• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Teszt: friss és fagyasztott halak

2017.12.12. /

A TVE 29, szupermarketben is kapható friss és fagyasztott hal nehézfémtartalmát vizsgálta laboratóriumban. Az édesvízi halak közül vizsgáltuk az afrikai harcsát, busát, pontyot, pisztrángot és a pangasiust, míg a tengeri halak közül a hekket, lazacot és a tőkehalat. Került a tesztbe bio, MSC és ASC minősítésű hal is.

Közismert, hogy a halhús egészséges, hiszen ásványi anyagokban, omega 3 zsírsavban gazdag, alacsony kalóriatartalmú fehérjeforrás. Sokan tartanak azonban a nehézfém szennyezettségtől, amely a halak húsában a táplálékláncon keresztül felhalmozódhat. Ezért a Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, hogy a hazai szupermarketekben leggyakrabban kapható friss és fagyasztott halakban van-e egészségkárosító hatású higany, arzén, kadmium vagy ólom.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete azt is pontozta, hogy a termékek rendelkeznek-e független fenntarthatósági minősítéssel bio, ASC (Aquaculture Stewardship Council) vagy MSC (Marine Stewardship Council), ugyanis ezeknek a termékeknek az előállítása, halászata során odafigyelnek a (ökológiai és társadalmi) fenntarthatósági elvek érvényesülésére is. Továbbá azt is pontozták, hogy mennyit utazott az adott termék.

A tesztelt termékek közül 14 db akvakultúrában tenyésztett (ebből 5 hazai) hal volt, egy ökológiai gazdálkodásból származott, 7 pedig fenntartható halászati védjeggyel (ASC , MSC) rendelkezett.

A legmagasabb összesített pontszámot a hazai tenyésztésű, illetve ökovédjeggyel rendelkező halak kapták. A magyarországi tenyésztésű halak nem csak a kisebb szállítási igény miatt nyertek plusz pontot, de jó hír, hogy az öt vizsgált halnál csak 3 esetben kellett 0,5 pontot levonni a vizsgált nehézfémek kismértékű jelenléte miatt, ezek összességében a legkevésbé szennyezett termékek között voltak.

A lista élére a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. bio busa szelete és pontyszelete valamint a Győri Előre HTSZ Fresh Fish Today nevű pontya került.

Szintén a lista elejére kerültek a fenntarthatósági (ASC, MSC) védjeggyel ellátott termékek is. Az Ocean Sea és az Almare Seafood pangasius (cápaharcsa) filéje.

A laboratóriumi vizsgálatok alapján a 29 tesztelt termékből 3 terméknél egyáltalán nem volt kimutatható egyik vizsgált szennyezőanyag sem: Delforg Afrikai harcsafilé és Delforg gyorsfagyasztott pangasius valamint a Classic gyorsfagyasztott pangasius nevű terméknél.

 

Jó hír, hogy a többi terméknél is, a kimutatott nehézfém mennyisége jóval az Európai Uniós határérték alatt volt. Ezek alapján elmondható, hogy a vizsgált halak fogyasztása nem jelent érdemi kockázatot a nehézfémek terén.

Halfajok tekintetében az édesvízi halakban (ponty, pangasius, afrikai harcsa) volt a legkevesebb nehézfém.

A legnagyobb - de még így is bőven az egészségügyi határérték alatti - szennyezettség a hekkeknél volt tapasztalható, ennek a halfajnak a mintáiban (5 db) jellemzően két-két nehézfém is kimutatható mértékben volt jelen. A szennyezettségi lista végén voltak még a tőkehalak is.

A teljes teszt ingyenesen itt tekinthető meg >>>

Tanácsok halvásárláshoz

  • Friss hal vásárlásánál győződjünk meg arról, hogy a hal friss, jó állapotú: húsa feszes, kopoltyúja vöröses, a szemei fényesek és nem beesettek, bőre nedves. Kerüljük az opálos szemű, hiányos, lepedékes, laza pikkelyű, szürkés-sárgás kopoltyújú, erős szagú halat, ugyanis ezek a nem jó minőségű áru ismérvei.

  • Válasszunk Magyarországon vagy a környező országokban tenyésztett édesvízi halat. Ezeknél legalább a szállításból adódó környezetterhelés kisebb a tengeri, óceáni halakéhoz képest, valamint nem áll fenn a veszélye a természetes halállomány túlhalászásának, hiszen ezeket kifejezetten halászati célra tenyésztik. A Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján található egy lista azokról a nagyobb szupermarketről, boltokról, ahol lehet hazai halat venni.

  • Ma már egyre népszerűbbek az úgynevezett halbisztrók, ahol hazai halból készült finom fogásokat lehet kipróbálni, így nem nekünk kell pepecselni a hal elkészítésével. A Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján megtalálható a budapesti Halbisztrokról készült teszt.

  • Tengeri hal vásárlásánál részesítsük előnyben az MSC  minősítésű (Marine Stewardship Council ) terméket. Ezzel támogatjuk azokat a halászokat, akik tartózkodnak a halászati területek kizsákmányolásától, azoktól a halászati módszerektől, amelyek az egyes halfajok kihalásához vezetnek.

Köszönjük a közreműködést Mayer Barbarának és Pál Jánosnak!

Kép: pixabay.com

 

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében