fbpx

| Tudatos Vásárló

Teszt: gyereksamponok

A Tudatos Vásárlók Egyesületénél 30 gyereksampont vizsgáltunk termékcímke alapján. Azt néztük, hogy vannak-e potenciális egészségügyi kockázatot jelentő összetevők a termékekben, és biztonságosabbak-e az ökotermékek.

Mit vizsgáltunk?

Harminc különféle, a hazai boltokban, drogérialáncokban, bioboltokban kapható gyereksampon összetevőit vizsgáltuk meg. A termékek csomagolásán feltüntetett anyagokat az amerikai Environmental Working Group által működtetett Skin Deep kozmetikai adatbázis alapján értékeltük.

Figyelembe vettük, ha a sampon független ökológiai, állatvédelmi, egészség- és környezetvédelmi minősítéssel rendelkezett. Értékeltük a természetes növényi kivonatok jelenlétét és a gyártási helyszínt.

Eredmények

A legmagasabb 27 pontos értéket a Lavera Baba-Gyermek Neutral Fürdető és Sampon érte el, de dobogós helyen végzett még az Alverde Baby Fürdető és Sampon (26 pont), az Alterra 2in1 Baba tusfürdő és hajsampon  a Humphrey’s Bőrnyugtató Kamilla Baba sampon (24 pont) és a Weleda Baby Calendula Fürdetőtej & Sampon (23 pont) is.

Ezek a termékek mind rendelkeznek ökominősítéssel, és a kritikus összetevők is kevésbé találhatóak meg bennük.

A legjobb értékelést elért termékek jellemzően a drágább samponok közül kerültek ki, de volt néhány kivétel. Az ár/érték arány tekintetében a második legmagasabb pontszámot elért Alverde Baby Fürdető és Sampon emelhető ki, hiszen átlagosnak mondható áron kapható.

A samponok 70%-a 2 és 10 pont közötti sávban oszlott el. Ezeknél már több problémás összetevővel is találkoztunk, független minősítő védjegyet csak kivételes esetben birtokoltak.

Az utolsó három helyen végzett a Baba Könnymentes Gyereksampon, az Ombia Hair Sampon Gyermekeknek és a Hymalaya Gyengéd Babasampon (10 pontot sem értek el). Ezeknél jellemzően többféle problémás tartósítót használtak, illatosított termékek voltak, gyakran a világ másik végéről.

A termékek jelentős része tartalmazott felesleges kockázatot jelentő illatanyagot és kritikusnak mondható tartósítószert (elsősorban a Sodium benzoate). 11 termékben megtalálható a szem- és bőrirritáló felületaktív anyag a Sodium Laureth Sulfate, 20 termékben a potenciálisan allergizáló hatású felületaktív anyag a Cocamidopropyl betaine.

Gyakran alkalmaznak színezékeket is (8 termék), ezek veszélyessége vegyületenként változik.

Pozitívumként elmondható, hogy a korábban alkalmazott hormonális hatású parabén tartósítók már egyik termékben sincsenek benne.

Szinte minden termék az EU-ban (Németországban) készült, csak két hazai gyártású sampont találtunk.

A termékeknek csak kis része, a harmincból nyolc termék rendelkezett független környezetvédelmi, állatvédelmi, egészség- és környezetvédelmi minősítő védjeggyel (pl. Natrue, Vegan).

Mozgasd az egeret a digaramm fölé, és láthatod az egyes termékek pontszámát. 

A teljes értékelő táblázat letölthető az oldal alján. 

Hogyan pontoztunk?

Minden termék 20 pontról indult.

Összetétel:

•     1 pontot vontunk le a parfüm kifejezésért és minden egyes potenciálisan allergén hatású illatanyag használatáért,

•     2 pontot vontunk le az olyan problémás tartósítószerek jelenlétéért, mint pl. a Methylchloroisothiazolinone és a Methylisothiazolione, DMDM Hydantoin, míg a Benzyl Alcohol, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate tartósítók használatáért 1-1 pontlevonás járt,

•     1-1 pontot vontunk le a potenciálisan allergizáló hatású Cocamidopropyl Betaine, a potenciáliasan irritáló hatású Sodium Coco-Sulfate, Sodium Laureth Sulfate és Ammonium Laureth Sulfate jelenlétéért,

•     1-1 pontot vontunk le a különféle PEG vegyületek jelenlétéért, amelyek lehetővé teszik más, kockázatos vegyületek szervezetbe jutását,

•     1-1 pontot vontunk le minden egyes színezék használatáért,

•     1 pontot adtunk a természetes növényi kivonatok használatáért.

Környezetvédelem, ökocímke:

•     5 pontot adtunk a független natur, öko vagy környezetvédelmi minősítés birtoklásáért: Natrue, Öko Test Gut,

•     2-2 pontot adtunk független minősítésű állatvédelmi védjegy meglétéért (Vegan, Leaping Bunny),

•     1 pontot adtunk ökogazdálkodásból származó alapanyagok használatáért (ha a termék nem rendelkezett eleve az ezt feltételező Natrue minősítéssel).

Gyártási hely:

•     2 pontot adtunk a hazai gyártású termékeknek,

•     2 pontot vontunk le azoktól a termékektől, amelyek Európán kívül készülnek, vagy a csomagolás alapján nem tudható a gyártási helyszín.

Felületaktív anyagok

A samponok „hatóanyagát” – tisztító hatását adó vegyületek tartoznak ide. Lehetővé teszik, hogy a hajon, fejbőrön lévő zsíros szennyeződéseket lemoshassuk.

A problémás anyagok közül a leggyakrabban a Sodium Laureth Sulfate vegyülettel találkozhatunk a csomagoláson, ez az összetevő szem- és bőrirritáló hatású, a sebek gyógyulását lassítja.

Hatása a gyermekek esetében kisebb koncentrációban is jelentkezik. A Sodium Laureth Sulfate és az Ammonium Laureth Sulfate a különösen mérgező 1,4 dioxane-nal szennyezett lehet.

Hasonlóan irritáló hatású a Sodium Coco-Sulfate is.

Biztonságosabbnak tekinthető a Cocamidopropyl Betaine, de ennél allergizáló hatás jelentkezhet.

A fent megnevezett anyagokért 1-1 pontlevonás járt.

Sodium Laureth Sulfatot 11 termékben, Sodium Coco-Sulfatot 4 termékben, Cocamidopropyl Betainet 20 termékben találtunk.

A Coco Glucoside, a Decyl Glucoside, a Disodium Laureth Sulfosuccinate a tudomány jelenlegi állása szerint biztonságosnak tekinthető.

Emulgeáló szerek

A samponok összetevőinek egy része önmagában nem képes a vízben oldódni, ezért segédanyagokat kell alkalmazni, ilyenek a PEG (polietilénglikol) vegyületek. Ezek az anyagok csökkentik a bőr „védekezőképességét”, így lehetővé teszik más, kockázatos vegyületek szervezetbe jutását.

Minden a termékben lévő PEG vegyületért 1 pont levonás járt.

9 termékben találtunk PEG-et. Volt olyan termék is, amelyikben 4 féle PEG-et találtunk.

Tartósító szerek

Évekkel ezelőtt az egyik legnagyobb kockázatot a hormonális hatású parabének tartósítószerként való alkalmazása jelentette a samponok esetén. Ezeket vélhetően a felhasználás szigorítása miatt már nem találtuk meg a gyermekeknek készült termékekben.

A vizsgált gyereksamponok közül 25 tartalmazott valamilyen tartósító szert. Szerencsére a legproblémásabb vegyületeket (Methylisothiazonlinone, a Methylchloroisothiazolinone és a DMDM Hydantoin) csak két esetben alkalmazták.

A DMDM Hydantoin esetén nem az irritáló hatás jelenti a legnagyobb kockázatot, hanem az, hogy gyakran formaldehiddel szennyezett, amely többek között rákkeltő hatású lehet.

A Methylisothiazonlinone és a Methylchloroisothiazolinone allergén, irritáló hatású vegyületek, sőt az előbbi idegrendszert károsító hatású lehet.

Megtaláltuk a fentieknél biztonságosabb, de szintén irritáló hatású Benzyl alcohol, a Phenoxyethanol, illetve a még biztonságosabbnak tekinthető Sodium benzoate, Potassium Sorbate tartósítókat is.

A Methylisothiazonlinone, a Methylchloroisothiazolinone és a DMDM Hydantoin jelenlétéért anyagonként 2-2, a többi tartósítószer esetén 1-1 pontot vontunk le.

Illatanyagok

A vizsgált gyereksamponok közel 90%-a tartalmazott illatanyagot. Ez az összetevő ugyan a fogyasztók egy részének alapvető fontosságú, de másrészről felesleges kockázatot jelent. Az illatanyagok egy része allergén, irritáló hatású.

Az illatanyagokat jellemzően elég az összefoglaló Parfum néven megemlíteni, azonban a 2005 óta az EU-ban a legelterjedtebb, allergiás kockázatot jelentő vegyületeket név szerint is fel kell tüntetni (pl. limonene, linelool, geraniol). Ezek a kiemelt vegyületek megtalálhatóak a természetben is, gyakran épp a természetes növényi kivonatokkal kerülnek a termékekbe.

Mivel az anyag hatása független az eredetétől, ezért ezekben az esetekben is pontlevonással sújtottuk a terméket.

Színezékek

Összesen 8 termék tartalmazott színezéket, hat esetben kétféle anyagot is használtak. A samponok csomagolásán fel kell tüntetni az alkalmazott színezékeket, ezek – az élelmiszeradalékokhoz (E-számok) hasonlóan – kóddal szerepelnek a csomagoláson, a Cl betűk mögött lévő ötjegyű szám jelöli őket.

Amellett, hogy feleslegesnek tekinthetőek, eltérő kockázatot jelentenek. Például a Cl 16255 vegyületet élelmiszer-színezékként is használják a világ számos területén (az EU-ban is), de az USA-ban élelmiszerekben nem használható, mert feltételezhetően növeli a figyelemhiányos hiperaktivitás kialakulásának esélyét.

Természetesen nem mindegy, hogy milyen módon, mennyiségben kerülhet egy vegyület a szervezetbe, de mindenképp felesleges kockázatot jelent. A pontozás során minden egyes színezékért 1 pontot vontunk le, az EWG adatbázis alapján legalább 4-es (közepes) kockázatú vegyületek alkalmazását további 1 pont levonásával büntettük.

Növényi kivonatok

16 termék tartalmazott természetes eredetű növényi kivonatokat, illóolajokat. Ezek használatáért 1-1 pontot adtunk.

Származási hely, csomagolás

Mindössze két hazai gyártású gyereksamponnal találkoztunk. A termékek származási helye jellemzően Németország volt (a 30 termékből 15-öt gyártottak ott); 4 sampon Svájcban készült. Az ismert gyártási helyű termékek közül az Indiában készített sampon utazott a legtöbbet Magyarországig.

A termékek csomagolásában nem volt környezetvédelmi, felhasználói szempontból érdemi különbség.

Minősítés

A termékek közül négy rendelkezett a natúrkozmetikumok védjegyével a Natrue-val. Egy-egy termék esetén találtunk még általános érvényű független környezetvédelmi címkét. Az egyik az Ethical consumer magazine Best buy besorolása a másik pedig egy Öko Test Gut minősítés volt. Ezekért a minősítésekért 5 pontot adtunk.

Azok a termék, amelyek növényi kivonatokat, illóolajokat is tartalmaztak négy esetben jelölték, hogy növényi eredetű összetevőik ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból, amiért (az ezt alapból feltételező Natrue védjegy hiányában) 1 pontot adtunk.

Több terméken állatvédelmi védjegyek – Vegan (6 db), Leaping Bunny (1 db) – szerepeltek. Ezért 2-2 pontot adtunk.

Köszönjük a közreműködést Nagybán Piroskának ás Pál Jánosnak! 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás