fbpx

| Tudatos Vásárló

Termékteszt: margarin

A Tudatos Vásárlók Egyesülete laboratóriumban vizsgálta 11 margarin potenciális rákkeltőanyag-tartalmát. Az egyes termékek rákkeltőanyag-tartalma között akár háromszoros különbség is lehet. Részletes eredmények a cikkben.

A transzzsírsav miatt régóta zajló margarin-vaj vita ellenére, a margarin igen népszerű termék kedvező ára és könnyen kenhető állaga miatt. Egy közepes méretű szupermarketben is legalább 4-5 féléből lehet választani, és vannak bio minősítésű termékek is. Még ha szülőként otthon a vajat használunk is, az óvodai, iskolai menzán a gyerek kenyerén nagy valószínűséggel margarint találunk. Mivel az Európa Bizottság szerint a 3-MCPD nevű potenciális rákkeltő anyag leggyakrabban a margarinokban bukkan fel, kíváncsiak voltunk mi a helyzet a hazai boltokban található termékekkel.

 

Mi az a 3-MCPD?

A 2- és 3-monoklórpropán-1,2-diol (MCPD) zsírsavészterek az élelmiszerként vagy élelmiszer-összetevőként felhasznált, feldolgozott étkezési olajokban előforduló szennyező anyagok. Az étkezési olaj magas hőmérsékleten történő kezelésekor, a szagtalanítási folyamat során keletkeznek.  

Köszönjük a támogatást!
A teszt költségeinek egy jelentős részét a TVE támogatói és szimpatizánsai adták össze az adjukössze.hu oldalon. Köszönjük! Nélkületek nem tudtuk volna megvalósítani a tesztet.

 

Vannak határértékek

Az Európai Bizottság határértéket állapított meg a 3-MCPD-re mivel a WHO rákkutatásért felelős háttérintézménye az embernél potenciális rákkeltő anyagnak minősítette: testtömeg-kilogrammonkénti 20 mikrogramm tolerálható napi bevitelt állapítottak meg (1 mikrogramm a gramm milliomod része). Azaz egy 20 kilós gyereknél 400 mikrogramm a tolerálható érték.

A 40 % szárazanyagot tartalmazó folyékony termék esetében a hidrolizált növényi fehérjében (HVP) és szójaszószban lévő 3-MCPD felső határértékeit kilogrammonként 20 mikrogrammban határozták meg, ez a szárazanyagban lévő kilogrammonkénti 50 mikrogramm felső határértéknek felel meg.

 

2013-ban találtak már rákkeltő anyagot

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2013-ban tudományos jelentést tett közzé, amely 2009 és 2011 között az európai élelmiszerekben előforduló 3-monoklórpropán-1,2-diol (3-MCPD) szennyezettséget vizsgálta. Akkor a legmagasabb 3-MCPD szennyezettséget (1.500 mikrogramm/kilogramm) a margarinokban és egyéb növényi zsírokban, olajokban találták. A jelentés szerint a fogyasztók összesen 15 termékcsoportban találkozhattak ezzel az egészségkárosító anyaggal, , ezen belül is a lakosság mintegy 70%-a margarin és hasonló termékek formájában.

 

A vizsgált margarinok

Bio margarin, Bords Eve, Delma szendvics, Flóra, Liga, Promienna Light, Rama classic, Spar Budget halbfett, Tesco Value Light, Vénusz sós, Vita D’or Sunflower Spread.

 

Teszt eredmények

A TVE 11 a hazai szupermarketben és bioboltokban kapható terméket vizsgáltatott be a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal) laboratóriumában.

 

A legtöbb szennyezőanyagot a Flóra, Liga és Bio margarinban találtunk, de ezek is jóval a megengedett kilogrammonkénti 20 mikrogramm határérték alatt voltak.   

Termék neve

Gyártó/Forgalmazó

3-MCPD (μg/kg) tartalom

 

Flóra

Unilever Magyarország Kft

3,7

 

 

határérték alatt

Liga

Unilever Magyarország Kft

1,6

 

 

határérték alatt

Bio margarin

Biopont Kft

1,3

 

 

határérték alatt

Bords Eve

Bunge Polska sp.zo.

< 1

 

határérték alatt

Delma szendvics

Unilever Magyarország Kft

< 1

 

határérték alatt

Promienna Light

Lidl saját márka

< 1

 

határérték alatt

Rama classic

Unilever Magyarország Kft

< 1

 

határérték alatt

Spar Budget halbfett

Spar saját márka

< 1

 

határérték alatt

Tesco Value Light

 

Tesco saját márka

< 1

 

 

határérték alatt

Vénusz sós

Bunge Növényolajipari Zrt.

< 1

 

 

határérték alatt

Vita D’or Sunflower Spread

Lidl  saját márka

< 1

 

határérték alatt

 

Kép: enjoymargarineevryday.com

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium PTKF/467/2014-es számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 
   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás