fbpx

| Tudatos Vásárló

Termékteszt: étolajok

Napjaink legnépszerűbb konyhai zsiradéka az étolaj.  A Tudatos Vásárló magazin Magyarország tíz legnépszerűbb finomított napraforgóolaját vizsgálta laboratóriumban.

A laboratóriumi teszt során két nagyon veszélyes anyagot kerestek az élelmiszerben, ám a teszt eredménye szerint a nálunk forgalmazott napraforgóolajak nem tartalmaznak egészségre káros mértékben vegyszermaradványokat.

A Tudatos Vásárló tesztje olyan veszélyes anyagok jelenlétét vizsgálta, melyek a talaj és a levegő szennyezése során kerülhetnek a napraforgókba, majd a belőlük finomított olajba. A kadmium bizonyítottan rákkeltő hatású, a vesét és a csontok szerkezetét károsító nehézfém. Vulkánkitörések, kőzetmállás vagy ipari, mezőgazdasági tevékenységek, hulladékégetés, műtrágyázás és szennyvíz révén juthat a talajba. A termőföldből a növények felveszik, így felhalmozódhat olyan olajos magvakban, mint a napraforgó, a lenmag és a mák. Az emberi szervezetbe főleg az élelmiszerek vagy a dohányzás útján kerül. A fő forrásai – mivel sokat fogyasztunk belőlük – a gabonafélék és a belőlük készült ételek.

 

A PCB-k (poliklórozott bifenilek) ideg- és immunrendszeri ártalmakat, pajzsmirigy-működési zavarokat is előidézhetnek, befolyásolják a hormonális rendszert, rákkeltő és magzatkárosító hatásúak. Ezek a rettegett dioxinokkal rokon, zsírokban oldódó szerves vegyületek klórtartalmú ipari hulladék szakszerűtlen égetésével, szennyvíziszappal, papíripari hulladékból, de növényvédő szerek szennyezéseként is környezetünkbe kerülhetnek. 1970-től fokozatosan korlátozzák felhasználásukat, de régi kondenzátorokban, transzformátorokban, lágyítóként lakkokban, tömítésekben, műanyagokban mindenütt előfordulhatnak, és innen a levegőbe kerülhetnek. Ha elfogyasztjuk, felhalmozódnak az emberi zsírszövetekben is, és mivel a víz nem oldja ezeket, nem ürülnek ki a szervezetből. Itt komoly károsodásokat okozhatnak, és mivel lebomlási idejük nagyon hosszú, a korlátozás ellenére még nagyon sokáig mérgezik környezetünket.

 

Értékelés, rangsor

A laboratóriumi teszt eredményei szerint egyik étolaj sem tartalmazott az egészségügyi határ feletti mértékben sem kadmiumot, sem PCB-t.

A napraforgóolajak rangsorának kialakításakor a TVE további fogyasztóvédelmi szempontokat is figyelembe vett. A fogyasztói tájékoztatás, a gyártó és a származási hely, valamint az energiatartalom feltüntetése figyelembe vételével kialakított pontozás szerint az első helyen a Vénusz napraforgóolaj végzett, megelőzve a Penny Market saját márkás Viviol termékét. A legalacsonyabb pontszámot a Sunol kapta, maga elé engedve a METRO által forgalmazott Aro olajat.

 Az teljes étolajteszt a Tudatos Vásárló magazin Kenyér – Gabona c. számában olvasható.

 

A teszt a GVH VKK és  KvVM Zöld Forrás támogatásával valósult meg.

Kép [cc] sharon

 

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás