fbpx

| Tudatos Vásárló

Termékteszt körkép 2014

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 8 terméktesztet végzett 2014-ben, emellett két hatósági tesztelésen vettünk részt és egy használói tesztet szerveztük meg. Tesztjeink közül egy termékvisszahívással és hatósági eljárással végződött. Két vizsgálat költségeit nagyban fedezték az olvasóink adományai. Itt az összes vizsgálat egy csokorban.

Termékteszt: porcukor

Sokak szerint valami nincs rendben a bolti porcukorral: nem olyan édes, mint a házilag porított cukor, és kemény lesz tőle a sütemény. Labortesztet végeztünk és szakértőket kerestünk fel. Kiderült: felesleges otthon darálni.

 

 

Termékteszt: tamponok és egészségügyi betétek

Városi legendaként terjed, hogy egészségi szempontból kockázatos anyagok lehetnek a női higiéniai termékekben. Ötféle tampon és négyféle betét károsanyagtartalmát tesztelte akkreditált laborban a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

 

 

Termékteszt: Öko tisztítószerek

Egy öko tisztítószertől elvárás, hogy ne tartalmazzon irritatív anyagokat, viszonylag sok természetes összetevő legyen benne, mentes legyen bármilyen szintetikus színezéktől, illatanyagtól. Lehetőleg legyen valamilyen minősítése, mert a fogyasztót leginkább ez tájékoztatja. Tesztünkben 13 öko általános tisztítószert vizsgáltunk.

 

 

Termékteszt: Sótartalom

Terméktesztünkben arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyi sót tartalmaznak az általunk kiválasztott leveskockák, levesporok, és ez megegyezik-e a csomagoláson feltüntetett mennyiséggel. És vajon mennyi sót eszünk, ha ezeket a termékeket választjuk? 30 különböző terméket vizsgáltunk.

 

 

Termékteszt: Transzzsírsavak kakaós csigákban

A transzzsírsavak rövid idő alatt súlyos betegségeket okozhatnak, ezért rendelet szabályozza a mennyiségüket. Vajon a címkével, összetételi listával nem rendelkező kakaós csigák is megfelelnek a szabályozásnak? 10 pékséglánc csigáit teszteltük a NÉBIH laborjában.

 

 

Termékteszt: Rizstejek

Terméktesztünkben 9 rizstejet vizsgáltunk. Mi is a rizstej? Mi a különbség a rizstejek között? Egészségesebb, mint az állati eredetű tejek?

 

 

Termékteszt: Gyerekfogkrémek

Természetesnek gondoljuk, hogy a gyerekeknek készült kozmetikumok különös gondossággal, válogatott alapanyagokból készülnek, és sokkal tisztábbak, mint a felnőtteknek szánt termékek. Gyerekfogkrém-tesztünkből kiderül, mennyire igaz ez a megállapítás.

 

 

Termékteszt: Bébiételek

A babáknak szánt élelmiszerekre szigorúbb előírások vonatkoznak a vegyszermaradványok tekintetében. Arra voltunk kíváncsiak, hogy előfordulnak-e növényvédőszer-maradékkal szennyezett termékek a boltokban, ezért laboratóriumban teszteltettünk 11 bébiételt.

 

 

 

A TVE hatósági teszteléseken

 

 

 

Epres joghurtteszt: 19 esetben találtak hiányosságokat

Epres joghurtokat tesztelt a Nébih, amelynek érzékszervi vizsgálatán a TVE két képviselője is részt vett. 38 különböző epres joghurtot kóstoltunk végig a hatóság szakértőivel. 19 joghurttal kapcsolatban merültek fel hiányosságok a tesztek során. 

 

 

Termékteszt: rizsek

A TVE is részt vett a rizsek kedveltségi tesztjében, amelyet a NÉBIH szervezett. A kapcsolódó laborvizsgálatból kiderült, hogy a vizsgált rizsekben nem volt sem mérgező anyag, sem génmódosított összetevő.

 

 

Egy különleges teszt

„A tűz mellett ezt fogom rágcsálni” – Alternatív fogkefét teszteltek a TVE tagjai

A Tudatos Vásárló Kedvezménykártya egyik elfogadóhelye, a Zöldbolt tesztelésre ajánlott 11 darabot a Woody névre hallgató környezetbarát, fogmosásra használható botocskából. A furcsa ízű alternatív fogkefét 11 támogató tagunk tesztelte. Woody-élmények egy hét használat után.

 

 

 

Minden kedves támogatónknak köszönjük az eddigieket.

Ha még nem vagy támogatónk, de fontosnak tartod a munkánkat, itt tudsz csatlakozni.

Ha évi 2500 forinttal vagy többel támogatod a TVE munkáját, a jóérzés mellett egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyával is gazdagabb leszel, amellyel kedvezménnyel vásárolhatsz több mint félszáz, a TVE által minősített jófej helyen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotók forrása az eredeti cikkeknél

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás