fbpx

| Tudatos Vásárló

Teszt: földieper

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 22 különböző a hazai kereskedelmi láncokban árult földieper növényvédőszermaradék-tartalmát vizsgálta meg. A teszt eredményei azt mutatják, hogy érdemes kivárni a szezont, és inkább piacon vásárolni, ugyanis a bolti eprekben többször annyi vegyszer is lehet mint a piaciban. A divany.hu csapata mindeközben íztesztnek vetette alá az epreket, hogy megtudjuk melyik finomabb. 

Mit vizsgáltunk?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 22 különböző hazai szupermarketben és fővárosi piacon kapható földieper növényvédőszermaradék-tartalmát vizsgálta meg. A laboratóriumi vizsgálat során arra voltunk kíváncsiak, hogy kimutatható-e a termékekben az a 14 hatóanyag, amelyeket az előző évek európai uniós hatósági vizsgálatai a leggyakrabban találták meg a földieperben.

A felmérésünkben a mintákat két különböző időszakban szereztük be, ugyanis arra is kíváncsiak voltunk, hogy van-e különbség a primőr és az idényáru között. Az első körben, április közepén 8 különböző szupermarketben vásárolt termékek mindegyike import, primőráru volt. A második, május közepi mintavételbe került 8 szupermarketben és 6 piacon vásárolt eper többsége a hazai gazdaságokból származott, habár ebben van némi bizonytalansági tényező, ugyanis a piacon vásárolt termékeknél csak az eladó szóbeli tájékoztatására tudtunk támaszkodni.

 

Eredmények

A tesztünk során vizsgált 22 földieper közül 19-ben a laborvizsgálat kimutatott növényvédőszer-maradványokat, jó hír viszont, hogy mindegyik messze az EU-s határérték alatt volt. Viszont sajnos ez sem elhanyagolható tényező, ugyanis az ún. koktél-hatás miatt a még kis mennyiségben jelen lévő vegyszermaradványok hatása együttesen megsokszorozódhat.

A felmérés során két piacon árult, feltételezhetően hazai eredetű, szabadföldi termesztésű földieperben, illetve a Tesco spanyol eredetű primőr termékében egyáltalán nem volt kimutatható növényvédő szer, ezek a termékek maximális, 20-20 ponttal zárták az értékelést.

 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete által laborban tesztelt epreket a Dívány.hu csapata íztesztnek vetette alá. A szezonális epreket kóstolták végig, hiszen ha most indulsz vásárolni, te is ezek közül válogathatsz. Módszerük szokás szerint a vakteszt volt. A tesztelők szubjektív szempontok alapján, egy 1-től 5 pontig terjedő skálán értékelték az epreket, majd az összesítés után a végeredményt átlagolással határozták meg. 

A teszt részletes eredménye ingyenesen megtekinthető itt >>>

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


       Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás