fbpx

| Simon Gergely

Termékteszt: Gyerekfogkrémek

Természetesnek gondoljuk, hogy a gyerekeknek készült kozmetikumok különös gondossággal, válogatott alapanyagokból készülnek, és sokkal tisztábbak, mint a felnőtteknek szánt termékek. Gyerekfogkrém-tesztünkből kiderül, mennyire igaz ez a megállapítás.
 

12 különféle (6 éves korig ajánlott) gyermekfogkrémet teszteltünk a bennük lévő kockázatos és természetes anyagok alapján. A termékek címkéjén feltüntetett összetevők listáját vizsgáltuk.

A legnépszerűbb márkák gyerekeknek szánt termékei mellett a kicsit drágább árkategóriájú natúrfogkrémek és a drogériák sajátmárkás termékei közül is válogattunk.

 

Eredmények

A pontozás alapján a következő eredményre jutottunk:

Gyermekfogkrém márka

Pontszám

Gyártó

Dr.Hauschka Med Narancsos gyermek fogtisztító gél

13

Dr Hauschka

Weleda Kinder Zahngel

13

Weleda

Lavera Fogtisztító gél, eper-málna, gyermek

10,5

Lavera

DM Dontodent kids Erdbeer-Geschmack, 6 éves korig

9

Drogerie Markt

Elmex Gyermekfogkrém, 6 éves korig

9

Elmex

Odol-med3 MilchZahn, 0,5-5 éves korig

8,5

GlaxoSmithKline

Gabi Eperízű Gyermekfogkrém, 0-5 éves korig

8

Unilever

Signal kids 2-6 éves korig

8

Unilever

Colgate anticavity Toothpaste for kids, 2-6 éves korig

7

Colgate-Palmolive

Rossman Prokudent Zahngel für kinder

7

Rossmann

Vademecum Junior 0-6 éves korig

7

Henkel

Aquafresh Kids

6

GlaxoSmithKline

 

A teszt alapján kijelenthetjük, hogy jelentős javuláson mentek át a gyermekeknek gyártott fogkrémek. Az utóbbi évekhez képest kevesebb kockázatos anyagot találtunk a vizsgált 12 termékben. (A hormonkárosító triklozán, amelyet antibakteriális adalékként használtak, például egyik fogkrémben sem volt jelen.)

Pontozás

A pontozás során minden termék 10 pontról indult, amelyből levontunk

  • kisebb kockázatú összetevő esetén 0,5,
  • nagyobb kockázatú összetevő esetén 1,
  • kifejezetten problémás propil-parabén esetén 2 pontot.

Plusz pontot adtunk

  • a természetes összetevőkért,
  • illetve az aroma-, színezék-, és édesítőszer-mentességért.

Az összetevők arányát adathiány miatt nem tudtunk figyelembe venni. Egyenlő pontszám esetén a márkákat ABC-sorrendben helyeztük el a táblázatban.

Parabének

A parabének elterjedt (de kockázatosnak tartott) kozmetikai tartósítószerek. Pár éve még a most tesztelt fogkrémek összetevői között is megtalálhatóak voltak (pl. Odol, Rossmann). Tesztünk során 2 fogkrémben, a Vademecum és az Aquafresh termékében találkoztunk vele, a kockázatosabb propil-parabént pedig csak az utóbbi tartalmazott.

Mivel a parabének károsítják az emberi hormonrendszert, sőt rákkockázatukról is megjelentek tanulmányok, ezért több európai ország kezdeményezte a tilalmukat, illetve több világméretű gyártó a kivonásuk mellett döntött. Dánia például 2011-ben tiltotta be a propil- és butilparabént a 3 év alatti gyermekek számára készülő testápolási és tisztálkodási termékekben. Esélyes, hogy hamarosan EU-s szinten fogják tiltani 3 évesnél fiatalabb gyermekek számára készülő termékekben e két kockázatos anyagot.

Nátrium-lauril-szulfát

A nagy márkák, a Colgate, a Signal, valamint a Gabi gyerekfogkrémében nátrium-lauril-szulfátot (Sodyum Lauryl Sulphate, SLS) találtunk. Ez az anyag, bár nem mérgező, de számos kutatás bemutatta, hogy erős potenciális bőr- és szemirritáló anyag, emellett a száj nyálkahártyáját is irritálja.

A bőrirritáció egy óra után jelentkezhet felnőtteknél: kiszárad, kivörösödik, esetleg begyullad a bőr, lassul a sebgyógyulás is. Csecsemőknél, gyermekeknél már rövidebb idő után jelentkezhet az irritáció, hiszen vékonyabb, érzékenyebb a bőrük.

Több kutatás is alátámasztotta az SLS-es fogkrém használata és a szájban jelentkező afták megjelenése közötti összefüggést. Rendszeres aftás tünetek esetén az SLS-t tartalmazó fogkrém elhagyása javulást eredményez, ráadásul hamarabb elmúlnak a tünetek. A potenciális irritáló hatás miatt gyermekeknél nem javasolt SLS-tartalmú tisztálkodószerek használata, illetve ilyen anyagokat tartalmazó fogkrém senkinek, kicsiknek különösen nem kedvező.

Kell a fluor vagy nem?

A fogkrémek fluor/fluorid-tartalmának hasznosságát sokan vitatják, sőt egyesek tartanak is ezektől a termékektől. Nem kérdés, hogy maga a fluor mérgező anyag, viszont egyben fontos nyomelem, szükségünk van rá a csontok és a fogazat felépítésében.

A gyerekfogkrémekbe kevesebb fluor kerül, mint a felnőtteknek szánt termékekbe, mert a kicsik a fogmosás tanulásakor sokszor lenyelik a fogkrémet. A 6 évesnél fiatalabb gyerekeknek ezért válasszunk inkább gyerekeknek készített terméket. A flourtartalmat általában jelölik a csomagoláson. A jelölés mértékegysége ppm, mg/kg.

Az ausztrál kormányzat elemzése szerint a fogkrém fluorozásnak nincsen tudományosan kimutatható egészségügyi előnye.

Egyes szakértők szerint a szerves fluor hatékonyabb és nincsenek káros tulajdonságai, ezért is például az Elmex termékben nátrium-fluorid helyett szerves olafur található. A két fluormentes natúr terméken (Weleda, Dr.Hauschka) és az Elmexen kívül az összes fogkrémben szervetlen fluor volt. Mivel nem egyértelműen bizonyított, hogyan viszonyuljunk a fogkrémek fluortartalmához, ezért a szervetlen fluorért csak egy esetben vontunk le pontot: a Colgate fogkrém magas, 1000 ppm-es (mg/kg) fluortartalmáért.

Magas fluorkoncentrációjú (500mg/kg feletti) fogkrém használata esetén gyermekek esetében (5-6 éves korig) könnyebben kialakul a fluorózis betegség, ami alapvetően esztétikai probléma: foltok jelennek meg a fogakon. Az óvatosabb szülők választhatnak szervetlen fluortól mentes terméket.

A nátrium monofluor-foszfátot (Sodium Monofluorophosphate) szintén fluortartalma miatt adják fogkrémhez. Egyes vizsgálatok szerint a mozgásszervekre és a légzőrendszerre nézve enyhén mérgező. A tesztben ennek az anyagnak a jelenléte, valamint a magas fluortartalom miatt vontunk le pontot.

PEG-ek, aromák, allergén anyagok

A polietilénglikol (PEG) emulgeálószer, azért adják a fogkrémhez, kozmetikumokhoz, hogy a zsíros és vizes részek ne váljanak el egymástól, vagyis homogének legyenek. A PEG-ek kockázata, hogy áteresztővé, átjárhatóvá teszik a bőrt, amibe így bejuthatnak egyéb káros szennyezőanyagok is. A PEG-ekben gyakran megtalálhatóak a gyártás során beléjük került problémás szennyezőanyagok is.

A Colgate, az Aquafresh, a Signal és a Gabi termék tartalmazott PEG-eket, ez utóbbiban eggyel problémásabbnak ítélt PEG-32 volt.

A Rossman gyermek fogkrémében található propilén-glikolt (PG) jellemzően szintetikusan állítják elő földgázból vagy kőolaj-származékokból és alapvetően az iparban használják. A gőzének belélegzése káros, viszont a fogkrém esetén ilyen kitettséggel nem számolhatunk és a fogkrémekre jellemző mennyiségben nem mérgező.

A cink-klorid is irritáló, enyhén toxikus anyag, amiért szintén mínusz fél pontot kapott a Rossman terméke.

A benzil-alkohol (Benzyl Alcohol) szintén allergén, amiért a Gabi fogkrém kapott pont levonást. A nátrium-C14-16-olefin-szulfonát (Sodium C14-16 olefin sulphonate) nem veszélyes anyag, ám sajnos nagyon gyakran tartalmaz káros szennyezőket, így kisebb kockázatot jelent a jelenléte. A limonén (limonen) irritáló hatású anyagokká bomlik le. A két natúr termék natúr limonént, míg az Odol, az Elmex, a Colgate és a Gabi „hagyományos” limonént tartalmazott.

A négy gyerekfogkrémben is megtalálható Kokamidopropilbetain (CAPB, Cocoamidopropyl Betaine) több kutatás szerint is allergiát válthat ki.

Aroma néven rengeteg különböző anyagot tesznek a fogkrémekbe, kozmetikumokba. Mivel az aroma összetétele ismeretlen, mínusz pontot nem adtunk érte az értékelés során. A két natúrtermék viszont plusz fél-fél pontot kapott, mert nem tartalmaznak aromákat.

Színezékek

A Weleda és Dr.Hauschka termékeken kívül minden termék tartalmazott színezéket. Több színezéknek nem ismert jelentősebb káros hatása (Cl 73360, CI 77491, CI 77891).

Viszont a Rossman és a Lavera gyermek fogkrémét E120-szal (Cl 75470, Carmine), azaz kárminnal színezték, ami egyes embereknél allergiát, asztmás reakciót okoz, sőt ritkán életveszélyes anafilaxiás sokkot is előidézhet.

A Vademecumban található Kinolinsárga (Cl 47005) kockázatairól több tanulmány is beszámol, például hiperaktivitást okoz, ami miatt Nagy Britanniában nem is adható 6 évesnél kisebb gyermekeknek.

A CI 74160-nal jelölt kék festék az Odol, a Signal és az Aquafresh fogkrémekben is megtalálható. Egy kutatás szerint ez az anyag károsíthatja az embriókat, ezért valószínűleg kisebb-nagyobb kockázatot jelenthet.

A Colgate és Vademecum fogkrémekben található brillant kék (CI 42090) lehetséges mérgező hatásáról az USA élelmiszerbiztonsági hatósága számolt be.

Egyéb anyagok

Nem igazán ismert több felhasznált anyag hatása, így nem tudjuk, hogy káros-e vagy sem például a Sodium Methyl Cocoyl Taurate. A szinte az összes termékben megtalálható szilikagél (Hydrated Silica) vagy a csillámpala (Mica) nem mérgező anyag, ahogy a szorbitol (Sorbitol) is csak az IBS-ben (irritális bél szindróma) szenvedők számára jelent kockázatot.

A tokoferil-acetát (Tocopheryl Acetate), ami az E-vitamin származéka, az Environmental Working Group adatbázisa szerint irritáló hatású anyag, ám részletesebb vizsgálatok ezt cáfolták.

Két natúrterméken (Weleda és a Dr.Hauschka) kívül az összes termékben volt szacharin (Sodium Saccharin). Mint a legtöbb édesítőszert, ezt is sokszor vádolták egészségkárosító, rákkeltő hatással, ám a tudományos vizsgálatok nem igazolták a szacharin rákkeltő voltát. A gyanú és a sok cikk miatt több ország korábban korlátozta a használatát, ám mára a legtöbb országban, így az EU-ban is szabadon használható.

 

A szerző környezetkémikus.

Kép: sxc.hu

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-13-C-0003 pályázat keretében valósult meg.


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás