fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Termékteszt: Kávézók

A legnagyobb kávézóláncokat teszteltük. Arra voltunk kíváncsiak, hogy találkozhatunk-e minősített fair trade termékekkel, mennyire környezettudatosak ezek a helyek, illetve extraszolgáltatás-e a laktózmentes- vagy biotej. Nem állunk olyan rosszul.

Tesztünkben hat cég társadalmi és környezeti érzékenységét vizsgáltuk. Arra voltunk kíváncsiak, kapható-e méltányos kereskedelemből származó minősített kávé és forró csoki, szelektíven gyűjtik-e a hulladékot, illetve van-e lehetőség megelőzésre azáltal, hogy nem csak eldobható, hanem üveg vagy porcelán poharat is választhatunk. Továbbá a biogazdaságból származó tej, valamint a tejérzékenyeknek előnyösebb laktózmentes tej meglétét is pontoztuk.

Az általunk tesztelt kávézóláncok – Royal Kávéház (Szamos), Costa Coffee, McCafe, California Café Company, Frei Café, Starbucks – közös jellemzője a nagyon trendi enteriőr, a nagy választék, az udvarias és viszonylag gyors kiszolgálás.

A baristákat alkalmazó kávézók előnye, hogy zömében jól látható, miből és hogyan készül a kávénk. Ezek a láncok képesek elhihetni vevőikkel, hogy náluk valódi a törődés, és nem csupán egy gyors gombnyomással készül el a forró ital.

Mivel ma már Magyarországon számos boltban kapható méltányos kereskedelemből származó termék – többek között kávé, tea, csoki, kakaó – joggal várhatjuk el, hogy a kávézókban is ihassunk fair trade kávét vagy forró csokit.

Azt gondoltuk, hogy a cégek a kiszolgáló személyzettől teljes információ-zárlatot várnak el, kérdésekre nem válaszolhatnak, de kellemesen csalódtunk. Csak egy helyen, a California Coffee Company-nál kaptunk vezetékes telefonszámot válaszok helyett, de így is készségesen informáltak bennünket [Bár később ezt írásban nem erősítették meg, ld keretes írásunk. Szerk].

 

Tesztünk alapján elmondható, hogy nem is olyan rossz a helyzet:

  • A vizsgáltak közül mindössze két kávézóláncban nem kapható egyáltalán méltányos kereskedelemből származó kávé (egyikben nem minősített kapható), bár forró csoki ügyben nem ilyen rózsás a helyzet. Hatból csupán egy kávézóban kérhetünk ilyet.
  • Egyet kivéve mindenhol kaphatunk laktózmentes tejet, mindenhol felár nélkül, biotej viszont egyikben sincs.
  • Szelektív hulladékgyűjtés két helyen nincs, az ételmaradékot viszont csak egyik vendéglátó egység adja oda rászorulóknak, a többi hulladékként kezeli.
  • Mindegyik helyen választhatunk porcelán vagy üvegpoharat.

 

Kávézó

Pontszám

Starbucks

14

Costa Coffee

13

Mc Cafe

13

Frei Coffe

12

Royal Kávéház

11

California C.C.

10

A teljes eredménytábázatot itt nézheted meg. 

 

Eredmények

A legtöbb, 14 potot a Starbucks kapta. A Starbucks amerikai honlapján jelöli a fair trade kávét és a forró csokit. A porcelánpohár és felár nélküli laktózmentes tej rendben volt, a hulladékot viszont nem gyűjtik szelektíven. Tehát van még mit fejlődni.

Egy ponttal maradt el a McDonald’s kávézója. Itt is minősített (UTZ) kávét ihatunk, amit a helyszínen és a honlapon is korrektül feltűntetnek, de sajnos a fair trade forró csokira még várni kell. Szelektíven gyűjtik a hulladékot és felár nélkül választhatunk szójatejet.

Mindenképp említésre méltó, hogy a McDonald’s kávézója nem akar többnek látszani, mint ami: egy gyorsétterem gyorskávézója, széles tömegnek kínált áruval, könnyen felejthető kávéval, megfizethető áron. A kiszolgálás közvetlen és udvarias, információ pedig mindenről kapható, személyesen, e-mailben és a cég honlapján is.

A Costa Coffee is 13 ponttal teljesített. A kávé itt is minősített (Rainforest Alliance) – ugyan nincs feltüntetve a kávézóban, de ha rákérdezünk, elmondják, és angol nyelvű honlapjukról is kiderül. Itt kell megjegyeznünk, hogy a kávézóláncnak nincs magyar nyelvű honlapja, csak néhány magyar nyelvű fórumon és közösségi oldalon akadhatunk a nyomára, de ott is meglehetősen szegényes adatlappal találkoztunk.

A Costában porcelán vagy üvegpohár is rendelkezésünkre áll, és laktózmentes tejjel és házitejjel is kérhetjük a kávénkat, felár nélkül, a hulladékot szelektíven gyűjtik, a megmaradt élelmiszereket viszont megsemmisítik.

Hozzájuk képest egy ponttal maradt el a Frei Cafe. Bár független minősítésük nincs, tájékoztatásuk és weboldaluk szerint is közvetlenül a termelőtől vásárolják a kávét, ezért a kettő helyett egy pontot adtunk. Szelektíven gyűjtik a hulladékot, és itt is kérhetünk laktózmentes tejet.

 

Egy olvasónk a California Cafeban járva megvizsgálta az ott kapható kávé csomagolását, és azon semmilyen minősítést nem talált, holott korábban telefonos megkeresésünkre a cégnél azt mondták, hogy a kávéjuk és a forró csokijuk is minősített fair trade. Ezért írásban és telefonon is újra megkerestük a céget, hogy írásban nyilatkozzanak arról, hogy kávéjuk és forró csokoládéjuk valóban minősített-e. Megkeresésünkre két hét elmúltával sem kaptunk választ, így 2012. április 27-én töröltük a California Cafe minősített kávéért és forró csokiért járó pontjait. Ezzel a kávézó lánc tesztünkben elsőről az utolsó helyre esett vissza. Ezúton is köszönjük olvasónk, Újszászi Györgyi segítségét. 

Bár a Szamosnál tapasztaltuk a legnagyobb előzékenységet, mégis az utolsó előtti helyre szorult a listánkon: nincs fair trade minősítésű termékük és laktózérzékeny vendég nem tud tejeskávét inni. Pozitívum viszont, hogy a maradékok egy részét rászorulóknak adják, és szelektíven gyűjtik a hulladékot.

Ennél rosszabb, vagyis utolsó helyezést ért el a California Cafe, ahol sem fair trade kávét vagy forró csokit nem kaphatunk, de szelektív hulladékgyűjtés sincs. Egyedül a laktózmentes tejért kaptak plusz pontot. 

 

Hogyan pontoztunk?

Minden kávézólánc 10 pontról indult. Az alábbi szempontok alapján adtunk hozzá, vagy vontunk le pontot.

Környezeti, társadalmi szempontok

  • 2 pontot adtunk fair trade minősítésű kávéért
  • 2 pontot adtunk fair trade minősítésű forró csokiért/kakaóért
  • 1 pontot adtunk, ha volt laktózmentes tej
  • 1 pontot adtunk, ha volt biotej
  • 1 pontot adtunk, ha az ételmaradékot szociálisan rászorulóknak adják, vagyis nem semmisítik meg
  • 1 pontot vontunk le, ha nem volt szelektív hulladékgyűjtés
  • 1 pontot vontunk le, ha eldobható pohár helyett nem választhatunk porcelán/üveg poharat

Tájékoztatás:

  • 1 pontot vontunk le minden kérdésnél, ha ezzel kapcsolatban nem volt információ a honlapon, vagy nem kaptunk tájékoztatást a helyszínen vagy levélben

 

 

A cikk a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával a FV-I-11-D-0007 jelű pályázat keretében valósult meg.

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!

Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás