• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Termékteszt: dezodorok

2007.07.24. /

A dezodorok használata ma már oly annyira magától értetődő, mint mondjuk fogat mosni lefekvés előtt. De vajon mit kenünk magunkra, mivel próbáljuk távol tartani a kellemetlen szagokat? Tesztünkben a dezodorokat vettük nagyító alá.

Termékteszt: dezodorok

Az illatok történelme

 


Parfümöt már az ókortól kezdve használtak különböző rituális és terápiás célokra. Maga a szó a latin per fumum kifejezésből származik, jelentése: füstön át, füst révén. A parfüm i.e. ötezer évvel ezelőtt tulajdonképpen nem volt más, mint tömjén, illatos füst.

I.e. IV. évezredben Egyiptomban már léteztek parfümtartó edények. A parfümöket vallási és temetkezési ceremóniákon használták, később a szépségápolásban alkalmazták őket. Az előkelők mandulaolaj-, méz- vagy fahéjalapú kenőcsöket kentek magukra, a szegényebbek mentát vagy kakukkfüvet használtak e célra. Az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak a fürdéshez, a ruhákhoz, sőt még a lámpásaikhoz is illatos olajakat használtak. Utóbbiak pedig már az I. században készítettek rózsavizet.

A modern parfümkészítés kezdete a XVI. századra tehető, amikor a firenzei Medici Katalin a francia II. Henrik felesége lett, ezzel a királyi udvarban is divatba hozva a parfümöket. A XVII. századtól Grasse vált a parfümkészítés fellegvárává: az ottani kesztyűkészítők a bőr kellemetlen szagának elnyomására különböző növények és virágok illatanyagait kezdtek használni. A XVIII-XIX. században az illatok kémiai elemzésének hatására egyre jobban fejlődött a parfümgyártás technológiája. Ekkor még a férfiak és nők ugyanazokat az illatokat használták, csak a XX. században váltak ketté a két nem számára készített illatosító szerek.

Az első dezodor, a Mum-krém 1888-ban jelent meg, és viaszos közegbe kevert cink-kloridból állt. Az első izzadásgátlót Everdry néven 1903-tól árulták, ez már alumínium-kloridot és vizet tartalmazott.

 

Hozzászólások

Csiszer lóránt / 2013. október 3. 14.39

A timsó összehúzza a pórusokat és gátolja az izzadást, azaz a méregtelenítést. Az aluminium ugyanezt teszi, csak nem összehúzza, hanem eldugja a pórusokat. Az már más tál tészta, hogy még a véráramlatba is bejut, de a fő probléma a méregtelenítés blokkolása. Szóval a Magyar Rákellenes Liga ezt kifelejtette az ajánlásából.

kátya / 2013. július 27. 11.34

sziasztok!! a lényeg az, hogy ha alumíniumot tartalmaz is, az természetes alumíniumszármazék legyen. tehát az összetevő után közvetlen legyen valamilyen megkülönböztetés ( *, **, °)!! a természetben előforduló timsónak pl nagyobb a molekulája mint a szintetikusan előállított alumíniumvegyületeknek, így nem tudnak a bőrbe bejutni és galibát okozni!!

ha valóban natur- és vegyszerektől mentes készítményeket szeretnétek alkalmazni, akkor a kis jeleket figyeljétek, és azoknak a magyarázatát! sok összetevő természetes és mesterségesen előállított verziójának elnevezése is ugyanaz. ebből vannak a félreértések. az óriási különbség a kis jelek ottléte vagy hiánya!!

én a termeszetes.com-on találtam meg azokat, amiket nyugodt szívvel merek használni nap mint nap.

kano / 2012. július 27. 07.52

Csak kérdés, hogy milyen formában? Az sem mindegy...

Lackoma / 2012. június 4. 15.57

Kedves Andi!

Rákellenes liga ide vagy oda a kémia nem hazudik.
Az ammonium-alum képlete a következő:
(NH4)Al(SO4)2·12H2O

Ha tanultál kémiát, márpedig ezt már általános iskolában tanítják akkor láthatod, hogy az első () után ott szerepel az Alumínium vegyjele: Al. Tehát minden kétséget kizáróam Alumínium található benne.

tizedes / 2012. április 20. 07.23

Istenem, hogy hány évig használtam az Old Spice deo-t.. :(
Az igaz, hogy nem hagyott nyomot a ruhán - a fehér igen :( és a zselés is , az érzést utána utáltam :( - és az is igaz, hogy sohasem voltam utána szagos....
De 2 éve tudom csak :(( , hogy mit kentem magamra.
Először a Kristályos deot vettem meg és nagyon megbántam.
Szerintem majdnem hasztalan termék.
Mert csak ott tudom használni, ahol van folyadék, mert szárazon nem működik.
Mert előtte a hónaljat mindenképp meg kell mosni, nélküle a deó bebüdösödik.
Igen, még le is kell mosni utána, hogy ne maradjon hátra semmilyen szag a deon.
Mert ha leesik, akkor eltörik,s ha szerencséd van akkor nem ketté, vagy a nyakánál törik, mert akkor KUKA.
Mert nem 100%-os a hatása. Nem elég egyszer bekenni.
Majd kidobtam és a tengeri sós Alverde DM deot vettem meg 750ft-os áron.
Ez egy csoda, komolyan mondom. Remek, visszafogott illata van. a hónom alja pedig mintha hálás lenne. Az izzadást teljesen szerencsére nem gátolja meg, de a szagokat eddig egyszer sem tapasztaltam.
Idén nagy próba elé néz, mert forróságban fogok dolgozni és majd kiderül, hogy hogyan teljesít.
Amint tudom, kipróbálom az illóolajat és a szódabikarbónás spray-t is. Otthon azt használnám, ha mennem kell valahova, vagy a munkahelyemen kell használnom sport után pölö, akkor jön a DM terméke.

Gergely Péter / 2011. március 23. 17.04

Találtam egy tutti helyet, ahol rengeteg parfüm található. http://myparfum.hu/

FatiMa / 2010. december 3. 14.44

Próbáljátok ki a Wellness Webáruházban kapható magyar biokozmetikumokat, amelyeket a Biokontroll folyamatosan ellenőriz! A bio összetevők aránya 97% felett van!
A Bio orvosi zsályás dezodort még kismamák és hónalji nyirokmirigy műtéteken átesett személyek is használhatják!
Kiváló minőségűek a natúrkozmetikumok is!
A parajdi só külső és belső gyógyhatásairól is olvashattok.
http://wellnesswebaruhaz.hu

Internetes magazin a wellness életmódról (bőrápolásról is)
http://wellnesseletmod.virtus.hu/

Andi78 / 2010. július 14. 09.43

Szia Vera,
azt kell hogy mondja neked, hogy Antal Vali ezen írása - a legjobbakat feltételezve - tárgyi tévedésen alapul.

Egyszerűen összekeveri a valóban káros ammonium aluminum kloridot a mindenféle mellékhatástól mentes ammonium alum -mal, ami valójában közönséges timsó.
A timsó természetes vegyület, mely megtalálható az ivóvízben, szinte valamennyi élelmiszerben és a belélegzett levegőben.

A Crystal Body Deo valóban tartalmaz ammonium alum-ot, azaz timsót, és ez a termék a Magyar Rákellenes Liga ajánlásával is rendelkezik, ebből következően teljes biztonsággal használható.

Talán a Magyar Rákellenes Liga véleménye nagyobb súllyal eshet latba, mint Antal Valié.

arweni / 2010. július 12. 11.58

lsd lentebb :)

arweni / 2010. július 12. 11.56

sziasztok. én is kipróbáltam már több tiszta deo-t is, leginkább a sante vált be. De most készítettem egy házi deo-t,
1 dl desztillált vízbe fél- egy teáskanál szódabikarbónát kell keverni, valamint 3-4 csepp teafa és levendula olajat.
Spricnis flakonba önteni és fújható.
Használat előtt mindig alaposan összerázni.
Nekem bevált, még ebben a 32 fokos melegben is, max. egy nap egyszer utána szoktam fújni. Lábizzadásra is kiváló.
és nem mellékesen olcsó :)

névtelen / 2010. július 5. 22.02

le tudnád írni az összetevöjét.elöre is köszi

Crystal Deo / 2010. február 15. 16.52

Sziasztok!

Nekem mindig problémám volt a dezodorokkal, próbáltam minden félét, de allergiás lett pár használat után a bőröm mindegyiktől. Kipróbáltam a Crystal Body Deo -t egy kiállításon vettem először az Aphrodite97 kft-nél.Ez válasz is Annának, mert én a "vizet kell rá tenni" és úgy használható verziót használom. Ez több, mint egy éve volt és azóta használom, egyszer sem jelentkezett a bőrömön kiütés, vagy bármilyen allergiás dolog. Azóta a családom minden tagját is átszoktattam erre a dezodorra. Egyébként meg olvastam az Ammonium alumról miket írnak és a bőrgyógyászomhoz akihez kamaszkorom óta járok, mikor lemenetem kérdeztem tőle, hogy mit szól a deohoz és az összetételéhez, és meséltem neki az interneten lévő "vegyészek" okos írásairól és azt mondta a doki, hogy az ammonium alum, olyan vagyület, mint a víz és semmivel nem károsabb a szervezetre, mintha vízet öntessz magadra. Egyébként az orvosom is ezt a izzadásgátlőt ajánlja a betegeknek, mióta mutattam neki.

Üdv: Peti (egy elégedett Crystal body deo használó).

Panni / 2010. január 28. 13.36

Seba-Med golyós deo - aluminium mentes és
tuti....

lenci / 2010. január 17. 22.10

Az FLP-s deo nagyon jó, tényleg nincs benne alumínium só.Nagyon minimális triklosán van benne,különben megromolna.Ennyi nem ártalmas az egészségre.

KATA52 / 2009. november 10. 18.06

Sajnos,nem lehet kivédeni az illatanyagok kárositó hatását.Én nagyon is érzékeny vagyok rájuk,de a munkahelyemen szinte mindenki tesz magára valamit.Ezt belélegezve,müszak végére teljesen elgyengülök,remegek,rosszul leszek,és senkit nem érdekel.

Elemér / 2009. október 29. 15.29

Sziasztok!
Valaki próbálta már az oldspice új illatú dezodorját a firemant? Negatív-pozitív tapasztalat?

eszter / 2009. szeptember 21. 00.07

sokan használunk szódabikarbonátot dezodornak, nekem beválik. kicsit fehér (miért is ne lenne az, de ugye igy eléggé látható tud lenni), de marha olcsó, és működik.

vera / 2009. augusztus 13. 16.01

Sziasztok!

A kristálydeo-val én is kacérkodtam, sőt, találtam olyat is, amelynek csak Ammonium Alum az összetevője. Ezt talaltam rola (Antal Vali honlapjan) :

"Ammonium alum = (NH4Al(SO4)2•12H2O) Vagy más néven ammonium aluminum sulfate dodecahydrate. Hétköznapi nevén egy timsó féle. Ez egy alumínium só, akárhogy is nézzük."

Tehat inkább ne válasszatok ilyet (se)! A furcsa számomra az volt, hogy az Alverde körömvirágos deo-ja leszerepelt a teszteken. Eddig bíztam benne. :(((

gigi / 2009. július 6. 13.44

Hol lehet kapni az általad említett Naturally Fresht,mert én még nem találtam sehol.

manufaktura spa / 2009. június 19. 14.07

sziasztok!

Én hamarosan elkezdek forgalmazni egy amerikai dezodort ami 100% természetes, amerikában onkológusok ajánlásával árulják, gyógyult, ill. kezelés alatt álló mellrák betegek használják. Ennél jobbat még nem találtam. Én mindent teszteltem azok közül, amiket itt megemlítettetek. Az új dezodor (Naturally Fresh) gyógyszertárakban és bioboltokban lesz kapható, 90 ml kb. 900 Ft-ért.

manufaktura spa / 2009. június 19. 14.06

sziasztok!

Én hamarosan elkezdek forgalmazni egy amerikai dezodort ami 100% természetes, amerikában onkológusok ajánlásával árulják, gyógyult, ill. kezelés alatt álló mellrák betegek használják. Ennél jobbat még nem találtam. Én mindent teszteltem azok közül, amiket itt megemlítettetek. Az új dezodor (Naturally Fresh) gyógyszertárakban és bioboltokban lesz kapható, 90 ml kb. 900 Ft-ért.

Timy / 2009. május 7. 14.02

Szia, próbáltad már ezt is? :Subdue Deo. Citromos és mentolos illatban létezik. Nem tartalmaz semmilyen káros anyagot, ellenben sok olyan természetes összetevője van,ami kimondottan jót tesz! Nem szabad egyébként teljesen megakadályozni az izzadást, mert az egy méregtelenítési folyamat. Csak a szagát kell elvenni, és ez azt tudja. :)

Judy / 2009. március 9. 16.28

"Szerteszer", és "fűben, fában orvosság" alapon ajánlom mindenkinek, akit nem irritál erőteljes illata, a Citronella (sötétzöld színű, fodros levelű növényke) illóolaját. Lehetőleg megbízható márkát választani, nem pedig "aromalámpába ajánljuk" kategóriát. 1 éve kizárólag ezt alkalmazom, 1 csepp ide, egy csepp oda, és garantált a hatás. Erős antibakteriális, antiszeptikus hatású drog. Ráadásul nyáron távol tartja a szúnyogokat is, nem véletlenül tartalmazza ezt a legtöbb szúnyogriasztó mécses. 500-600 ft a 10 ml-es kiszerelés. Sok sikert!

Enci / 2009. március 7. 20.47

Sziasztok!

Én igyekszem a káros anyagokat nem tartalmazó kozmetikumokat vásárolni, viszont dezodorokban egyszerűen nem tudok olyat találni, ami hatásos is lenne. Sokféle alumíniumszármazék és egyéb káros anyagokat nem tartalmazó dezodorokat használtam már, viszont semmit sem értek. Sajnos olyan szinten volt ezek mellett is testszagom, mintha nem használnék ilyen termékeket. Most egy olyan deot használok, amiben van alumínium, van alkohol, és ez bejött. Viszont nem nagyon egészséges. Tud valaki olyan deot ajánlani, ami 'természetes' és mágis hatásos?

Laci / 2009. január 23. 23.29

"Sziasztok én jelenleg a FLP deoját használom, mely nem tartalmaz semmilyen káros anyagot. Viszont testszagom nincs mellette. [moderálva]"

Sajnos ebben tévedsz. Nézd meg az összetevőket: TRICLOSAN Aztán keress rá erre a neten. Nem tudom, hogy milyen arányban van benne, de én nem örülök ennek. Bár én is ezt használok és tényleg jó. :)

Timtsi / 2008. október 30. 21.49

Sziasztok én jelenleg a FLP deoját használom, mely nem tartalmaz semmilyen káros anyagot. Viszont testszagom nincs mellette. [moderálva]

Zsoó / 2008. szeptember 7. 17.12

Én most vettem ebay-en ezt a kristály deo-t, ma hallottam róla először:)
A bolti deokat szerintem érdemes nagy ívben kerülni.
A kristály deo se drágább, tovább tart.
Tapasztalatokról pár nap múlva tudok beszámolni.

viki / 2008. augusztus 15. 08.09

Sehol nem találtam a Bionsen dezodort?
Nekem most ilyen van (azt írják aluminium mentes,parabens mentes és nincs benne alcohol).
Tud errôl valaki valamit?
Szeretném megtudni ,hogy jó e.

Timi / 2008. április 18. 06.23

Nem értem, már megint, hogy hogy állhat az értékelő táblázat első helyén az a dezodor amiről 2 oldallal korábban azt írták hogy túl nagy mennyiségben tartalmaz egy bizonyos, az egészségre káros illatanyagot. Én elhiszem, hogy a számítások alapján ez a dezodor a legjobb az összes vizsgált közül, még a napvilágot látott hiányosságaival együtt is, de azért fogadjanak el egy tanácsot a szerkesztők: az üzenetet "kézbesíteni" is kell tudni mert különben senki nem fogja elolvasni. Hiteltelen és nem szavahihető benyomást kelt az emberben az ilyen baki.

Markovics Vera / 2008. január 16. 07.44

Nagyon kevesen forgalmaznak kristály-dezodort, valószínűleg ezért kerülte el a figyelmünket. Ebben is van ilyen, olyan. A Sante ismert natúr kozmetikai család is forgalmaz kristály-deot. Összetétele szerint víz, Ammonium Alu. Sodium lactate, tejsav, Xantan gum és Cinnamic Acid van benne. Természetes módon pusztítja a szagot okozó baktériumokat, anélkül, hogy a verejték mirigyek működését gátolná. Állítólag hossza tart a frissítő hatása. Nem próbáltam, a kolleganőm viszont igen – ezt ő mondja. Nem tartalmaz irritáló konzerváló anyagot, sem alkoholt. Ha valaki érzékeny más termékekre, akkor kipróbálhatja ezt.

Anna / 2008. január 14. 18.10

Kár hogy a cikk nem tett említést, a mostanában nagyon divatos kristály (stick) deo-król, melyet csak be kell nedvesíteni és felkenni a bőrre. Viszont nem tudni hogy mennyire jó ez nekünk... Tud esetleg valaki róla valamit? Nagyon érdekelene hogy mi is az valójában, mert keveset lehet róla olvasni...

judit / 2007. október 29. 21.15

Sajnos, a legtöbb dezodor (flakonos) tartalmaz triklozánt. Legalábbis az, amit Mo.-ra hoznak. Ez itt ugyanis a szemétlerakóhely. L. Avon dezodorok pl. Szuper, hogy nem tesztelik állatokon, de tele van káros anyagokkal...  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében