• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Termékteszt: ásványvíz

2010.03.18. /

Egyre többet költünk ásványvízre. Mégis, tudjuk, mit veszünk? Mi van, és minek kellene lennie a címkén? Tesztünkben 11 magyarországi ásványvizet vizsgáltunk meg mikrobiológiai, fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi szempontból.

Teszteredmény

Érvek és ellenérvek hangzanak el folyamatosan az ásványvízzel kapcsolatban. Igyuk, ne igyuk, igyuk, de mértékletesen, váltogassuk a típusokat, a környezetet fölöslegesen terhelő hóbort, az egészséges táplálkozás elengedhetetlen része...

Nem lehet, illetve nem is szerencsés abszolút igazságokat megállapítani az ásványvizek kérdésében, így erre természetesen jelen írásunkban sem vállalkozhatunk. Inkább támpontokat adunk, amelyek alapján a fogyasztó talán megfontoltabban, nem csak szubjektíven, az ízvilág és szomjcsökkentés mértékét figyelve dönthet.

Tesztünkben 11 magyarországi kitermelésű és palackozású ásványvizet vettünk górcső alá. A mintákat több szempont szerint vizsgáltuk.

 

Eredmény

A vizsgált mikrobiológiai szempontok alapján az ásványvizek rangsorolása nem lehetséges, hiszen mindegyik ásványvíz megfelel a jelenleg hatályos jogszabályoknak, és a mért eredmények nagy mértékben függnek a csomagolás óta eltelt időtől, illetve a konkrét minta - akár napról-napra változó - palackozási körülményeitől.

 

Az eredmények azonban alkalmasak arra, hogy általánosságban felhívjuk a figyelmet arra a téves állításra, hogy az ásványvizek minden esetben tisztábbak, egészségesebbek, biztonságosabbak lennének a csapvíznél.

 

Címkék

Egyrészt arra voltunk kíváncsiak, milyen információ található a termékek címkéjén, és azok mennyiben felelnek meg a jogszabályi előírásoknak. A hazai palackok címkéin hivatalosan fel kell tüntetni az ásványvíz eredetét, forrását, ásványianyag-tartalmát és összetételét, esetlegesen a szén-dioxiddal való dúsítását (vagy éppen szénsav-mentesítését), továbbá a minőség megőrzési időt, ami általában 12 hónap.

A tesztünkben vizsgált vizek alapvetően megfelelnek ezeknek az előírásoknak. Korábban előfordultak ugyan olyan visszaélések, amikor egyes forrásvizeket megtévesztő címkézéssel ásványvízként árusítottak.

Mivel a csecsemők és kisgyermekek vannak leginkább kitéve a fluorózis kockázatának, ezért a 1,5 mg/l mennyiségnél több fluoridot tartalmazó természetes ásványvizek címkéjén a „több mint 1,5 mg/l fluoridot tartalmaz: csecsemők, illetve 7 évesnél fiatalabb gyermekek számára rendszeres fogyasztásra nem alkalmas" szöveget kell feltüntetni.

A tesztünkbe bevont ásványvizek közül a Visegrádi esetében a laborvizsgálat során kapott eredmény jóval meghaladta a feltüntetett, valamit a jogszabályban meghatározott, a kisgyermekek védelmében meghatározott értéket. A többinél jóval 1,5 mg/l érték alatt volt.

 

Mikrobiológia

Az általunk kiválasztott palackozott vizeket mikrobiológiai laborvizsgálatnak is alávetettük. Ezeknél a vizsgálatoknál leginkább a vizek tisztaságára koncentráltunk. Az ásványvizeknek kitermeléskor eredendően szennyeződés-mentesnek kell lenniük.

Az erre vonatkozó rendelet értelmében a vizekben a palackozást követő 12 órán belül kell mérni a baktériumok telepszámát, amelyek 22°C-on nem haladhatják meg 100/ml-t, illetve 37°C-on a 20/ml értéket. A vizsgálat azonban az első 12 órára vonatkozik, így e paraméterek szerint akkor a víz tisztaságát, illetve forgalomba hozhatóságát állapítják meg. Az általunk kért laboratóriumi vizsgálatok az ásványvizek kitermelése és palackozása utáni 1-2 hónapban készültek, így a rendelet értelmében a magas baktérium telepszámok ekkor már nem kifogásolhatóak.

A vizsgálatba vont termékek közül három esetben tapasztaltunk magas telepszámot, de egyiknél sem volt nulla minden esetben. A palackozáskor és a hónapokkal később mért eredmények közötti eltérést több szakértő is a technológia hiányosságaival magyarázza. A kötelezően, szigorú előírások szerint kiépített zárt kitermelő és palackozó gépsorok valószínűleg mind megfelelnek a műszaki követelményeknek, de például a kötelező napi tisztítások hiánya vagy nem megfelelő megléte okozhatja a bakteriális szennyeződéseket a palackozott vizekben.

A legveszélyesebb bakteriális szennyezők (Coliform, Escherichia coli, Enterococcus, Pseudomonas aeruginosa és szulfitredukáló anaerob spóraképzők) nem voltak jelen egyik vizsgált mintában sem (ezek a rendelet értelmében még palackozáskor sem jelenhetnek meg a vízben). Így elmondható, hogy önmagában a magas baktérium telepszám nem jelent egészségügyi kockázatot, de jelenleg nemezetközi kutatások folynak azzal kapcsolatban, hogy árnyalják a képet, mert az egészségügyi kockázat mértéke sok szakértő szerint függhet a fogyasztó egészségi állapotától, korától, illetve a határérték túllépés mértékétől.

 

Környezetvédelem

Környezetvédelmi szempontból is értékeltük a termékeket. Az egyes vizek aszerint kaptak pontot, hogy a címke műanyag-e, vagyis a palackkal együtt gyűjthető vagy esetleg papírból van, ami szelektív gyűjtés szempontjából problémásabb. A pontozást az is befolyásolta, hogy a címkén van-e utalás a környezetvédelemre, buzdítás a szelektív hulladékgyűjtésre.

Az esetek többségében azt tapasztaltuk, hogy egyáltalán nem volt utalás a környezetvédelemre. Mindössze két esetben találkoztunk olyan szelektív gyűjtés szempontjából előnyös homogén csomagolással, amelyen a gyártó figyelmeztetett a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.

 

 

Név

Ár

(Ft/

1,5 l)

Pont-

szám

Pontozásban értékelt

 információk

Egyéb információk címkéről

Csoma-

golás

Hulladék-

gyűjtési

 utalás

Fluorid (F)

tartalom

(mg/l, labor-teszt)

Ásványianyag-tartalom (mg/lt)

Összes ásványi anyag tartalom (mg/l)

F

Ca

Mg

Na

HCO3

Egyéb

Natur Aqua

 110

10

 

 

0,45

 

82

41

18

327

SO4  108

627

Theodora Kékkúti

130 

10

 

 

1,08

1,02

280

57

37

1110

K 12,9

1600

Szentkirályi

 130

9

 

-1

0,11

 

63

26

21

400

 

520

Aquarius

 130

9

 

-1

0,17

 

39,3

27,9

53

378

 

517

Tesco (Aquarius)

40 

8

 

-2

 

39,3

27,9

53

378

 

517

Winny (Aquarius)

 55

8

 

-2

 

39,3

27,9

53

378

 

517

Emese

 105

8

 

-2

0,11

 

58

21

37

407

 

560

Pannon Aqua

 80

6

-2

-2

0,19

0,2

68

24

44

439

Cl 6,5
I 0,01

620

Veritas Gold

 90

6

-2

-2

0,14

 

64

19,2

8,1

311

K 1,3
Cl 5

428

Balfi

 90

6

-2

-2

0,27

 

193

41,8

196

1098

Li 0,22

1083

Visegrádi

 110

6

-2

-2

1,89
(-2pont)

1,5

163

62

67

820

SO4 86
K 9,7
Li 0,15

1297

 

 

 

 

 

Név

Gyártó és víznyerőhely

Kiszerelés

További laborteszt eredmények

TTC-szám/250ml

Baktériumszám/ml 22°C-on

Baktériumszám/ml 37°C-on

 

Natur Aqua

Coca-Cola HBC Magyarország Kft

(Zalaszentgrót)

0,5 l szénsav-mentes

20

0

0

Theodora Kékkúti

Kékkúti Ásványvíz Zrt.

(Kékkút)

0,5 l szénsav-mentes

12

0

7

Szentkirályi

 

 

 

 

Szentkirályi Ásványvíz Kft. (Szentkirály)

0,5 l szénsav-mentes

1

1

2

Aquarius

 

Aquarius Aqua Kft.

(Albertirsa)

2 l szénsav-mentes

1

1

1

Tesco (Aquarius)

Aquarius Aqua Kft.

(Albertirsa)

Winny (Aquarius)

Aquarius Aqua Kft.

(Albertirsa)

Emese

Szentkirályi Ásványvíz Kft.

(Szentkirály)

1,5 l szénsav-mentes

18

0

1

Pannon Aqua

Pet-Pack Kft.

(Csány)

1,5 l szénsav-mentes

9

440

0

Veritas Gold

Aquarius Aqua Kft.

(Albertirsa)

2 l szénsav-mentes

3

1200

0

Balfi

Pet-Pack Kft.

(Balf)

1,5 l szénsav-mentes

7

600

2

Visegrádi

Pet-Pack Kft.

(Visegrád)

1,5 l szénsav-mentes

nem mértük

nem mértük

nem mértü

 

 



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében