

Két termék a Danon Frozen és a Danon Nap mint nap joghurtital egyáltalán nem tartalmaz gyümölcsöt. Habár a nevükben is csak „eperízű” elnevezés szerepel, ami megfelel az Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő előírásnak, de megtévesztő lehet a fogyasztó számára, hiszen a kiszerelése és a boltban való elhelyezése alapján nehezen különböztethető meg a gyümölcstartalmú joghurtoktól.

Összesen 4 esetben a csomagolás alapján úgy ítélhető meg, hogy a gyártók kifejezetten a gyerekeket célozzák meg az adott termékkel. Ebből 2 termék mindössze 9 ponttal a lista végére került Danone Actimel Kids eper-banán ízű joghurtital valamint a Danone Frozen Élő joghurtkultúrát tartalmazó eperízű fermentált ital. A másik kettő 11 ill. 12 ponttal szintén elég gyengén szerepelt: Danett Danonino Eper, Ekomilk Land Epres ízű.

Mindegyikre gyerektermékre jellemző, hogy alacsony a gyümölcstartalmuk (a Danone Frozen egyáltalán nem tartalmaz gyümöcsöt, több bennük a cukor mint a gyümölcs, van bennük aroma, és többnyire színezék is. Érdekesség, hogy a Danon két másik terméke gyümölcstartalom, ill. gyümölcs és cukor arányát nézve nem sokkal, de mégis jobban szerepelt, mint a gyártó kifejezetten gyerekeknek szóló terméke, ugyanakkor az ár tekintetében nem találtunk összefüggést, a gyerek és a „felnőtt” termékek között is volt drágább és olcsóbb is.

A szintén gyerekeknek szánt Ekomilk Land Epres ízű terméknél nem derült ki a cukortartalom a csomagolásról. Mindenesetre gyümölcsből ez a termék is csak 5%-ot tartalmaz. Viszont az összes termék közül a legmagasabb egységára: 2.433 ft/kg.

Nem került be a végső rangsorba a Csengőtej és az Ekomilk Land joghurtot, mivel a csomagolásról egyiknél sem derült ki a cukortartalom.

 

 

 

Hogyan pontoztunk?

Minden termék 20 pontról indult, ehhez jöttek a pluszpontok és a pontlevonások szempontonként.

 

Összetevők

Gyümölcstartalom

–       1 pontot vontunk le, ha csak sűrítményből vagy koncentrátumból volt a névadó gyümölcs,

–       0,5 pontot vontunk le, ha a fentiek mellett teljes gyümölcsként is szerepelt a névadó gyümölcs,

–       nem vontunk le pontot, ha a termék gyümölcstartalma 15% vagy afölött volt

–       1 pontot vontunk le, ha a gyümölcstartalom 10-14,9% között volt

–       2 pontot vontunk le, ha a gyümölcstartalom 5-9,9% között volt

–       3 pontot vontunk le, ha a gyümölcstartalom 5% alatt volt

Cukortartalom

–       2 pontot vontunk le, ha az összetevők között 1-3. helyen szerepelt hozzáadott cukor, glükóz-fruktóz szirup vagy édesítőszer,

–       1 pontot vontunk le, ha a cukor az összetevők között a 4-5. helyen állt,

–       3 pontot vontunk le, ha kétszer annyi volt a cukor mint a gyümölcs,

–       2 pontot vontunk le, ha nagyobb volt a cukor- mint a gyümölcstartalom,

–       1 pontot vontunk le, ha ugyanannyi volt a termékben a cukor mint a gyümölcs

–       5 pontot adtunk, ha több gyümölcsöt tartalmazott, mint cukrot

Egyéb összetevők

–       0,5 pont levonás járt potenciálisan allergizáló guargumi vagy karragén esetén

–       1 pont levonás járt színezék jelenlétéért, de csak 0,5 pontot vontunk le, ha a színezék növényi eredetű volt pl. cékla

–       1 pontot vontunk le, ha aromát tartalmazott a termék

Származási hely:

–       1 pontot vontunk le, ha nem Magyarországon készült a termék

 

 

Gyümölcstartalom

Mivel gyümölcsjoghurtot alapvetően az egészséges táplálkozás jegyében vásárolnak a fogyasztók, ezért abból indultunk ki, hogy a vásárló ebben az esetben joghurtot és gyümölcsöt szeretne venni, minden egyéb összetevő mellékes számára. Ezért tesztünkben kiemelten pontoztuk a termékek gyümölcstartalmát.

A legmagasabb gyümölcstartalmú joghurt a Desira 15% eperrel.

Ezután 6 termék jön holtversenyben 12% gyümölcstartalommal: a Milbona epres joghurt, a Danone Oikos Extreme, a Tesco TS epres joghurt, a Landliebe epres joghurtja, a Landliebe laktózmentes epres joghurtja, valamint a Nöm Fasten epres joghurtja.

A sereghajtók között van 0% gyümölcstartalommal a Danone Frozen joghurtital és a Danone Nap mint Nap .

Egy kicsivel több, 2-2,1%gyümölcs van 4 termékben: Eridanous Greek Style epres joghurt, Zott Szívecske epres joghurt, Tesco Value epres joghurt, Danone Actimel Kids eper-banán ízű joghurtital.

Csak sűrítményből tartalmazza a névadó gyümölcsöt az Actimel Kids és a Riska epres krémjoghurt.

A gyerekeknek szánt termékek gyümölcstartalom alapján sem szerepeltek jól. A Danon Frozen Élő joghurtkultúrát tartalmazó eperízű fermentált ital egyáltalán nem tartalmaz gyümölcsöt, a Danone Actimel Kids eper-banán ízű joghurtital 2,1%-ot, a másik kettő valamivel többet: az Ekomilk Land eper ízű joghurt 5%-ot, a Danett Danonino eper 6,1%-ot.

 

Cukortartalom

Cukortartalom alapján négyszeres különbség van a legkevésbé és a leginkább cukros termékek között. A legalacsonyabb érték 4,5 gr/100gr míg a legmagasabb 17,7 gr/100gr.

A legkevesebb cukrot (4,5 gramm/100gr) a Jogobella 0% epres sovány joghurt tartalmazza, ez után következik a Virágoskút bio 6 grammal, majd a Nöm Fasten 7,7 grammal és a Jogobella Light epres joghurt 7,8 grammal.

A cukortartalom leggyakoribb értékei 10 és 15 gramm között mozognak.

A legcukrosabb termék a Tesco Value epres joghurt 17,8 grammal, a Frankenland Fit 17,1 grammal, és a Maly Gazda 17 grammal.

A gyerektermékek cukortartalom alapján az átlagba kerültek, 10,3 és 12,8 gr közötti értékkel. Kivételt jelent az Ekomilk Land eper ízű joghurt, amelynél sem a csomagolásról, sem a gyártó honlapjáról nem derül ki a cukortartalom.

Azt is megnéztük, hányadik helyen áll az összetevők sorában a hozzáadott cukor, glükóz-fruktóz szirup vagy édesítőszer. Három termék kivételével mindegyiknél az első három összetevő között volt a hozzáadott cukor. A maradéknál pedig az első ötben volt benne. Ezek a Müller Froop Smoothie, a Danett Danonino és a Danone Nap mint Nap.

 

Karragén, guargumi

Tesztünkben vizsgáltunk két potenciálisan allergizáló hatású összetevőt is, a karragént és a guargumit.

A karragént gélek vagy sűrű folyadékok előállítására használja az élelmiszeripar. A karragént a szervezet nem tudja felvenni, ezért változatlan formában kiürül. Ennek ellenére a karragének gátolni tudják más tápanyagok felvételét. A karragénnel szemben fennáll a gyanú, hogy az arra érzékeny embereknél allergiás vagy allergiaszerű tüneteket válthat ki.

Két termék tartalmaz karragént: a Danone Activia és az Eridanous Greek Style epres joghurt.

A guárnövény magjának örleménye a guármagliszt vagy guargumi. Az élelmiszeripar előszeretettel használja, mivel a hosszú láncú szénhidrogénjei sok vizet tudnak felvenni, így már kis mennyiség is elegendő a folyadékok besűrítéséhez. Erős mechanikai behatásra, például rázásra vagy keverésre, az anyag átmenetileg híggá válik. A gyanúk szerint a guármagliszt elősegíti az allergia kialakulását, és maga is képes allergiás reakciót kiváltani. Vannak jelzések arra vonatkozóan, hogy a szójaallergiában szenvedőknél a guármaglisztre keresztallergia alakulhat ki.

Három termékben volt guargumi: a Nöm Fasten joghurtban, a Danett Danoninoban, a Milbona 0,1%-os epres joghurtban.

 

Színezék, aroma

Hét termék nem tartalmaz semmilyen színezéket a Csengőtej epres joghurt, a Virágoskút bio, a Naturland bio epres joghurt, a Félegyházi tej izlandi joghurtkülönlegessége, a Cserpes epres joghurt, a Danone Actimel Kids és a Spar Natur bio joghurt.

11 termékben találtunk potenciálisan allergizáló hatású színezéket, kármint. 22 további termék csak növényi színezéket tartalmaz pl. cékla, fekete répa.

A 41 termékből mindössze 7 nem tartalmaz aromát: Tesco Free from laktózmentes élőflórás joghurt eperrel, Bio+ áfonyás gyümölcsjoghurt, Cserpes Epres joghurt, Spar Naturpur Bio joghurt, Félegyházi tej Skyr Izlandi joghurtkülönlegesség szamócás, Naturland bio epres joghurt, Virágoskút bio Málnás-szamócás joghurt és a Csengőtej epres joghurt.

Azt gondoljuk, hogy ezek nem nélkülözhetetlen összetevői a termékeknek, a kockázat csökkentése érdekében, nyugodtan elhagyhatók lennének.

 

Származási hely

A 41 joghurtból 10 készült Magyarországon: a Gazda szamócás réteges joghurt, a Sissy, a Tesco laktózmentes epres joghurtja, a Félegyházi tej izlandi joghurtkülönlegessége, a Sió élőflórás epres joghurt, a Pilos Zruggi eperdarabokkal, a Riska epres krémjoghurt, a Mizo Flört epres réteges joghurt, a Cserpes szamócás joghurt, a Virágoskút bio és a Csengőtej.

5 joghurt jött Ausztriából, 2 Belgiumból, 3 Csehországból, 1 Franciaországból, 2 Lengyelországból, 12 Németországból, 1 Romániából és 1 Szlovákiából. 

 

Köszönjük a közreműködést Nagybán Piroskának! 

Kép: pixabay.com

 

 

Ha te is egy vagy a több, mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését.

Hozzunk létre együtt egy megújult tudatosvasarlo.hu-t.

 

 

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. július 1-ig.
 

Segíts kisösszegű rendszeres havi adománnyal. Most! 

Rendszeres havi 1.000FT adomány

 

   

 

Rendszeres havi 2.000FT adomány

 

   

 

Rendszeres havi 5.000FT adomány

 

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

 

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség, főleg ha rögtön jön. 

 

   

 

Bármennyi pénzt adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

 

   

 

 

Ajánld fel adód 1%-át a TVE nek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete adószáma: 18245770-1-43

 

Ha banki átutalással támogatnál:

 

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Bank neve:    Magnet Bank

Számlaszám:    16200106-00108490-00000000

IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000

Swift: HBWEHUHB

 

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás