fbpx

| Mérő Ágnes

Termékteszt: Bébiételek

A babáknak szánt élelmiszerekre szigorúbb előírások vonatkoznak a vegyszermaradványok tekintetében. Arra voltunk kíváncsiak, hogy előfordulnak-e növényvédőszer-maradékkal szennyezett termékek a boltokban, ezért laboratóriumban teszteltettünk 11 bébiételt.

A konvencionális növénytermesztés során gomba-, rovarölő és gyomirtó szerekkel kezelik a különböző növénykultúrákat, hogy minél több termést lehessen learatni, szüretelni. A növényvédelmi előírások szigorú betartásával ezek a vegyszerek a jelenleg érvényben lévő határértékek alatt maradnak az általunk fogyasztott élelmiszerekben.

Ha azonban nem tartják be a használati utasításokat, túl sokat, esetleg nem a megadott fejlődési stádiumban, vagy a szüretelés előtt közvetlenül használják őket, akkor ugyan elkerülhető egy esetleges gombás penészedés az érett gyümölcsön, de túl sok növényvédőszer lesz benne.

A növényvédőszer-maradékot tartalmazó élelmiszereknek egészségkárosító hatása lehet. Rákkeltőek lehetnek, allergiás reakciókat okozhatnak közvetlenül vagy közvetve a szervezet más anyagokra adott immunreakcióinak felfokozása által.

Az allergiás megbetegedések megelőzését kisgyermekkorban kell megalapozni, a hozzátáplálás során is ezért kell nagy hangsúlyt fektetni a különböző élelmiszerek óvatos bevezetésére. A csecsemők szervezete fokozottan érzékenyen reagál a káros anyagokra.

Mit vizsgáltunk?

Tesztünkben 11 különféle bébiételt- és italt vizsgáltattunk a NÉBIH NTAI Miskolci Növényvédőszermaradék-analitikai Laboratóriumában a legszigorúbb hatósági protokollt követve.

A termékeket szúrópróbaszerűen választottuk ki, és törekedtünk arra, hogy olcsóbb és drágább termékek is bekerüljenek a vizsgálatba. A minták közé kerültek ökológiai (bio-) és konvencionális gazdaságból származó termékek is.

Ízesítés tekintetében főleg a legkisebbeknek ajánlott, javarészt alma alapú bébiételek közül válogattunk, mert az utóbbi évek példái azt mutatták, hogy legtöbbször az almából készülő termékekben van kifogásolt anyag.

 

A teljes körű laborvizsgálat során mintegy mintegy 350 hatóanyag jelenlétét keresték a laboratóriumban.

A bébiételekre és a feldolgozott gabonaalapú élelmiszerekre vonatkozó hatályos jogszabályok szerint a vizsgált termékek az egyes szermaradékokból nem tartalmazhatnak 0,01 mg/kg-t meghaladó mennyiséget.

Eredmények

A bevizsgált termékek közül 10 mintánál nem volt kimutatható növényvédőszer-maradék

Egy mintában, a szlovák Novofruct által gyártott Ovko almás-áfonyás, 5 hónapos kortól ajánlott bébidesszertben, amelyet az Import Trade Hungary Kft. forgalmaz, egy növényvédőszer hatóanyagot, az etofenproxot mutattak ki határérték felett (0,018mg/kg). Az eredményről már adtunk hírt a TudatosVásárló.hu-n, a cikk mellett a forgalmazó reagálása és a válaszlevelünk is olvasható.

Emellett egy másik anyagot, cisz 1,2,3,6-tetrahidroftálimidet is kimutattak ebben a termékben. Ennek a mennyisége 0,012mg/kg volt. Ez az eredmény a mérési bizonytalanságon belül van, ezért hatósági szankciókat nem von maga után, de a terméket etofenprox-tartalma miatt visszahívta a hatóság, ebben a lépésben teljes együttműködésben mind az Import Trade Kft-vel, mind a Tesco áruházlánccal.  A hivatal tájékoztatása szerint lekerült a polcokról, a forgalmazást megtiltották, azoknak a fogyasztóknak pedig, akik korábban vásároltak ebből a típusú bébiételből, a Tesco visszatérítette a termék árát.

A kockázatokra vonatkozóan a hivatal arról tájékoztatta az egyesületet, hogy mindkét anyag kiürül a szervezetből, és ilyen dózisban nem jelent egészségügyi kockázatot egyik anyag sem. Hangsúlyozták: a határértéket a csecsemőknek és kisgyerekeknek gyártott termékeknél úgy állították be, hogy annak még a minimális átlépése se jelenthessen egészségügyi kockázatot. A részletesebb kockázatelemzés elérhető itt.

A témával kapcsolatban megkérdeztük dr. Kiss László növényvédelmi szakembert, aki figyelmeztetett, hogy a terményekben, így a legtöbb bébiételben is jelen lévő növényvédőszer-maradékok együttes hatásáról nagyon kevés információval rendelkezünk.

Peszticidtrendek

Hazánkban a NÉBIH laboratóriumai végeznek hatósági vizsgálatokat az élelmiszerek növényvédőszer-maradék tartalmáról. Éves szinten kb. 2500-3500 mintán végeznek itt vizsgálatokat hazai és import friss zöldségeken, gyümölcsökön, gabonán, valamint feldolgozott élelmiszereken is.

Csak bébiételekből évente százas nagyságrendű minta kerül a laboratóriumba. Szerencsére vagy talán éppen a kiemelt figyelemnek köszönhető, hogy igen ritka a határértéket meghaladó növényvédőszer-maradék. Ezzel együtt az elmúlt 5 év alatt összesen 86 esetben volt határérték túllépés, ebből 4 bébiétel és 1 bébiital esetében.

Nestlé

bébi almalé

kaptán

2010. 05.25

Szlovák import

alma alapú bébiétel

kaptán és bomlástermékei

2010.03.31

Szlovák import

alma-málna bébidesszert

kaptán

2010.03.01

Univer

bébiétel

kaptán

2009.11.04

 

Univer

bébiétel

kaptán

2009.11.04

 

Azoknak, akik otthon maguk készítik a bébiételeket, érdekes lehet a NÉBIH kimutatása a piacon előforduló vegyszerrel szennyezett zöldségekről és gyümölcsökről. Paprika, paradicsom, saláta (melegházi), szamóca, sárgarépa, szilva, uborka, meggy, alma, körte, köszméte, csemegeszőlő, narancs, citrom, mandarin: ezek okozzák a legtöbb problémát évről évre. A listán találni 20-szoros határérték átlépést is.

A hazai, a török, az olasz és a spanyol árukban találtak legtöbbször növényvédőszer-maradványt. A hazai termékek a mintavételben is fölülreprezentáltak, a spanyol, olasz, török termékek pedig tipikusan a téli hónapokban gyakoriak az árusoknál.

Általános tanácsunk, hogy lehetőleg közvetlenül a termelőtől, lehetőleg bio minősítésű, de mindenképpen szezonális növényből főzzünk magunknak és gyermekeinknek is. Tájékozódjunk arról, melyek azok a zöldségek és gyümölcsök, amelyekben gyakori a vegyszermaradvány, és ezekből válasszunk inkább bio minősítésűt.

Márka

Ízesítés

Kifogásolt anyag

Típus

Ár

Ft/100gr

Összetevők

Alnatura

Bio zöldséges rizottó, 12 hónapos kortól

Nem volt

bébiétel

199

Sárgarépa, víz, borsópüré, főtt natúr rizs, köménz, natúr rizsliszt, kukoricaliszt, tejszín. repceolaj

Babylove

Bio gabona gyümölcsdesszert, 6 hónapos kortól

Nem volt

bébiétel

151

Gyümölcs (alma, narancslé, banán, almalé, mangó) teljeskiőrlésű búzapehely, teljeskiőrlésű zabpehely

Dinky

Alma

Nem volt

bébiétel

152

 

Hipp

Bio mediterrán zöldség főzelék, 6 hónapos kortól

Nem volt

bébiétel

199

Zöldségek (sárgarépa, paradicsom, cukkini, padlizsán, paprika), főtt rizs, hagyma, rizsdara, tejszín, repceolaj

Kecskeméti

Őszibarack pulykahússal, 5 hónapos kortól

Nem volt

bébiétel

152

Őszibarack püré, ivóvíz, pulykahús, rizsdara, rizskeményítő, cukor, repceolaj, vas-difoszfát

Kecskeméti

Alma-gesztenye-csirke, 5 hónapos kortól

Nem volt

bébiétel

152

Ivóvíz, gesztenyepüré, almapüré, csirkehús, rizsdara, repceolaj, rizskeményítő

Milupa Fruta Pura

Szilva-alma, 6 hónapos kortól

Nem volt

bébiétel

174

Szilva, alma, C-vitamin

Nestlé

Alma-banán-eper bébidesszert, 8 hónapos kortól

Nem volt

bébiétel

207

almapüré

banánpüré

eperpüré

C-vitamin

 

Univer

Spenót pulykamellel, 6 hónapos kortól

Nem volt

bébiétel

201

Víz, spenót, pulykamell, burgonyapehely, rizskeményítő, növényi olaj, fokhagymapor

Univer

Almaszósz csirkehússal, 6 hónapos kortól

Nem volt

bébiétel

205

almavelő, almalé csirkemell  rizsliszt, rizskeményítő, víz, növényi olaj

Ovko

Afonyás-áfonyás bébidesszert, 5 hónapos kortól

Határértéken felül: etofenprox,

Mérési bizonytalansági tartományban: cisz-1,2,3,6-tetrahidroftálimid

bébiétel

176

alma, áfonya, cukor, citromsav, C-vitamin

Közös siker

A teszt költségeire az Adjukössze crowdfunding oldal segítségével gyűjtöttünk pénzt. A teszt végül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (NÉBIH) együttműködve készült. A költségek egy részét a TVE szimpatizánsai adták össze, nagy hányadát pedig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egészítette ki azzal, hogy ingyenesen vállalta a minták laboratóriumi vizsgálatát.

Köszönjük nektek és a NÉBIH-nek is a segítséget!

Reméljük, egyre többen csatlakoztok támogatóinkhoz és még sok tesztet készíthetünk veletek.

Külön köszönet Nagy Rékának a teszt megszervezésében nyújtott segítségért!

Kép: dreamstime

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-13-C-0003 pályázat keretében valósult meg.


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás