fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Termékteszt: TV – frissített

141 jelenleg kapható termékkel frissült a TVE laboratóriumi TV tesztje. Ezekre a szempontokra szűrhetsz: képminőség, hangminőség, sokoldalúság (csatlakozó, tuner), multimedia player és Smart TV funkció, mennyire könnyen használható, energiahatékonyság. 

A tesztelt tévék ára 60 ezer forinttól indult, de volt 1 millió forint fölötti termék is. A 81 cm képátlótól a 161 cm képátlóig számos különböző méretű készülék szerepelt a tesztben. Az összesített szempontok alapján 6 termék végzett a lista élén, mivel jó hang- és képminőséget nyújtanak,

energiahatékonyak, könnyen személyre szabhatók, gyorsan, könnyen használható okos TV-ként. Áruk többnyire elég borsós, többnyire fél millió forint vagy afeletti áron futnak, de volt közöttük 270 ezer forintos készülék is.

 

Leginkább a kép- és hangminőség miatt veszített pontot több készülék. A képminőségnél laboratóriumban vizsgálták többek között a színkontrasztot, a színárnyalat- és kontrasztváltozást különböző látószögnél, a külső fény tükröződését a képernyőn, a mozgókép folytonosságát (gyors filmjelenetnél, kameramozgásnál). Pontvesztés elsősorban az elmosódó gyors mozgókép miatt történt, valamint azért, mert több készüléknél erősen csökken a színkontraszt, ha nem szemből nézzük – ez utóbbi leginkább akkor zavaró, ha nagyobb család vagy társaság együtt tévézik.

Hangminőségnél vizsgálták a készülékeknek azt a maximális hangerejét, amelynél még nem lép fel zavaró hatás. Ezen kívül szakértők további teszteket végeztek pop és komoly zenei számokkal, illetve egy drámai jelenet lejátszásával – amelyek lefedik a TV hangok széles skáláját.

A  teljes tesztet itt olvashatod >>>

Hang és képminőségre csak a tesztelt termékek közel fele kapott 3 vagy 4 pontot a 0-tól 5-ig terjedő skálán.

A TV vásárlásnál az egyik fő szempont a képernyő mérete. Kis szobába nem érdemes túl nagy készüléket venni, mert zavaró lesz a képhatás. A televíziótól való távolságnak a képátló mintegy 3-szorosának kell lennie. Vagyis például egy 100 cm-es képátlónál a fotelünknek kb. 3 méterre kell lennie a TV-től, tehát ha nincs ekkora hely a szobában, nem érdemes fölösleges költségekbe verni magunkat, válasszunk kisebb készüléket.

A tesztben a 100 cm-nél kisebb kategóriában 17 különböző HD-ready és Full_HD készülék szerepelt, mindegyik 81 cm képátlóval. Egyik se ért el 61%-nál magasabb értéket az összesített szempontok alapján. Míg a képminőség, energiahatékonyság és használhatóság alapján közepesnek mondhatók, leginkább a gyengébb hangminőséggel veszítettek sok pontot. 280 ezerért és 90 ezerért is kaphatunk olyat, amelyik nagyjából ugyanazt a szintet hozza.

Az eggyel nagyobb, 100-120 cm képátlójú TV-k közül 31 termék szerepelt a tesztben, ezek mind Full-HD és Ultra-HD készülékek. Ezek között a lista élén 70% fölötti összesített eredménnyel közepesnél jobb hang- és képminőséggel 9 termék végzett, az árak között nagy a szórás. Hasonló teljesítményű készüléket kaphatunk 130 ezerért is és 330 ezerért is. 

Több mint 90 különböző, 120 cm-nél nagyobb (120 cm- 165 cm) TV készülék szerepel a tesztben. Ezek között volt Ultra-HD és Full-HD, LCD és OLED képernyős készülék is. Áruk 200 ezer forintnál kezdődik és egymillió forint fölé is mehet. Nyolc termék ért el 80% vagy e feletti összesített értéket, a jó hang- és képminőségért, valamint azért mert könnyen használhatók multimédia playerként, okos TV-ként és energiahatékonyak. Az azonos méretűek között jelentős árkülönbség van, közel ugyanazt a minőséget tudja például egy 270 ezer forintos  mint egy 770 ezer forintos 139 cm-es készülék.

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás