fbpx

| Tudatos Vásárló

Termékteszt: szúnyog- és kullancsriasztó szerek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 21 különféle folyékony szúnyog- és kullancsriasztó készítmény hatóanyagát vizsgálta meg. Vajon csak a kiszemelt rovaroknak ártanak ezek a szerek? Mit tehetünk, ha a szúnyogok okozta kellemetlenséget méregmentes módszerekkel szeretnénk megelőzni?

Mit vizsgáltunk?

Húszonegy különféle (magyar nyelvű internetes oldalakról is megrendelhető ill. szupermarketekben, drogériában kapható) közvetlenül bőrre és ruhára fújható, kenhető folyékony szúnyog- és/vagy kullancsriasztó szert vizsgált meg a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A termékek értékelésénél az interneten és a termékcímkén fellelt adatokat vizsgáltuk: összetétel, ár.

 

Eredmények

Az általunk vizsgált 21 rovarriasztó közül 7 termékben volt DEET (N,N-dietil-meta-toluamid) hatóanyag, amely nagyobb mennyiségben használva problémás lehet.

A DEET-hez hasonló, de újabb fejlesztésű, és kevesebb problémával összefüggésbe hozott vegyület a pikaridin. Talán ennek a használata jelenti a legkisebb egészségügyi kockázatot. Öt termékben volt ez a hatóanyag.

Hat termékben találtunk természetes eredetű, az eukaliptuszban is megtalálható vegyületet a P-mentán-3,8-diolt. Ez a hatóanyag arra érzékenyeknél allergén hatású lehet, de a nem érzékenyek számára kevésbé kockázatos terméket, jó választási lehetőséget jelen. 

Fontos tudni, hogy a szelídebb termékek csak európai környezetben hatékonyak. Sajnos ha trópusi területre utazunk, érdemes a DEET hatóanyagú termékt választani. 

Egy termék csak növényi illóolajokat tartalmazott, amely szintén az arra érzékenyeknél okozhat allergiás tünetet, és hatékonyságuk is valamivel alacsonyabb, de a fentihez hasonlóan az arra nem érzékeny fogyasztóknak kisebb egészségügyi kockázatú alternatívát jelent a szintetikus pl. DEET tartalmú termékhez képest.

A pontozás során 13 termék ért el 13 pontot, ezek használata ajánlható a szúnyogok és kullancsok elleni védekezéshez. Az tesztünkben szereplő termékek esetében nem volt összefüggés az ár és a hatóanyag egészségre gyakorolt hatása között, vagyis alacsony és közepes árkategóriában is találunk ajánlható szúnyogriasztót, de a drágábbak között is van kerülendő termék.  

A teszt alapján a rovarriasztók között nagy számban találunk biztonságosnak mondható terméket. Az egyes termékek, hatóanyagok használhatósága (hatóidő, rovarriasztó hatás) eltérő. Az esetleges allergén, irritáló hatások esélye a szakirodalom alapján nem túl magas, de az érintett személyeknél a problémás hatóanyag kerülése javasolt. Gyermekek esetén célszerű a vegyszermentes megoldásokra törekedni.

Fontos, hogy vásárlás előtt mindig olvassuk el a termék nevét, címkéjét! Ugyanis a boltokban és a webáruházakban egymás mellett találhatók a szúnyogriasztók és a szúnyogirtók, de az is előfordul, hogy a webáruház tévesen tünteti fel a termék nevét és rovarriasztóként árul rovarirtó szert. Holott nagy különbség van a két termékcsoport között. A ma már igen népszerű és széles termékpalettával bíró elektromos szúnyogirtók is ide tartoznak, miközben laikus vásárlóként nem feltétlenül vagyunk tisztában ezzel. Ezek a készítmények piretroid típusú irtószereket tartalmaznak, amely a rovarok mellett az emberre ill. a természetbe kijutva a vízi élőlényekre is mérgezőek. Ha fontos a saját és környezetünk egészsége, inkább válasszunk rovarriasztó terméket rovarirtó helyett.

 

Hogyan pontoztunk?

Minden termék 10 pontról indult.

–          1 pontot vontunk le, ha a termék tartalmazott DEET hatóanyagot,

–          1 pontot adtunk Etil-butil-acetil-aminopropionát hatóanyag jelenlétéért,

–          3 pontot adtunk, ha a termék pikaridint, P-mentán-3,8-diolt vagy növényi illóolajat tartalmazott.

 

Szúnyog- és kullancsriasztó szerek gyakori hatóanyagai

N,N-dietil-meta-toluamid – DEET

A hagyományos szúnyog- és kullancsriasztó szerek többségének hatóanyaga a N,N-dietil-meta-toluamid, rövidítve DEET. A vegyület a rovarok számára kellemetlen szagú és mérgező hatású, ezért elkerülik.

Bár a magasabb (100%-os) koncentráció a rovarok elleni védelem idejét akár 12 órára is kitolhatja, de ez esetben megnövekednek az egészségügyi kockázatok. Emiatt az EU-ban legfeljebb 35%-os oldata kerülhet kereskedelmi forgalomba.

A DEET az emlősökben is gátolja az idegrendszer működését. Felerősíti egy másik rovarölő hatóanyag-csoport, a karbamátok idegrendszert károsító hatását is.

Kanadában az egészségügyi kockázatok miatt legfeljebb 30%-os töménységben árusítható a felnőtt (12 éven felüli felhasználók) részére. Gyermekeknek szánt termékek esetén legfeljebb 10% koncentrációt alkalmaznak (legfeljebb napi 3-szori felhasználást javasolva). 2 év alatt legfeljebb napi 1 használatot engedélyeznek. Hat hónapos kor alatt nem használható.

A háztartási cikkek vegyi anyag tartalmának vizsgálatával foglalkozó Environmental Working Group (EWG) fogyasztóvédelmi szervezet a Kanadában alkalmazott (pl. fent említett) korlátozásokkal javasolja használatát.

Pikaridin

A pikaridin a DEET-hez hasonló, de csak 1990-ben kifejlesztett rovarriasztó. Számos vonatkozásban a DEET-nél kedvezőbbek a tulajdonságai (szagtalan, fénystabil, nem károsítja a műanyagokat, kisebb egészségügyi kockázatot jelent). Hatékonysága eltérő az egyes szúnyogfajok esetén.

Az EWG ajánlja a hatóanyag alkalmazását, mint DEET-nél kevésbé kockázatos alternatívát.

Angol nyelvterületen icaridin néven használják.

WHO elemzése itt érhető el.

Etil-butil-acetil-aminopropionát

Ezt a szintetikus rovarriasztót egy készítményben találtuk meg. Az angol nyelvű szakirodalom gyakran IR3535-ként használja. Szerkezetileg azonos a béta-alanin aminosavval. Szemirritáló hatása lehet. A műanyagtárgyakra kerülve azokat károsíthatja.
Az EWG a DEET alternatívájaként említi.
A WHO elemzése itt érhető el.

P-mentán-3,8-diol

A természetes eredetű rovarriasztók leggyakoribb összetevője, a vegyület az eucaliptus illóolajában található meg.

Számos névváltozatban alkalmazzák: pl citriodiol, PMD. A kereskedelmi forgalomban lévő termékekben gyakran nem természetes eredetű vegyületet, hanem annak mesterségesen előállított változatát alkalmazzák.

Az EWG azoknak a felhasználóknak ajánlja, akik szeretnének természetes eredetű készítményt használni, de felhívja a figyelmet arra, hogy ez a hatóanyag rövidebb ideig ad megfelelő rovarriasztó hatást, mint a DEET. Mivel allergén hatású lehet, 3 év alatti gyermekek számára nem ajánlja (míg Magyarországon a gyártók 3 hónapos kor felett már ajánlják).

Növényi illóolajok

A rovarok riasztására alkalmasak egyes illóolajok is. Ilyen például a citromfű, a muskátli, a rozmaring, vagy a cédrusfa olaja is; ezek bár természetes eredetűek, allergén hatású összetevőket (pl.: geraniol, citronellol, limonene, linalool) tartalmaznak, ezek feltüntetése a termékeken az EU-ban kötelező.

Az esetleges allergén hatások kivédése érdekében ezeket a készítményeket először kis börfelületen próbáljuk ki, és csak akkor alkalmazzuk őket rovarok elleni védekezésre, ha nem észleltünk allergén reakciót.

Az EWG a kisebb hatékonyság, illetve az illóolajok nem kellően alapos kivizsgálása miatt nem javasolja használatukat.

Termék

Gyártó/Forgalmazó

Egységár (Ft/100 ml) Pontszám
Alva Effitan Bio szúnyog és kullancs elleni spray

Alva naturkosmetik GmbH

3790

13

Aries Természetes szúnyogriasztó

Aries

4860

13

Aromax Szúnyog és kullancsriasztó spray Aromax. Zrt.

1389

13

Autan plus spray Bayer Pharma d.o.o.

1775

13

Bitefree szúnyog és kullancsriasztó spray Innopha GmbH Wadern

1987

13

Galaktiv Bio kullancsriasztó aerosol Galaktiv Kft.

1547

13

Galaktiv bio szúnyogriasztó spray Galaktiv Kft.

1305

13

Helan szúnyogriasztó spray HELAN Cosmesi di Laboratorio

3590

13

Off! Max rovarriasztó aeroszol SC Johnson Kft.

1319

13

S-quito free szúnyogriasztó pumpás aeroszol természetes hatóanyagokkal DM

899

13

S-quito free szúnyog és kullancsriasztó aeroszol

DM

899

13

Sio Natural Szúnyogriasztó Spray Ziołolek

1869

13

Vape Derm Invisible szúnyog-kullancsriasztó Henkel Magyarország Kft.        1299               13
Naturland  szúnyog és kullancsriasztó spray 100ml Naturland Magyarország Kft.

1360

11

Off! rovarriasztó folyadék SC Johnson Kft.

1089

9

Protect szúnyog és kullancsriasztó spray Bábolna Környezetbiológiai Központ Kft.

793

9

VAPE Derm Extra szúnyog- és kullancsriasztó száraz aeroszol Henkel Magyarország Kft.

1231

9

Szuku spray Metatox Kft.

1696

9

Vape Derm Herbál szúnyog-kullancsriasztó       Henkel Magyarország Kft.

999

9

3M Ultrathon Szúnyog- és kullancsriasztó spray Birchwood Laboratories INC.

1992

8

Ben’s kullancs-és szúnyogriasztó spray Tender Corporation

2784

8

 

Hatóanyagok szúnyogirtó szerekben

A szúnyogirtók, ahogy a nevük is jelzi, sokkal erősebb hatóanyagokat tartalmaznak, így  többek között olyan egészségügyi szempontból problémás anyagokat is mint D-Fenotrint, pralletrin vagy Piperonil-butoxid.

D-Fenotrin

A piretroidok közé tartozó általános hatású rovarirtó szer, így a szúnyogok mellett például a méhekre is erősen mérgező hatású.  A vegyület a rovarok idegrendszerének működését gátolva pusztítja el azokat, ez a hatása az emlősöknél kevésbé jelentkezik.

2003 előtt a fenotrint az EU-ban és Magyarországon is növényvédő szerként is használták. Az anyag nagyon mérgező a vízi élőlényekre.

Embernél kismértékben bőr és szemirritákó hatású lehet. Hosszú távú kitettség esetén szervi elváltozásokat okozhat, hatására a kisgyermekek, magzatok érzékenyebbek.

A levegőben felezési ideje nagyjából egy óra, a növények felületén is jellemzően kevesebb mint egy nap alatt feleződik a koncentrációja. A vízben lényegesen lassabb a bomlása (felezési idő: 1-2 hónap).

A vegyület fenotrin/phetothrin, sumitrin/sumithrin néven is használják.

Biztonsági adatlapja itt érhető el.

Részletes WHO elemzése.

Prallethrin

Szintén a piretroid típusú rovarirtó szerek közé tartozó vegyület. A rovarokra (így a méhekre is), valamint a vízi élőlényekre erősen mérgező hatású. Emlősöknél, így az embernél mérsékelten mérgező.

Toxikológiai adatai itt érhetőek el.

Piperonil butoxid

A rovarölő szerek hatását fokozó anyag, gátolja a rovarokban a méreg lebomlását, így az kisebb mennyiségben is hatásos. Emberen lehetséges rákkeltő, de a kis koncentrációban való alkalmazás miatt nem jelent lényegi kockázatot. Halakra nézve mérsékelten, más vízi élőlényekre, kétéltűekre erősen toxikus.

Jellemzése itt olvasható.

Részletes WHO elemzése itt érhető el.

Mit tehetünk?

Gondoljuk át, milyen kockázatot jelentenek számunkra a vérszívók! Természetesen egy nagyváros főterén lényegesen kevésbé szükséges a rovarriasztók használata, mint például egy hazai vízparton vagy külföldi, trópusi utazásnál, ahol a szúnyogok által terjesztett betegségekkel állunk szemben. A kullancs elterjedtsége, és fertőzöttsége is jelentősen eltér az ország egyes területein.

Kerüljük az irtószerek használatát, és csak a valóban szükséges esetekben használjunk riasztószereket!

Ha kertes házban élünk, figyeljünk rá, hogy ne szaporítsuk a vérszívó rovarokat.

·         Figyeljünk rá, hogy a ház környékén lévő esővízgyűjtők, csatornaszakaszok, kerti tavacskák ne váljanak szúnyogbölcsővé!

·         A csapadékvíz locsolási célú begyűjtése a tetőről hasznos lehetőség a vízzel való takarékoskodásra, ezért ne ezek eltüntetésével védekezzünk!  Akadályozzuk meg, hogy a szúnyogok a víztárolóba petézzenek.

A szúnyogok okozta kellemetlenségek ellen a lakásban a legegyszerűbb mechanikai módszerekkel védekezni. Jó minőségű szúnyogháló felszerelésével, vagy este a szobában összegyűlt gyenge röpképességű rovarok összeporszívózásával nyugodt esténk lehet.

A szúnyogok nem csak a kereskedelmi forgalomban lévő készítmények illóolajtartalmát nem szeretik, de kerülnek számos növényt is, érdemes ezeket olyan helyekre telepíteni a kertünkben vagy az erkélyen, ahol gyakran tartózkodunk.

Ilyen növényeket ültessünk:

·         illatos kakassarkantyú (Plectranthus coleoides),

·         muskátli,

·         levendula,

·         rozmaring,

·         menta,

·         körömvirág,

·         bazsalikom (ennek illóolajai egyes riasztószerekben is megtalálhatóak).

Az élővilág megóvása, a biodiverzitás is segítségünkre lehet. A szúnyogok számos állat számára jelentenek táplálékot, ezért ha kertünkben jól érzik magukat a madarak, denevérek, kétéltűek, esetleg kerti tavacskánkban halak is vannak, akkor a szúnyogok túlélési esélye lényegesen rosszabb.

A kémiai alapú módszerek mellett elérhetőek a piacon a szúnyogokat hanggal (nagyfrekvenciájú zaj) távoltartó termékek is. Ezeknek a zaja a felhasználót és környezetét is idegesítheti. Így használatát érdemes ebből a szempontból is megfontolni.

A szúnyogok UV-lámpás csapdával is összegyűjthetők és elpusztíthatók. Ezek az eszközök minden éjszakai rovar számára vonzóak, így sajnos nagy pusztítást végeznek a környékbeli rovarok körében.

Kép: pixabay.com

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében valósult meg. 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás