fbpx

| Tudatos Vásárló

Termékteszt: Tejek

A hőkezelés nincs hatással az ásványianyag-tartalomra, az ultrapasztőrözött tej éppen olyan jó, mint a forralt. Hogy kiderítsük, igaz-e az állítás, szúrópróbaszerűen, laboratóriumi keretek között teszteltünk 12 különféle tejet. 

A tej ásványi anyag tartalma a hőkezelés után változatlan marad, átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el, ami nem is baj, mert a tejet nem a (hőérzékeny) C-vitamin, hanem fehérje-, ásványi anyag-, kalcium- és D-vitamin-tartalma miatt fogyasztjuk.

 

Éppen e tulajdonságai miatt gyermekkorban különösen fontos pillére az egészségnek a tejfogyasztás – olvashattuk egy tejjel kapcsolatos országos felmérésről szóló beszámolóban.

A tej egészségre gyakorolt hatásáról pro és kontra, a különböző hőkezelési eljárásokról és a tej élvezeti értékét befolyásoló hatásukról már írtunk a TudatosVásárló.hu oldalon. Most arra voltunk kíváncsiak, hogy ha legfontosabb célunk a kiegyensúlyozott kálciumbevitel, akkor tényleg mindegy-e, hogy melyik dobozt, üveget, zacskót emeljük le a polcról.

Mit vizsgáltunk?

Tesztünkben 12 különféle, különböző hőkezeléssel kezelt tejet vizsgáltunk laboratóriumi körülmények között. A tejeket szupermarketekben, kisboltban és mozgóárustól szereztük be. Mindegyik hőkezelési eljáráson (forralt, pasztőrözött, ultrapasztőrözött, nagyon magas hőmérsékleten hőkezelt) átesett típusból kétféle mintát küldtünk a Bálint Analitika Laboratóriumába.

Mivel tejet részben a kalciumbevitel miatt fogyasztjuk és adjuk a gyerekeknek, ezért tesztünkben azt vizsgáltuk, hogy a kalciumpótlás szempontjából, mennyire optimálisak a tejek. Mivel a kalcium felszívódását támogatja a magnézium és hátráltatja a magas foszfortartalom, ezért a kalcium mellett magnézium- és foszfortartalmat is megmérettük egy liter tejre vonatkozóan. Mivel a D3-vitamin is fontos szerepet tölt be a kalcium és foszfor felszívódásában és beépülésében, ezért ezt is szerettük volna megméretni, de az általunk felkért egyik labor sem tudott tejből D3-vitamint mérni. A ásványianyag-tartalom mellett arra is kíváncsiak voltunk, hogy a szúrópróbaszerűen kiválasztott tejek mennyire biztonságosak a fogyasztók számára, ezért aflatoxin-tartalmukat is megmértük.

Vizsgált anyagok: kalcium, magnézium, foszfor, aflatoxin

 

Eredmények

A vizsgált tejek ásványianyag-tartalma között nem volt számottevő különbség, tehát a különböző hőkezelési eljárások valóban nincsenek hatással a kalcium-, magnézium- és foszfortartalomra. Mind a 12 tej kalcium-, magnézium- és foszfortartalma megfelelő volt.

A tejben a kalcium és foszfor aránya 1,2:1, az optimális arány azonban 1:1 lenne. Ezt az optimálisnak tartott arányt nem kaptuk a laboratórium mérései alapján egyik tej esetében sem. Öt tejnél 1,2:1 arány számolható, kettő tejnél (Spar saját márkás és Etyek) 1,1:1 arányt, öt tej esetében 1,3:1 arányt kaptunk.

Spar naturpur bio és az Etyek kimérős tejnek volt a legközelebb a kalcium-foszfor aránya az optimálishoz. A Spar naturpur biotejnek nagyobb a magnéziumtartalma, mint az Etyek kimérős tejnek, így vizsgálatunkban – ha kizárólag e szempontokat vesszük figyelembe – a legjobb összetételű tejnek a Spar naturpur biotejét tekinthetnénk. 

A bevizsgált tejek aflatoxin-tartalma több esetben is kimutatható volt, de a határértéket egyik sem lépte át, tehát mindegyik tej biztonsággal fogyaszthatóA legmagasabb értéket a Spar Naturpur bio tejben mértük, de még ez is jóval a határérték alatt volt. Vizsgálatunkkor 3 tejben (Cserpes, Milk szlovákiai, Jásztej) még a kimutatáshoz szükséges minimum értéket sem érte el az aflatoxin tartalom, ezért tesztünkben ezek a tejek tekinthetők a legjobbaknak. (A részletes eredmények a letölthető táblázatban olvashatók.)

Mi a baj az aflatoxinnal?

Az aflatoxinokat penészgombák termelik. Leggyakrabban földimogyoróban találjuk meg, de előfordul más élelmiszerekben (pl. szója, rizs, köles, kukorica, zab, bab, kávé), illetve a takarmányféleségekben is. A tejbe a szennyezett takarmányt fogyasztó állat testén keresztül jut be az aflatoxin.

Főleg a csapadékos, meleg égövi országokban gyakoriak az aflatoxin-fertőzések. A gyártók felelőssége, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjék a termékek, a takarmányok aflatoxin-tartalmát. Bár hazánkban nem jellemző (bár nemcsak hazai kukorica aflatoxin-szennyezettség, de az extrém meleg és aszályos időjárás, valamint egyes növényvédelmi problémák (pl. rovarfertőzés) együttes hatására a hazai termesztésű kukoricában is megjelenhet szennyezésként a penészgombák által termelt aflatoxin.

A biztonságos, határérték alatti aflatoxin-tartalmú tej termelésének feltétele a helyes takarmányozás, a lehető legalacsonyabb szennyezettségű alapanyagokból összeállított takarmányok használata, a szemes kukorica rostálása és az ún. toxinkötők alkalmazása – tájékoztat a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az egy főre jutó tejfogyasztás Magyarországon jelenleg évi 65 liter, ami 2–3%-kal kevesebb az utóbbi évekhez képest. Zsírtartalom tekintetében a 1,5%-os tejet választják legtöbben, ezt követik a 2,8%-os zsírtartalommal rendelkező termékek. Előbbit a háztartások háromnegyede, utóbbit a háztartások 60%-a vásárolja szívesen. Egy átlagos tejvásárló évi 31 alkalommal átlag 3 liternyi tejet vesz.

A takarmányok alapanyagai esetében az aflatoxin B1 megengedett határértéke 20 mikrogramm/kg, a tejelő tehén takarmánykeverékek határértéke 5 mikrogramm/kg. Az 50 nanogramm/kg feletti mennyiségben aflatoxin M1-gyel szennyezett tej nem kerülhet a fogyasztókhoz, ebben minden tejtermelő vállalkozásnak fokozott felelőssége van. A szennyezett takarmány etetésével a tejben az aflatoxin 1 napon belül megjelenik, a szennyezett takarmány elhagyásával 2-3 napon belül eltűnik. Heveny mérgezést csak nagy dózisok (milligrammos nagyságrend) fogyasztása idéz elő (közepes halálos dózisuk: 0,5–60,0 mg/testtömegkg).

Az aflatoxin nagyon nagy dózisban májkárosodást, daganatot okoz. Daganatkeltő hatása mérsékelhető antioxidánsok (pl. flavonoidok) és minden “zöld színű zöldség” (brokkoli, spenót, sóska, saláta), gyümölcsök, teafélék (zöld, fehér) fogyasztásával .

A cikk biológus mérnök szakértő bevonásával készült.

Képek: Nagy Melinda, dreamstime

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-12-C-0004 pályázat keretében valósult meg.

 

Ha tetszett a cikkünk, támogasd munkánkat adománnyal. Köszönjük!

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás