fbpx

| Tudatos Vásárló

Teszt: fúró- csavarozó gépek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 53 fúró- és csavarozógépet tesztelt laboratóriumban nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. Vizsgálták a készülékek terhelhetőségét, biztonságát, hogy mennyire lehet velük könnyen fúrni vagy csavart behúzni, a használhatóságot és felszereltséget.

Ha nem profi felhasználók vagyunk, hanem csak alkalmanként van szükségünk fúró- csavarozógépre otthoni javításnál, bútorok összeszerelésénél, akkor nem feltétlenül kell 50-90 ezer forintos készülékben gondolkodnunk. 24-40 ezer forint között is találunk olyan készüléket, amelyikkel viszonylag jól lehet fúrni és csavart behúzni, jól bírják a strapát. Azt viszont érdemes figyelembe venni, hogy ezek közül soknak elég gyenge az akkumulátora, de ezt ki tudjuk küszöbölni úgy, ha a tartalék akkumulátort töltőre tesszük, így folyamatosan tudunk dolgozni.

Márkán belül is nagy az eltérés

Jó hír, hogy az összesített eredményben 12 készülék is legalább 75%-ot ért el. A legnagyobb márkák mint például AEG, Bosch, Ryobi, Fein, Metabo, Stanley Fatmax termékei vannak ezek között. Árban is nagy a szórás, ugyanis míg a lista élén egy 105 ezer forintos Makita fúrógép végzett 84%-kal, a legjobbak között van egy olyan Stanley Fatmax 35 ezer forintos készülék is, amelyik 75%-ot ért el.

A lista élén végzett termékek előnye, hogy átmentek a biztonsági teszten, viszonylag jól lehet velük fúrni, csavarozni, könnyen használhatók, és jól bírják a folyamatos használatot. Hátrányuk, hogy egyik sem rendelkezik ütvefúró funkcióval, illetve jelentős eltérés van köztük abban, hogy az akkumulátoruk mennyi ideig bírja a munkát egy feltöltés után.

Ha betonban is szeretnénk dolgozni, mindenképp olyan készüléket válasszunk, amelyik alkalmas ütvefúrásra. A tesztben 13 ilyen készülék szerepelt, de ebből mindössze 5 kapott legalább közepes pontot ütvefúrásra. Áruk 43 és 76 ezer forint között mozog.

A lista végén, 50% összértékkel vagy az alatt 3 termék végzett. Közös bennük, hogy minden szempontból gyengébb teljesítményt nyújtanak, mint a többi készülék. Viszont van közöttük olyan is, amelyik azért veszített sok pontot, mert nem ment át a biztonsági teszt minden részén. Mindhárom esetben alacsonyabb árkategóriás készülékről van szó, áruk 9 és 38 ezer forint között mozog.

Habár elektromos készülékeknél soha nem lehet 100%-os biztonságról beszélni, a termékek nagy része átment a biztonsági teszten, viszont 5 termék bizonyos szempontok alapján aggályosnak mondható. A vizsgálat kitért az áramütés elleni és a túltöltődés elleni védelemre, és az akkumulátorok biztonságosságára is. A biztonsági teszt egyes pontjain elbukott termékek nagy része 30 ezer forint körüli áron kapható, de van kifejezetten drága, 60 ezer forint feletti készülék is.

Habár a tesztben szereplő legdrágább termékek többnyire a lista élén végeztek, még márkán belül is nagy az eltérés. Míg van olyan 40 ezer forintos Ryoby készülék, amelyik 75%-ot kapott, ugyanettől a márkától kaphatunk 76 ezerért olyat is, amelyik csak 67%-ot ért el. Ugyanígy a Bleck & Deckertől egy 24 ezer forintos fúrógép végzett a legjobban, holott dupla annyiba kerülő készülék is volt a tesztben ugyanettől a gyártótól.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás