fbpx

| Tudatos Vásárló

Természetes bútorápolás és –tisztítás A-tól Z-ig

Nagyanyáink gazdaságos házi trükkjei még ma is bevethetőek a háztartásban. Hasznosak, ráadásul környezetbarátak is. Csak kísérletező kedv legyen! 

Ablaktisztítás

Sokszor ismételtük már a bevált módszert: ablaktisztításhoz ecetes víz és matt újságpapír. Még hatásosabb, ha a forró ecetes vízhez egy kanál kukoricalisztet is keverünk. Az újságpapír pedig jobban fényesít és szárít, mint a nedvszívó törlőkendők.

 

Bútorszövet tisztítása

Nincs olyan folt, amelyet ne tüntethetnénk el valamilyen házi praktikával a bútorszövetről. A vörösborfoltot szórjuk be bőségesen sóval, csöpögtessünk rá citromlevet, és mossuk át vízzel. A kávéfoltra tegyünk tojássárgájából és kevés vízből álló keveréket pár percre.

 

Csillogás

A rendszeres ápolás védi és szépíti fabútorainkat. Keverjünk össze negyed pohár citromlevet vagy ecetet néhány csepp olívaolajjal és pár csepp illóolajjal, majd kenjük át a bútort. Ha csak ecet kerül a házi csodaszerbe, a keverék tovább eltartható lesz.

 

Érzékeny bútorok ápolása

Pácolt fafelületek ápolásakor három deci lenmagolaj és egy teáskanál só keverékéből pár cseppet dörzsöljünk szét egy gyapjúdarab segítségével. Kíméletes ápolást nyújt még, ha 1 liter vízben fél dekagramm búzakorpát felfőzünk, átszűrjük, és ezzel kezeljük a bútort.

 

Fonott kerti bútor

A nádból font kerti bútorok újból feszesek lesznek, ha alsó oldalukat alaposan áttöröljük forró vízzel. Gyors szárítás után kenjük át a felületet viasszal vagy citromolajjal, így megelőzhetjük a repedéseket. Nedves időben az érzékeny bútorokat tartsuk zárt helyen.

 

Hatásos karcmentesítés

Rendszeres bútorápolással láthatatlanná tehetjük az apró karcolások nyomait. Világos fára használjuk egy teáskanál ecet és egy teáskanál olaj, sötét bútorokra pedig vörösbor és olaj hasonló arányú keverékét. A diófa bútorok karca megfelezett dióbéllel eltüntethető.

 

Karnisra

Nem kell reggelenként rángatnunk a függönyt, ha a karnisrudat átkenjük egy kevés gyertyaviasszal. A függönykarikák csak úgy suhannak majd a karnison, ömölhet be a napfény, fokozódhat a jókedv, és csökkenhet a villanyszámla.

 

Megújulás

A legérzékenyebb világos bútorok fafelületeinek ápolásában is segít a méhviasz. Gőz fölött olvasszuk meg 10 gramm méhviasz és 100 ml szójaolaj keverékét, majd jól keverjük össze habverővel. Az ápolás után megmaradt massza jól zárható tégelyben akár fél évig is eláll.

 

Nedvesség ellen

Nagyanyáink szerint megszüntethető a szekrények nedvessége, ha néhány krétát kötünk egy cérnára, és ezt felakasztjuk a szekrényben. A krétákat cseréljük pár havonta, de a legjobb száraz helyre tenni és rendszeresen szellőztetni a szekrényt.

 

Nyikorgás

Az ajtók nyikorgását könnyen megszüntethetjük egy megmaradt gyertyavéggel vagy szappandarabbal. Szedjük le az ajtót, és dörzsöljük be a zsanérral érintkező részeket. Az akadozó fiókoknál a síneket dörzsöljük át, és újra könnyen csúsznak majd nyitáskor. 

 

Penész ellen

Ecet és víz fele-fele arányú keveréke szinte minden penészes felületre használható. Ha vastagabb a penészréteg, permetezzünk tömény ecetet a felületre, és hagyjuk hatni pár napig. Az elpusztult penész maradékát szappanos vízzel távolíthatjuk el. 

 

Suttogó székek

Nincs többé fülsiketítő székhúzogatás és karistolás. Padlónkat könnyen megmenthetjük a karcolásoktól, ha a székek lábára vékony parafaréteget vagy filcet ragasztunk. Ha nagyobb bútort kell arrébb húznunk, terítsünk alá rongyot vagy egy régi lepedőt.

 

Szőnyegtisztítás

A megszürkült szőnyegek visszakapják színüket, ha időnként száraz sóval átkeféljük őket. A dörzsölés után elég felporszívózni az ott maradt sót. Ha makacsabb szennyeződést szeretnénk eltávolítani, langyos ecetes vízzel (1:10) is átkefélhetjük a szőnyeget.

 

Tölgyápolás

Nem vész kárba a megmaradt sör, ha kedvenc tölgyfa bútorunkat ápoljuk vele. Olvasszunk meg gőz fölött 1 evőkanál méhviaszt, majd keverjünk hozzá 3 deci sört és 2 teáskanál cukrot. A bútort finom ecsettel kenjük át, és száradás után töröljük fényesre egy gyapjúdarabbal.

 

Vízkő ellen

A vízköves felületeket újra csillogóvá varázsolja, ha ecetet vagy citromlevet öntünk rájuk. Fél óra pihenés után egy alapos dörzsölés, és leöblíthetjük a természetes marószert. Hasonlóan alkalmazhatjuk a szódabikarbóna és víz keverékéből készült pasztát is.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 19. számában.

Képek forrása [cc]: eddiewelker

 

***

Tetszik a Tudatos Vásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás