fbpx

| Tudatos Vásárló

Teszt: babakocsi

31 különböző márkájú, összesen 65 babakocsit tesztelt laboratóriumban a TVE nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. Azt vizsgáltuk, hogy a babakocsik mennyire biztonságosak, milyen könnyen irányíthatók, használhatók, szállíthatók vagy tisztíthatók. A vizsgált termékek ára 30 ezer forinttól félmillióig terjed.

A teszt során 22 különböző sport babakocsit és 43 többfunkciós ún. Travel system módban is használható babakocsit vizsgált a TVE. Jó hír, hogy a termékek a legtöbb szempont alapján jó eredménnyel szerepeltek, mindegyik 50% fölött teljesített. A tesztelt babakocsik közel fele, 24 kapott 75%-nál is jobb összesített értéket.

 

Mit teszteltünk?

A teszt során laboratóriumi körülmények között szakemberek és hétköznapi felhasználók azt vizsgálták, hogy a babakocsik mennyire könnyen irányíthatók különböző helyzetekben (pl. ha különböző tereptárgyakat kell kikerülni, kis helyen fordulni, göröngyös terepen, lépcsőn fel-, le haladni); mennyire könnyű a hétköznapi használatuk (pl. egykezes összehajtás, ülés rögzítése); mennyire könnyű szállításuk tömegközlekedéssel, lépcsőn fel-, le, vagy autós csomagtartóba ki-be pakolva.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt >>>

Azt is vizsgáltuk, hogy mennyire biztonságosak. Ez utóbbinál néztük a babakocsik stabilitását, hogy vannak-e rajtuk kiálló élek vagy könnyen leszakítható részek, amelyek sérülést okozhatnak, illetve mennyire erős a biztonsági övük. Azt is pontoztuk, hogy mennyire könnyen tisztíthatók.

Biztonság szempontjából kiemelkedően jól szerepeltek a tesztelt babakocsik. A 65 termékből 62 legalább 4 pontot kapott a 0-tól 5-ig terjedő skálán.

A tesztből kiderült, hogy a vizsgált babakocsik viszonylag könnyen irányíthatók: 28 termék kapott legalább 4 pontot ebből a szempontból.

Szállíthatóság szempontjából viszont már kevésbé pozitív a kép, itt csak 18 babakocsi kapott legalább 4 pontot. Ennek oka az volt, hogy tömegközlekedéssel, valamint összehajtva autóban is nehézkes a szállításuk.

 

A bőség zavara könnyen plusz kiadásba csalja a szülőket

A Travel system módban is működő, többfunkciós babakocsikhoz autós ülésként is használható hordozó vagy mózeskosár (vagy mindkettő) csatlakoztatható. Ezért előnyük, hogy a gyerek születésétől kb. 3-4 éves koráig ugyanazt a babakocsit használhatjuk. Az áruk viszont nagyon széles skálán mozog, sokszor igen tetemes összeget elkérnek értük, ahhoz képest, hogy az összes funkcióra legfeljebb csak pár hónapig lesz szükségünk, utána már csak az alap sportbabakocsit használjuk.

Az első gyereknél könnyen belefuthatunk abba a hibába, hogy „mindent a gyereknek” elv alapján jól a zsebünkbe nyúlunk, de ez a teszt szerint nem minden esetben indokolt. A többfunkciós babakocsikért 100 ezer forinttól akár 400 ezer forint fölötti összeget is elkérnek, holott a teljesítményük nem feltétlenül tükrözi ezt a nagy árkülönbséget. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a webáruházak árfeltüntetése nehezen átlátható, így a vásárlónak nem mindig egyértelmű, hogy mit is kap az adott árért, és milyen tartozékot kell még külön megvennie.

Jó hír azoknak, akik nem Ferrari babakocsival akarnak megjelenni a játszótéren, hogy 100-160 ezer forintért is kaphatunk olyan Travel systemként is használható babakocsit, amelyik 70% fölötti eredményt ért el a tesztben, vagyis jól irányítható, könnyen használható és biztonságos. Ezek a kocsik leginkább azért veszítettek pontot, mert nehezebben tisztíthatók, és az alsó kosaruk nem túl praktikus.

A sportbabakocsiknál is hasonló a helyzet: itt sem érdemes a felső árkategóriát megcélozni, hacsak nem a brandet akarjuk megfizetni. A tesztben szereplő legjobb 5 termék ára 65 ezer és 95 ezer forint között mozog, de már 30-35 ezer forintért is kaphatunk olyat, amelyik 60% fölött teljesített.

 

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt >>>

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal, vagy fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás