fbpx

| Simon Gergely

Termékteszt: fogkrémek

A TVE 22 fogkrémet tesztelt. Azt vizsgáltuk, hogy az összetevők jelenthetnek-e egészségügyi kockázatot, vagy esetleg okozhatnak-e kellemetlenséget irritáló, allergén hatásuk miatt.

22 különféle fogkrémet vizsgáltunk a legolcsóbb saját márkás termékektől a közismert márkákon át a prémium termékekig. A fogkrémeket aszerint pontozunk, hogy mennyi kockázatos és mennyi természetes anyag van bennük. A termékek összetételéről kizárólag a címke alapján tájékozódtunk, mivel a hazai jogszabályok szerint kötelező az összetevők felsorolása. A kép elég vegyes, viszont az egyértelműen leszögezhető, hogy az ár nem mindig tükrözi a minőséget.

 

Eredmények

A pontozás alapján így értékeljük a fogkrémeket. (A teljes táblázat letölthető a lap alján.)

 

Márka

Gyártó

Ár Ft/100 ml

Pontszám

1

Parodontax Classic

GlaxoSmithKline Kft.

1732 Ft

11,5

2

Elmex Caries Protection

Colgate-Palmolive

1465 Ft

9,5

3

Elmex Sensitive

Colgate-Palmolive

1332 Ft

9,5

4

Meridol

Colgate-Palmolive

1865 Ft

8,5

5

Dontodent Sensitive

dm Kft.

199 Ft

8,5

6

Himalaya Herbals Complete Care

Creative World Kft.

798 Ft

8,5

7

Sensodyne Classic

GlaxoSmithKline Kft.

1532 Ft

8,5

8

Vademecum Provitamin Repair

Henkel Magyarország

652 Ft

8,5

9

Blend-a-Med complete

P&G Hungary Kft.

549 Ft

8

10

Colgate Sensitive Pro-Relief Enamel Repair

Colgate-Palmolive Kft.

1438 Ft

8

11

Lacalut Aktív

Naturprodukt Kft.

1586 Ft

8

12

Amodent

Unilever Magyarország Kft.

299 Ft

7,5

13

Vademecum Expert Non-Stop White

Henkel Magyarország

652 Ft

7,5

14

Dentalux Complex 3 (kizárólag Lidlben kapható)

Dental-Kosmetik GmbH&Co.

 

7

15

Rebi-Dental

Mattes Hungária Kft.

139 Ft

7

16

Tesco Value Mint

Tesco

124 Ft

7

17

Signal Deep Fresh

Unilever Magyarország Kft.

665 Ft

6,5

18

Blend-a-Med Pro-Expert

P&G Hungary Kft.

799 Ft

6,5

19

Colgate Total

Colgate-Palmolive Kft.

798 Ft

6,5

20

Aquafresh Complete Care

GlaxoSmithKline Kft.

549 Ft

6

21

Dontodent Fluor Fresh

dm Kft.

135 Ft

5,5

22

Clinomyn Sensitive

Intercooperation Zrt.

665 Ft

4,5

 

 

Pontozás

A pontozás során minden termék 10 pontról indult. 

Pontot vontunk le

  • kisebb kockázatú összetevő esetén 0,5 pontot,
  • nagyobb kockázatú összetevő esetén 1 pontot,
  • kifejezetten problémás propil-parabén és triklozán esetén 2 pontot.

Plusz pontot adtunk

  • a természetes összetevőkért 1 pontot,
  • jelentős mennyiségű természetes összetevőért 2 pontot,
  • illetve aroma-, színezék-, és édesítőszer-mentességért.

 

A teszt során az összetevők mennyiségét nem tudtuk figyelembe venni, mivel ez nem derül ki a címkéről. Egyenlő pontszám esetén a márkákat ABC-sorrendben helyeztük el a táblázatban.

A teszt alapján kijelenthetjük, hogy még a mai napig találunk problémás összetevőket a fogkrémekben, ám az elmúlt évekhez képest jelentősen kevesebb ilyen termék van a piacon, és kis odafigyeléssel elkerülhetjük a legproblémásabb összetevőket.

 

 

A parabének még mindig itt vannak

A mára hírhedté vált, és a hazai kozmetikumokból lassan eltűnő parabéneket két termékben találtunk:

  • a Naturprodukt Kft. Lacalut Aktív
  • és a DM Dontodent Fluor Fresh

termékeiben volt egyaránt metil- és propilbarabén.

A kozmetikai tartósítószerként használt  parabének károsítják az emberi hormonrendszert ezért több európai ország kezdeményezte a tilalmukat, az uniós ökocímke is kizárja a használatukat, és több nagy cég önként kivonta ezeket szereket. Dánia 2011-ben tiltotta be a propil- és butilparabén használatát a 3 év alatti gyermekek számára készülő testápoló és tisztálkodó termékekben. A metilbarabén kockázatáról kevesebb adat áll rendelkezésre.

 

A propilbarabénért 2, míg a metilparabénért 1 pontot vontunk le.

 

 

Triklozán – élelmiszerrel érintkező termékekben már betiltották

Az egyik legismertebb fogkrém a Colgate márkájának továbbra is védjegye a triklozán nevű biocid, azaz baktérium-, gomba- és vírusölő szer. Bár az Európai Unió élelmiszerrel érintkező termékekben (01010/169/EU) valamint biocid (rovarirtó, szabadtéri fertőtlenítő stb.) termékekben (2010/675/EU) betiltotta a triklozán használatát, viszont kozmetikumokban és például fogkrémekben továbbra is engedélyezett.

A szervezetbe jutó triklozán, bár akut módon nem mérgező, hosszú távon már egészen alacsony koncentrációban is súlyosan károsíthatja az egészséget. A triklozánról több tanulmány is leírta, hogy megzavarhatja a hormonháztartást: gátolja a férfi és a női nemi hormonok működését, hatással lehet a magzat fejlődésére, károsítja a pajzsmirigy és a méh izmok működését. Néhány kutatás összefüggésbe hozta egyes daganatos betegségekkel, fejlődési rendellenességekkel és májkárosodással is. A fogkrémben található triklozán külön kockázatot jelent, mert elpusztíthatja a szájflóra, lenyelve pedig a bélflóra hasznos baktériumait.

 

A triklozán jelenlétét mínusz 2 ponttal büntettük.

 

 

Sodium-Lauryl-Sulphate – SLS

A 22 vizsgált fogkrém közül 15-ben volt nátrium-lauril-szulfát (Sodium-Lauryl-Sulphate, SLS) nevű felületaktív anyag.  Számos kutatás kimutatta, hogy a fogkrémek SLS tartalma nemcsak a száj nyálkahártyáját irritálja, de felelőssé tehető szájban jelentkező aftákért is. Ha elhagyjuk az SLS-es tartalmú fogkrémet, az aftás tünetek hamarabb eltűnnek, és nem újulnak ki.

Az SLS erős potenciális bőr- és szemirritáló anyag, ráadásul és a nyálkahártyát is irritálja. Bár tömény SLS csak nagyobb mennyiségben mérgező lenyelve, de bőrirritáció egy órás kitettség után már jelentkezhet felnőtteknél. Az SLS a bőrirritáló hatásával összefüggésben akadályozza, lassítja a sebek gyógyulását is. SLS tartalmú fogkrémet érzékenyebbeknek és gyerekeknek nem érdemes használni.

 

Az SLS jelenlétéért 1 pontot vontunk le.

 

 

PEG (polietilénglikol), PG (propilén-glikol)

A PEG, azaz polietilénglikol emulgeálószer, azaz a fogkrémben egyben tartja a zsíros és vizes részeket, ettől a termék homogén lesz. A PEG-ek áteresztővé, átjárhatóvá teszik a bőrt és így bejuthatnak egyéb káros szennyező anyagok is. PEG-ekben gyakran megtalálhatóak a gyártás során beléjük került problémás szennyezőanyagok is.

Korábbi vizsgálatok alapján gyakran szennyezett PEG vegyületeket ezekben a termékekben találtunk:

PEG-6: Blend-a-Med Pro-Expert, Aquafresh Complete Care;

PEG-30: Vademecum Expert Non-Stop White;

PEG-32: Signal Deep Fresh, Vademecum Expert Non-Stop White;

PEG-40: Sensodyne Classic, Elmex Sensitive, Tesco Value Mint.

 

Ezen anyagok jelenlétért 0,5 pontot vonunk le.

 

Propilén-glikolt  (PG) négy termékben találtunk: Dontodent Sensitive, Amodent, Blend-a-Med Pro-Expert, Dentalux Complex 3. A PG-t jellemzően szintetikusan állítják elő földgázból vagy kőolajszármazékokból és alapvetően az iparban használják. A gőzének belélegzése káros, viszont a fogkrém esetén ilyen kitettséggel nem számolhatunk, és a fogkrémekre jellemző mennyiségben nem mérgező, ám irritáló hatása ismert.

 

Jelenlétéért 0,5 pontot vontunk le.

 

A Vademecum Expert Non-Stop White-ban található butilén-glikolnak ilyen hatása nem ismert.

 

 

Potenciális allergizáló anyagok

A négy termékben jelen lévő kokamidopropil-betain (CAPB, Cocamidopropyl Betaine) nevű tenzid több kutatás szerint is allergiát válthat ki, amiért 0,5 pontot vontunk le.

További kockázatos összetevő az antibakteriális a klórhexidin-diglukonát (Chlorhexidine Digluconate), melynek ismert irritáló hatása. Egészségügyben ez elfogadható kockázat, ám fogkrémben 0,5 pontot vonunk le emiatt Lacalut Aktív fogkrémtől.

A cink-klorid is irritáló, enyhén toxikus anyag, amiét szintén mínusz fél pontot kapott a Dentalux Complex 3 és az Aquafresh Complete Care.

A nátrium-C14-16-olefin-szulfonátok (Sodium C14-16 olefin sulphonate) nem veszélyes anyagok, ám sajnos nagyon gyakran tartalmaznak káros szennyezőket, így kisebb kockázatot jelent a jelenlétük. Ezért 0,5 pont levonás járt három fogkrémnek.

 

 

Tartósítószerek

A tartósítószerként is használt benzil-alkohol (Benzyl Alcohol), szintén allergén, amiért az Amodent és a Colgate Sensitive Pro-Relief Enamel Repair kapott 0,5 pont levonást.

A szintén tartósítószerként használt fenoxi-etanol (Phenoxyethanol) irritáló hatású és gyermekek számára lenyelve mérgező, és károsíthatja a központi idegrendszerüket. A szert használó Signal Deep Fresh fogkrémnek ezért fél pont levonás jár.

Az ugyancsak tartósítószerként ismert kálium-szorbát (Potassium Sorbate) irritáló illetve géneket károsító kockázatairól is megjelentek kutatások ezért a használatért 1 pontot vonunk le a Himalaya Herbals Complete Care fogkrémtől.

A nátrium-benzoát tartósítószer jelenlétét is -0,5 ponttal büntettük, mivel sok összetevő jelenlétében káros anyagok keletkezését eredményezi. Egyes ételfestékekkel együtt hiperallergiát okozhatnak, míg C-vitamin jelenlétében rákkeltő benzol keletkezhet.

 

 

Allergizáló illatanyagok

Aroma néven rengeteg különböző anyagot tesznek a fogkrémekbe, kozmetikumokba. Mivel az aroma összetétele ismeretlen, mínusz pontot nem adtunk az értékelés során az aroma jelenlétéért, viszont a Meridol, a Parodontax Classic az aroma hiányáért plusz egy-egy pontot kapott.

A Himalaya terméke ugyan nem tartalmaz aromát, de a lényegében azonos ’flavour’ szerepel az összetételén.

Az alábbi az EU által is allergizáló illatanyagként számon tartott összetevők jelenlétéért pontlevonás járt, de mivel valószínűleg csak minimális mennyiségben vannak jelen (de ez a címkéből nem derül ki), csak 0,5 pontot vettünk el.

  • Citrala a Rebi-Dental fogkrémben volt.
  • Az eugenol nem csak allergizál, de immunrendszerre is kockázatot jelent, ezt is csak a Rebi-Dental-ban találtunk.

 

 

Fluor, kell vagy nem?

A fogkrémek fluor tartalma sokat vitatott kérdés, mert bár a fluor tiszta formájában erős méreg, viszont egyben esszenciális nyomelem, szükséges az emberi csontok és a fogazat felépítéséhez. Vannak ellenérvek a fluor használatával szemben:  egy vizsgálat szerint ha gyermekek folyamatos magas fluor tartalmú ivóvizet isznak az csökkenti az IQ-jukat, illetve egy másik kutatás szerint, a fogkrém fluorozásnak nincs egészségügyi előnye.

Az Elmex termékeiben és a Colgate Meridol márkájában például szerves fluor vegyületet, úgynevezet olafurt találunk, mert kutatásaik szerint jobban beépül és nincsenek káros tulajdonságai.

A nátrium-fluorid (sodium-fluorid) a legelterjedtebb fluor forrás. Tudományos vizsgálatok szerint 1350–1500 ppm fluorid koncentráció még jótékony, mérgezésre minimális az esély. Mivel az összes fogkrémben ebben a tartományban volt fluorid, így nem vontunk le pontot. Viszont 3 év alatti gyerekeknek 1000 ppm alatti fluorid tartalmú fogkrémet javasolnánk.

A nátrium monofluor-foszfátot (Sodium Monofluorophosphate), szintén fluor tartalma miatt adják fogkrémhez. Vizsgálatok szerin mozgászszervekre és a légzőrendszerre nézve enyhén mérgező, így jelenlétét 0,5 pont levonással büntettük. A szervezet fluor ellátottságát zöldség-gyümölcs rendszeres fogyasztással is biztosíthatjuk.

A Himalaya fogkrémben található kálcium-fluoridnak és a Meridol-ban található ón-fluoridnak (Stannous Fluoride) nincs ismert káros hatása. A Lacalut Aktív-ban használt alumínium-fluorid hatása kevéssé ismert.

 

 

Színezékek –  rákkeltő lehet

Több színezéknek nem ismert jelentősebb káros hatása (Cl 73360, CI 77491, CI 77891).

A Sensodyne Classic fogkrémben használt Erithrozin (Cl 45430) nevű ételfestéknek való rendszeres kitettség állatkísérletek során rákkockázatot mutatott. Ugyan sok a bizonytalanság ezen anyag körül, mivel használata egy fogkrémben nem indokolt, 0,5 pontot vontunk le érte.

A Rebi-Dental és a Signal Deep Fresh fogkrémekben található brillant kék (CI 42090), lehetséges mérgező hatásáról, az Egyesült Államok élelmiszerbiztonsági hatósága számolt be.

A Patentkék V (CL 42051) allergia kockázata miatt tiltott az USA-ban és Ausztráliában, így használata a Dontodent Fluor Fresh fogkrémben nem indokolt.

 

A fenti ételfestékek használatért 0,5 pont levonás jár.

 

A CI 74160-al jelölt kék festék, 5 vizsgált fogkrémekben is megtalálható volt. Egy kutatás szerint ezen anyag károsíthatja az embriókat, ezért valószínűleg kockázatot jelenthet ez az anyag.

Az Aquafresh Complete Care, a Blend-a-Med Pro-Expert és a Vademecum Provitamin Repair fogkrémekben lévő CL 74260-al jelölt zöld festéknek (Phthalocyanine Green G) való rendszeres kitettség szintén károsíthatja a fejlődő embriót.

 

Ezen két festék alkalmazása egyáltalán nem ésszerű fogkrémekben, így 1-1 pontot vonunk le a jelenlétükért.

 

 

Édesítőszer és egyéb összetevők

Egy Elmex Caries Protection fogkrémen kívül az összes termékben volt szacharin (Sodium Saccharin) édesítőszer. Ezt a mesterséges édesítőt sokszor vádolták egészségkárosító, sőt rákkeltő hatással, ám mindezidáig tudományos kutatások nem igazolták a félelmeket. Bár pont a félelmek miatt pár országban korlátozták a használatát, ám mára a legtöbb országban, így az EU-ban is engedélyezett.

A tokoferil-acetát (Tocopheryl Acetate) az E-vitamin származéka az Environmental Working Group adatbázisa szerint irritáló hatású anyag, ám részletesebb vizsgálatok ezt cáfolták. A szorbitol (Sorbitol) IBS-ben (irritális bél szindrómában) szenvedők számára jelent kockázatot. Ezen anyagok jelenlétéért viszont nem vontunk le pontokat, mert a kockázat igen csekély.

Nem igazán ismert több felhasznált anyag hatása, így nem tudjuk, hogy káros-e vagy sem például a Sodium Methyl Cocoyl Taurate vagy a Aluminíum-laktát (Aluminium Lactate).

Szinte minden termékben volt kockázatot nem jelentő jellemzően természetes alapú cellulóz és xantán gumi, amelyért sem plusz, se mínusz pontot sem adtunk.

A Sensodyne fogkrémben jelen lévő stroncum-klorid káros hatásáról nincs adat, bár egyes országokban nincs engedélyezve a használata. A majd minden fogkrémben jelen levő szilika és szilikagél (Hydrated Silica) illetve a csillámpala (Mica) nem káros anyagok.

A szilikák általában nem jelentenek kockázatot, viszont a Tesco Value Mint fogkrémben jelen lévő nátrium-szilikát (Sodium Silicate) allergén anyagként van számon tartva, ezért a jelenléte -0.5 pontot ér.

A titánium-dioxid bár sok negatív listán szerepel, és 6 vizsgált fogkrémben is jelen volt, ám kockázata alapvetően csak belélegezve van, így nem jár érte levonás.

 

A természetes összetevőket plusz ponttal jutalmaztuk, a Parodontax Classic és a Himalaya fogkrémét a jelentős természetes anyag tartalmuk miatt két ponttal jutalmaztuk. A természetes alapú, ám száj környékén kockázatot jelentő timolért viszont 0,5 pontot levontunk ugyancsak a Himalaya fogkrémtől.

 

 

Összességében megállapítható, hogy igen nagy különbség van összetétel szempontjából az egyes fogkrémek között. Viszont egyértelmű, hogy lehet fogkrémet kockázatos anyagok nélkül gyártani. Ahogy az elmúlt évek során a legtöbb gyártó például meg tudott szabadulni a parabénektől és  a triklozántól, remélhetjük, hogy hamarosan végleg eltűnnek a kockázatos anyagok a kozmetikai szerekből.

 

Kép: thenexweb

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium PTKF/467/2014-es számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás