fbpx

| Szelényi Dániel

Termékteszt: Elektromos aszalógépek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 3 professzionális, otthoni használatra szánt aszalógépet hasonlított össze. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire könnyen használhatók a hétköznapok során. 

Mit vizsgáltunk?

Három otthoni használatra készült aszalógépet vettünk górcső alá: Sedona SD-P9000, Excalibur 4900 és Sedona SDE-P6280. A maratoni hosszúságú, mintegy 500 órás tesztelés során egy év alatt minden idényből a legkülönbözőbb zöldségek, gyümölcsök, magvak, csírák és fűszerek felhasználásával készítettünk finomságokat a gépekben.

 

Eredmény

Nem hirdetünk nyertest, mivel mindegyik készülék esetében találunk előnyöket és hátrányokat is. Mindenkit arra buzdítunk, hogy a teszt és az összefoglaló táblázat alapján válassza a saját igényeinek és lehetőségeinek megfelelő modellt!

Modell Sedona SD-P9000 Sedona SDE-P6280 Excalibur 2900EC/4900 9 Tray
  Sedona 9 széria Sedona 6 széria  
 
Leírás Sedona Classic aszaló
PP tálcával
Sedona Express (Combo) aszaló
PP tálcával
Excalibur 4900 9 tálcás aszaló
Specifikáció  
Áram ellátás 230 V – 50Hz 230 V – 50Hz 230 V – 50Hz
Származási hely Dél Korea Dél Korea USA
Készülék tömege / szállítási tömeg 9,7 kg / 13,2 kg 9,3 kg / 11,5 kg 5,6 kg / 9,9 kg
Méret (Mélység / Szélesség / Magasság) 50 cm × 43 cm × 36 cm 50 cm × 31 cm  × 36 cm 50 x 42 x 31 cm
Maximális teljesítmény felvétel 300 / 600 W 470 W 600 W
Ventillátorok száma 2 1 1
Időzítő 1-99 órás beállítás, 1 órás lépésekben TST (Two-Stage Sequential Temperature-Timer); 1-99 órás beállítás, 1 órás lépésekben nincs
Hőmérséklet beállítási tartomány 30 – 68°C 25 – 75°C 35 – 68°C
Tálca anyaga polipropilén polipropilén négyzetes fekete polikarbonát rács ezen egy fehér polipropilén háló
Tálcák száma 9 11 9
Tálcák mérete (teljes / hasznos) 33,02 cm × 38,74 cm /
29,21 cm × 35,56 cm
33,0 cm × 25,4 cm /
33,0 cm × 24,7 cm
38 x 38 cm / 35 x 35 cm
Aszaló felület (tálca / összesen) 1.039 cm2 / 9.348 cm2 766 cm2 / 8.426 cm2 1.225 cm2 / 11.025 cm2 (15 ft2)
Tálcaköz 2,54 cm (1″) 2,54 cm (1″) 1,91 cm (3/4″)
Jótállás (USA / Magyarország) 5 év / 2 év 10 év / 2 év 1 év / 2 év
Doboz tartalma 1 db készülék
9 db PP BPA-mentes műanyag nyitott tálca
1 db PP BPA-mentes műanyag zárt tálca
9 db PP BPA-mentes műanyag lyukacsos aszaló lap
1 db tápkábel
1 db készülék levegő szűrővel
11 db PP BPA-mentes műanyag aszaló tálca
1 db PP BPA-mentes műanyag morzsa felfogó tálca
1 db pót levegő szűrő
1 db tápkábel
1 darab Excalibur aszalógép
9 darab tálca
9 darab lyukazott műanyag aszaló lap
1 darab angol nyelvű használati utasítás
1 darab magyar nyelvű használati utasítás garancia lappal
Kiegészítők  
Opcionális tapadásmentes lap, mérete N/A (Az USA-ban 3 db PP lap tartozék) PTFE, 33 × 24,5 cm Teflex®, 35 x 35 cm
Levegő szűrő nincs 1 db a gépben és egy pót szűrő nincs
Morzsa tálca polipropilén, opcionális polipropilén nincs
Egyéb  
Használati utasítás, angol Sedona Dehydrator opeartion manual Model: SD-P9000 Sedona Express Food Dehydrator Operation Manual  
Használati utasítás, magyar Használati utasítás   Használati utasítás
Erősségek digitális időzítő
2 db ventilátor, külön is működtethetőek
éjszakai üzemmód
„konyhapult kompatibilis” kompakt méret
TST rendszer
mosogatógépbe beférnek a tálcák
cserélhető levegő szűrő
jól bevált, megbízható modell
Parallexx / Hyperwave Fluctuation rendszer
jó minőségú Teflex®
 lap
Gyengeségek gépház “facsarodik”
tapadásmentes lap nem volt hozzá
foszló tapadásmentes lap
rács miatt nehéz a takarítás
darabos anyagok elöl, hátul könnyen lepotyognak a tálcáról
nincs időzítő
manuális hőmérséklet beállítás
Ár  
Készülék ára 148.890 Ft 129.900 Ft 99.500 Ft
Tapadásmentes lap N/A PTFE / 2.500 Ft Teflex®
 tapadásmentes lap, 2.900 Ft / db
Extra tálca N/A N/A Rozsdamentes acél tálca, 4.900 Ft / db
Magyarországi forgalmazó  
Forgalmazó Mall.hu Élet Virága Biobolt / Krassza és Társai Kft. Élet Virága Biobolt / Krassza és Társai Kft.
Különbség Excaliburhoz hasonlítva (pozitív szám: ennyivel több, negatív szám: ennyivel kevesebb)  
Tálca mennyiség -1,4 -1,7  
Összes hasznos felület -1.677 cm2 -2.059 cm2  
Recepthez arányszám  (ennyi százalékkal kell számolni az Excaliburhoz képest)  
Összes mennyiség a receptben 85% 81%  
1 tálcára számolt  mennyiség 85% 67%  

 

Sedona SD-P9000

A Tribest cég 2011-ben jelent meg a Sedona SD-P9000 9 tálcás aszaló készülékkel a piacon, így az addig a piacon egyeduralkodó Excalibur kihívót kapott. A modell már nehezen érhető el a magyar piacon, de webáruházból még rendelhető.

Ennél a készüléknél LED kijelzős digitális vezérlés gondoskodik a precíz aszalásról. Az 1-99 órás beállításban, 1 órás lépésekben ugorhatunk, a hőmérsékletet tetszés szerint kijelzi °C illetve °F formátumban.

A hátsó befúvást biztosító 2 db ventilátor ennél a modellnél külön ki-be kapcsolható. Ha a középső aszaló tálcát kiváltjuk a zárt cseppfogó tálcával, akkor a készüléket 4 tálcával is üzemeltethetjük. Ezáltal megfelezzük az aszaló teret és elegendő csak egy ventilátor, így a villamos energia felhasználás is a felére csökken. A készülék maximális teljesítmény felvétele így 600 / 300 W lehet.

 

Az amúgy is csendes ventilátor működését a nappali / éjjeli üzemmód kapcsolóval még halkabbra állíthatjuk, így éjszaka sem zavar, cserébe kicsit hosszabb lesz az aszalási idő.

Ez a készülék 9 db BPA-mentes polipropilén rácsból és külön lyukacsos lapból álló tálcával rendelkezik. Az Excalibur használók általában úgy gondolják, hogy a peremes és kissé süllyesztett tálcákban nem egyöntetűen tökéletes a száradás. Mi ezt a problémát nem tapasztaltuk.

A készülék előre lenyíló üveg ajtaján keresztül bármikor, a gép működésének megszakítása nélkül ellenőrizhetjük, hol tartunk az aszalással. Úgy tapasztaltuk, hogy ez a nagy ajtó kicsit bizonytalanná teszi az egész szerkezet stabilitását, a készülékház mintha „facsarodna” az ajtó nyitogatása közben.

Hiányoltuk a saját tapadásmentes lapot a géphez, amit sütőpapírral helyettesítettünk. Ez majdnem mindben helyzetben megállja a helyét, és ha pl. nem marináló lébe áztatott zöldséget teszünk rá, még többször is fel tudjuk használni.

Tesztünk első alanyával meg voltunk elégedve, készült benne (a teljesség igénye nélkül) lenmag kenyér, színes paprikás ropogós, aszalt gomba és hagymafélék.

 

Excalibur 4900

A „régi Excalibur” évtizedekig meghatározta a hazai piacot. Tesztünk második alanya ez a jól bevált készülék volt, de már az új nevezéktan szerinti Excalibur 4900 néven (pontos megnevezése: Model 2900EC/4900 9 Tray).

Az aszalós receptek általában ennek a gépnek a 9 tálcás verziójára íródtak, ezért összehasonlító táblázatunkban  ezt a típust vettük alapul, ami segíti a receptek közötti könnyű mennyiség átszámolást.

A készüléket a Nyersétel Akadémiától kaptuk kölcsön, köszönjük a hozzájárulásukat tesztünkhöz!

Az Excalibur és a Sedona SDE-P6280 készülékben egyszerre készítettünk kajszibarackból gyümölcslapot. Attól eltekintve, hogy az Excalibur négyzet alapú tálcája némiképp praktikusabb, lényegi különbséget nem tapasztaltunk a két gép között a gyümölcslapok aszalása alatt. Az eredmény mindkét esetben igazán ínycsiklandó lett.

Az Európában kapható típus dupla felépítésű műanyag tálcával rendelkezik (négyzetes fekete polikarbonát rács ezen egy fehér polipropilén háló). A géphez kapható jó minőségű, többször használható, mosható tapadásmentes lap (PTFE anyagú, saját márkaneve Teflex®), de természetesen volt olyan feladat, amikor sütőpapírt használtunk.

A gépház és az ajtó is fekete polikarbonát anyagú, felépítése rendkívül egyszerű, amit mi pozitívumként értékelünk. A készülékház végében található nagy 18 cm (7”) méretű ventilátor és a fűtő egység, ezek összesen és maximálisan 600W teljesítmény felvételűek. A kicsit túl egyszerűnek tűnő ventilátor borítást a készülék használatakor nem is értékeltük nagyra. Ennek jelentőségét akkor fedeztük fel, amikor a Sedona SDE-P6280 takarításába fogtunk, de erről majd beszéljünk ott.

Az Excaliburt már régóta kiemelte a többi készülék közül a [Parallexx / Hyperwave Fluctuation] légkezelési rendszere. Az előbbi a hátsó befúvással egyenletesen, vízszintesen haladó légáramlatról gondoskodik, míg az utóbbinak köszönhetjük, hogy a folyamat végén biztosan nem marad nem kívánt nedvesség az aszalványunkban. A gép nem azonos hőmérsékletű levegőt fúj a teljes aszalási idő alatt, hanem azt folyamatosan változtatja egy megadott frekvencia szerint. A beállított értéknek kissé fölé menve biztosítja, hogy a felületről elpárologjon a nedvesség, ez után az érték alatti valamivel kisebb hőmérsékletű levegő befújása alatt az aszalványunk belsejéből a nedvesség a külső felületre tud „vándorolni” és így tovább…

 

Mindösszesen egy tekerős hőmérséklet állító van rajta, ami kissé hasonlatossá teszi egy 80-as évekbeli TV készülékhez. A beállítható hőmérséklet skálája 95-155 F (35-68 °C), de valójában, ha az első kattanás utáni állapotban hagyjuk, akkor 30 °C hőmérsékletet is be tudunk állítani rajta.

Excalibur 4900 készülékben nem csalódtunk, bizony továbbra is iparági sztenderdet jelent. Mi ugyan teljesen meg voltunk vele elégedve, de már azt is látjuk, hogy a két nagy cég versengése bizony az Excaliburnál is nagy változásokat hoz, így ők is továbbfejlesztik készülékeiket, hogy le ne maradjanak a versenyben, ezen új fejlesztések bemutatása sajnos nem fér bele tesztünk terjedelmébe.

 

Sedona Express, SDE-P6280

Tesztünk harmadik alanya a Sedona Express, SDE-P6280 (Sedona Express (Combo) műanyag tálcával) aszalógép volt.

A készülék legszembetűnőbb tulajdonsága a „konyhapult kompatibilis” kompakt mérete, amelynek köszönhetően az Excaliburhoz képest 19%-kal kevesebb anyagot tud egyszerre aszalni, ami igen szép teljesítmény a méretkülönbséget látva. Egyszerre 11 masszív rácsos tálcával tudunk dolgozni.

Érdekes, hogy amikor nagyobb súlyú anyag van a tálcán, úgy néz ki, mintha meg lennének hajolva, de az aszalás végén a tálcákat ellenőrizve semmilyen deformációt nem tapasztaltunk.

A tálcák mérete pont akkora, hogy még egy keskeny mosogatógépben is elférnek, ez nagy segítség akkor, amikor jól összemaszatoltuk a tálcákat, és azt a gép jól rá is szárította.

A készülékhez három féle tapadásmentes lapból is tudunk választani, de Magyarországon csak az Excalibur Teflex® lapjához hasonló PTFE anyagú lap érhető el. Súlyos hibának találtuk, hogy az egyébként igen drága lap széle foszlik, így a kifoszló szál bekerülhet, és be is kerül például egy gyümölcslapba. Sajnos erre a problémára megoldást még nem találtunk, ezért nagyon kell figyelni a gyümölcslap felszedésekor.

A géphez egy morzsa tálca is tartozik. Ezt a gyártó ajánlása alapján az alsó aszaló tálca kihagyásával tudjuk legalulra elhelyezni, hogy felfogja az aszaló tálcákról kicsepegő levet. Mi bizonyítottuk, hogy cipőkanállal ugyan, de betehető egyszerre a tömör morzsa (csepp fogó) tálca és az alsó aszaló tálca is. Ennek viszont hosszú távú tapasztalatok alapján csekély jelentőségét látjuk. Ha valami túlfolyik, kicsepeg, akkor azt a készülékház aljából az aszalás végeztével könnyedén ki tudjuk törölni. Vagy mégsem?

Sajnos az új készülékbe bekerült nagyméretű, egyébként tökéletesen és halkan működő ventilátort egy robosztus rozsdamentes acél rács úgy védi, hogy az sajnos teljesen leér a fenéklemezig, így bizony ha valami a rács mögé kerül, az a készülék élete végéig ott raboskodik, hacsak nem szedjük darabokra a készüléket. Reméljük, hogy a követőző modellnél ezt a hibát javítani fogják.

Az éjszakai üzemmódot biztosító kapcsolót, mellyel a régi Sedonában a ventilátor sebességét csökkenthettük itt már nem találjuk meg.

 

A készülék ventilátorát szűrő védi, amely segíti a készülék élettartamának meghosszabbítását és javítja az aszalvány minőségét is (porosabb környezetben való aszalás esetén). Mintegy 200 óra aszalás után a szűrő ellenőrzésekor nem találtunk túl sok szennyeződést rajta. Legalább évente egyszer ajánlatos az ellenőrzése, tisztítása, jól jön, hogy egy pót szűrőt is kapunk a készülékhez.

A készülék hátán 2 db műanyag tuskó akadályozza meg, hogy túlzottan rátoljuk a falra a készüléket, akadályozva ezzel a levegő áramlását. A hátlapon lévő furcsa csatlakozóval a szervizben diagnosztizálható a készülék elektronikai hibája, és frissíthető a szoftver.

Az elegánsan oldalra nyíló helytakarékos kis ajtó keret stabilitása még bizonytalan, üres állapotban tapasztaltuk, hogy a mágneses ajtózár néha magától elenged. Az ajtó nyitásakor, akkor is felfüggesztésre kerül az aszalás, ha nem használjuk a START / PAUSE gombot.

Nyitott ajtónál, illetve a SET / LIGHT gomb megnyomásakor menet közben is egy LED lámpa segít abban, hogy éjszaka a konyhába osonva nassolhassunk a gépből (az eljárás hivatalos elnevezése természetesen az „aszalás folyamatának ellenőrzése” ).

A gép aszalási hőmérséklet beállítása abszolút kiemeli a többi versenytárs közül. A TST (Two-Stage Sequential Temperature-Timer) funkció két fokozatú szekvenciális hőmérséklet és idő beállítást jelent, ez egészen forradalmi és minőségi változást hozott az aszalásban. A hőmérséklet állítási tartomány: 30-68 °C, 1-99 órás idő beállítási lehetőséggel, 1 órás lépésekben. A TST három üzemmóddal rendelkezik. Praktikus a két alap módot kombinálni.

Az aszalás első 1-2 órájában használjuk a FAST módot, amelyben az előre beállított hőmérséklet körül fog a levegő hőmérséklete ingadozni. Mivel ilyenkor az anyag nedvességtartalma még igen magas, a párolgás, mint hőelnyelő folyamat miatt nem fog az anyag belső hőmérséklete magasra emelkedni, viszont így meggyorsítjuk a száradást, a felgyorsult enzimtevékenységet mérsékeljük.

Ezen idő eltelte után használjuk a RAW módot, amely már a kíméletesebb megoldás, ekkor a beállított hőmérséklet egy limitet jelent, e fölé biztosan nem fog emelkedni a hőmérséklet így például biztosak lehetünk abban, hogy gyümölcs aszalása közben nem emelkedik a hőmérséklet 45 °C fölé, így megmaradnak abban az értékes enzimek.

A két mód önállóan is használható, de a leghasznosabb a COMBO mód, amely lehetőséget ad arra, hogy a FAST és a RAW módot kombináljuk, így mindkettő előnyét élvezve teljesen felügyelet nélkül hagyhatjuk a gépet az aszalás teljes időtartamára. A készülék maximális teljesítmény felvétele 470 W, amit a TST rendszer jelentősen befolyásol.

 

Az alábbi könyveket ajánljuk a témában:

Lénárt Gitta: Élő aszalványok könyve

Dóka László: Zöldség-gyümölcs aszalás

 

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás