fbpx

| Bejczy Sándor

Termékteszt: hűtőszekrény

Tizenöt fagyasztós kombihűtőt vizsgáló tesztünkben azok a modellek vitték el a pálmát, amelyek környezetvédelmi és kényelmi szempontból is a legtöbbet tudják. Sajnos a legjobbak nem a legolcsóbb árkategóriába tartoznak, de a legjobb áráért gyengébb hűtőt is lehet kapni.

A zöldségek, gyümölcsök frissességét, a tejtermékek és gyorsan romló hústermékek eltarthatóságát napokkal megnöveli a hűtőszekrény, fagyasztva pedig hónapokig is tárolhatunk bizonyos élelmiszereket. −18 °C alatti hőmérsékleten a hal 3-4, a hús 4-6, míg a zöldségek – már amelyik alkalmas a mélyhűtésre – 8-10 hónapig is tárolhatóak, és még mindig marad bennük vitamin.

 

A teszt

A legnépszerűbb alulfagyasztós kombihűtőszekrényeket hasonlítottuk össze. A termékeket márkaboltokban, elektronikai áruházakban, illetve internetes kereskedőknél találtuk. A terméklapon ismertetett adatokat vettük figyelembe az összehasonlításnál. A kiinduló pontszám tíz volt, ehhez adtunk hozzá vagy ebből vontunk le pontokat az alábbiak szerint. Az értékelés során nem vettük figyelembe a termékek méretét, a hűtők belső elrendezését és a hűtőtér leolvasztását, mert ezek közel azonosak voltak mindegyik modellnél.

Energiahatékonyság: A magasabb energiaosztály kisebb környezetterhelést és áramfogyasztást jelent, az átlag feletti, +++ besorolásért a Bosch és a Siemens egy-egy modellje kapott pluszpontot.

Áramfogyasztás: A kisebb fogyasztású gépekkel pénzt spórolhatunk és csökkentjük a környezetterhelést. A hűtőgépek kilowattórában megadott éves fogyasztásának századrészét vontuk le az értékelés során. Így a nagy fogyasztású gépek nagyobb pontveszteséget könyvelhettek el.

Zajszint: Főleg kisebb lakásokban lehet zavaró a hangosan zümmögő hűtőgép. A hűtőgépek dBA-ban megadott zajszintjének századrészét vontuk le az értékelés során. A hangos gépek több pontot veszítettek.

Garancia: A garancia jó jelzője annak, hogy könnyebben vagy nehezebben lesz-e elektronikai hulladék a hűtőgépünkből. A tesztünkben szereplő modellekre a törvényben előírt két év garanciát adnak, kivéve a Gorenje hűtőgépét, amelyet hároméves garanciával árulnak. Ez plusz egy pontot ért. Minden gépre teljes körű garanciát vállaltak, így ezért nem járt pont. A Samsung RL56GHGSW modellje plusz egy pontot is begyűjtött, mert a kompresszorra külön tíz év garancia vonatkozott. Az egyszerű hűtőknek ez a legfontosabb olyan részük, amely hajlamos a meghibásodásra.

Jegesedés: A no frost üzemmóddal rendelkező fagyasztók megakadályozzák a jegesedést, növelve ezzel a fagyasztó hatékonyságát, a könnyített leolvasztásúak pedig egy helyre koncentrálják a jéglerakódást, így könnyebb ezeket a gépeket takarítani. A no frost funkció egy, a könnyített leolvasztás fél pluszpontot ért.

Vakáció üzemmód: Nem fogyaszt feleslegesen a hűtő, ha hosszabb távollétünk alatt úgy tudjuk beállítani a hőmérsékletet, hogy ne károsodjanak a mélyhűtőben tárolt élelmiszerek. A 15 fokos vakáció üzemmód nem alkalmas a hűtendő élelmiszerek tárolására, de megakadályozza a penészesedést, rohadást, és jóval kevesebbet fogyaszt. Ugyanez megoldható akkor is, ha a hűtő és a fagyasztó külön vezérlésű, azaz a hűtőt külön is ki lehet kapcsolni. Azok a gépek, amelyek valamelyiket tudták, egy pontot kaptak.

Alacsony hőmérsékletű zóna: Nem kell az egész hűtőt nagyon hidegre hűteni, és energiát spórolhatunk, ha a könnyen romló ételek tárolására különálló, hidegebb (0-3 °C) rekesz szolgál. Az ilyen térrel rendelkező hűtők plusz egy pontot kaptak.

A gyártás helye: A helyi termelés az adók, a foglalkoztatás és a szállítási környezetterhelés csökkentése miatt is fontos. A magyarországi gyártásért egy pont járt, a más országokban gyártott termékektől nem vontunk le pontot.

 
A teszteredmények részletes táblázta letölthető itt

 

Hűtőtípusok

A készülékgyártók igen változatos igényeket próbálnak kielégíteni, és könnyű elveszni a hatalmas választékban. Hűtővásárláskor elsősorban azt gondoljuk végig, hogy hűteni vagy fagyasztani akarunk-e, esetleg mindkettőt, hány fő ellátásáról kell gondoskodnunk, és persze hogy mennyi helyünk van. Itthon a kombinált hűtők a legelterjedtebbek, melyekben egymás felett van a hűtő (+10 és 0 °C fok között hűt) és a fagyasztó (általában −18 °C-ig hűt), önállóan nyitható ajtókkal.

Ezeknél praktikus, ha a ritkábban használt fagyasztó van alul, mert így jobban átlátható a magasabban elhelyezkedő hűtő tartalma. A régebbi, egyajtós hűtőszekrényekbe beapplikált fagyasztók hátránya, hogy ajtónyitáskor a hűtő és a fagyasztórész egyszerre veszít hatásfokából, ezért energiafogyasztásuk magasabb a kombinált hűtőkénél.

 

A méret

A vásárlásnál mérlegelendő másik szempont, hogy mennyi ételt akarunk tárolni. A becslésnél a család létszáma lehet a kiindulási pont. Azután érdemes végiggondolni a vásárlási szokásainkat. Ha például ritkán vásárolunk sokat, nagyobb fagyasztóra lehet szükségünk, ha viszont meg tudjuk oldani, hogy rendszeresen friss ételt együnk, pazarlás méretes mélyhűtőt fenntartanunk. Hogy pontosan mekkora hűtőt vegyünk, abban nehéz tanácsot adni.

Az biztos, hogy ha picit nagyobbat veszünk, mint amekkorát a mindennapok igényelnének, nem jövünk zavarba ünnepekkor, vendégjáráskor sem. Az alulméretezés mellett szól azonban, hogy így valószínűleg fegyelmezettebben fogunk vásárolni, biztosan kevesebb energiát használunk fel, és az előre megvásárolt, de soha el nem fogyasztott élelmiszerekből is kevesebbet fogunk kidobni.

 

Kényelmi szolgáltatások

Legyen az hűtő vagy fagyasztó, a készülékben lévő hideg levegővel minden egyes ajtónyitásnál keveredik a külső környezet melegebb és páradúsabb levegője. Minden elhelyezett friss termékből – zöldség, gyümölcs –, de még a nem jól becsomagolt felvágottból, tejtermékből, készételből is több-kevesebb nedvesség párolog a zárt hűtő-, illetve fagyasztótérbe. A hűtőrészben automatikusan működik az ilyenkor felgyülemlő pára elvonása.

A fagyasztókban viszont a pára lecsapódik a belső falon, és jég képződik belőle. Időnként ezt a jeget el kell távolítani, mert részben csökken a hűtés hatásfoka, részben pedig nem lehet a fiókokat megfelelően használni. A no frost készülékekben a hideg levegő áramoltatásával szüntették meg ezt a problémát. Vannak olyan kombikészülékek, amelyekben külön szabályozható a mélyhűtő és a hűtőrész. Így ha hosszabb időre elutazunk, a hűtő akár ki is kapcsolható vagy vakáció üzemmódra állítható, miközben a fagyasztóban továbbra is tárolhatjuk a hosszú távra elhelyezett élelmiszereket.

 

Az energiafelhasználás

Körülbelül tizenöt éve minden hűtőre kötelező energiahatékonysági címkét tenniük a gyártóknak, melyen betűvel és ábrán jelölik, milyen hatékony a készülék energiafelhasználása. Mivel a hűtők 90%-a ma már a legmagasabb A vagy annál is jobb energiabesorolásba tartozik, 2011. november 30-tól új jelölési rendszer lépett életbe, amely a hűtőket már csak a legmagasabb, A kategórián belül osztályozza (az új kategóriák: A+, A++ és A+++). Az új címkéken – melyeken az egész Unióban egységes és nyelvsemleges piktogramok helyettesítik a feliratokat – ezenkívül három dolgot kell feltüntetni: az éves energiafogyasztást (kWh/év), külön a hűtő és a mélyhűtő térfogatát, valamint a zajkibocsátást.

A hűtők klímaosztálya

A hűtőkön jelölik a klímaosztályt, vagyis hogy milyen hőmérsékletű helyiségben érdemes tárolni a készüléket ahhoz, hogy a legkevesebb energiaráfordítással a legjobban hűtsön. Vásárlás előtt érdemes felmérni otthonunkat, hogy milyen átlaghőmérsékletű helyre kerül a gép. A klímaosztályok jelölése:

SN: +10 °C-tól +32 °C-ig terjedő külső hőmérsékle

N: +16 °C-tól +32 °C- ig terjedő külső hőmérséklet

ST: +16 °C-tól +38 °C- ig terjedő külső hőmérséklet

T: +16 °C-tól +43 °C- ig terjedő külső hőmérséklet

Vagy pl. SN-ST: +10 °C-tól +38 °C-ig terjedő külső hőmérséklet

Az A+ energiaosztályba sorolt készülék kb. háromnegyedannyi, az A++-os készülék kb. feleannyi, az A+++ pedig negyedannyi energiát fogyaszt, mint a hasonló paraméterekkel (méret, funkciók) bíró sima A osztályú. A jelölés adatait érdemes ellenőrizni, mert időnként az üzletekben – de még inkább az interneten – kínált termékek mellett hibás értékekkel találkozhatunk.

Bár egyszerűbbé tenné a választást, és tesztünkben is szívesen értékeltük volna, a kereskedelemben kapható hűtőgépeken sajnos nem találhatunk környezetbarát minősítésű termék védjegyet – sem az EU Ecolabel címkéjét, sem a hazait (Környezetbarát termék). Ennek oka, hogy a környezetbarát termék minősítéshez jelenleg semmilyen kedvezmény nem kapcsolódik, míg korábban 50%, majd pedig 25% termékdíjkedvezmény járt a minősített termékre.

 

——-Hogyan takarékoskodhatunk?——–

Bármilyen hűtőgépet választunk, az a nap 24 órájában folyamatosan működni fog, ezért nem mindegy, mennyit fogyaszt. (Érdemes a lakásokban külön kiépített áramkörhöz csatlakoztatni, hogy a másutt fellépő meghibásodások esetén ne maradjon áram nélkül a készülék.) De nemcsak a fogyasztás gyári adatai fontosak, hanem az is, hogy működtetés közben betartsunk néhány alapszabályt, hiszen a legtakarékosabb hűtőgép is falja az áramot, ha rendszeresen nyitva felejtjük az ajtaját.

Az energiahatékonysági besorolás mellett az éves áramfogyasztás összértékét is figyeljük, mert ezt a méret és a kényelmi funkciók nagyban befolyásolják. Egy kisebb, fagyasztó nélküli, és ezáltal kisebb összfogyasztású A+-os hűtő takarékosabb megoldás lehet számunkra, ha az passzol az életvitelünkhöz. Egy no frost készülék általában majd egy osztállyal rosszabb energiabesorolású, mint az ezt a komfortot nélkülöző, minden egyébben megegyező modell.

A hűtőtérben egyenletesebb hőfokot biztosító, levegőáramoltatással működő vagy esetleg külön, alacsony hőfokú tárolóval rendelkező modellek is többet fogyasztanak. Aki sok mirelitárut vesz, vagy szeret sok mindent lefagyasztani, annak megéri külön fagyasztószekrényt és egy mélyhűtővel nem rendelkező, így energiatakarékosabb hűtőt vennie.

Az elhelyezésnél arra figyeljünk, hogy távol kerüljön minden hőt kibocsátó berendezéstől (értelemszerűen a tűző naptól is). A hűtőgépek általában a konyhában állnak, pedig az energiafelhasználás és a nassolás megelőzése szempontjából is előnyösebb, ha a hűvösebb és nem annyira szem előtt levő kamrában helyezzük el – már ahol van.

Ajánlott a kamrában vagy a pincében elhelyezni az önálló fagyasztókat, mivel ezeket sokkal ritkábban használjuk. De érdekes módon arra is figyelni kell, hogy a környezet túl hideg se legyen. A meghatározott minimumhőmérsékletnél (ebben eligazít a készülék klímaosztályba sorolása – lásd keretes írásunkat), általában 10 ˚C-nál hidegebb külső hőmérséklet a fagyasztó leolvadásához vezethet. Ennek oka az, hogy a hűtő- és fagyasztórészt (többnyire) közös kompresszor hűti, amelyet a hűtőrészben lévő termosztát szabályoz.

Alacsony külső hőmérsékletnél (pl. 8 ˚C) a kompresszornak már csak ritkán kell bekapcsolnia, és ez nem elég ahhoz, hogy a fagyasztóban szükséges −18 ˚C-ra lehűtsön. Ezenkívül a kompresszor kenőanyaga is túlságosan besűrűsödhet, ami meghibásodáshoz vezethet.

A hűtőrész hőmérséklete általában 2 és 8 ˚C között állítható, de 7-8 fok megfelel az élelmiszerek többségének hűtésére. Egy-egy fok különbség pedig már a villanyszámlán is érzékelhető. Mivel minden ajtónyitás energiaveszteség, megéri előre kitalálni, mit szeretnénk kivenni, és nem a nyitott ajtónál töprengeni. A hűtőben és a fagyasztott áruk között tartott rend, áttekinthetőség sokat segít ebben.

Jó ötlet a fagyasztó mellett egy kis füzetet tartani, amelyben vezetjük, hogy mit mikor tettünk be, és a berakott élelmiszereken is jelölni a fagyasztás dátumát. Így bámészkodás nélkül tudjuk, mi közül választhatunk, és az élelmiszer-hulladék is csökken. A hűtőbe ne rakjunk meleg ételt, és az is megéri, ha a boltból hűtőzacskóban, esetleg jégakkuval hűtve hozzuk haza az árukat, így akadályozva meg a felengedésüket.

Meglepő, de tanácsos telepakolni a hűtőt: ha kevesebb az üres hely, kisebb az ajtónyitáskor elszenvedett hőveszteség. Az ajtó jó záródását természetesen fontos rendszeresen ellenőrizni, a tömítést tisztítani, szükség esetén kicseréltetni.

 

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 25. számában.

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás