fbpx

| Nagy Nikoletta, Szilva Eszter

Terjednek a „mezítlábas cipők”

Az evolúcióbiológus szerint semmi sem bizonyítja, hogy a speciális futócipőkben könnyebben elkerülhetők az izomsérülések, mintha mezítláb futnánk. Talán nem véletlen, hogy számos cég tervez olyan cipőt, amelyek a kvázi mezítláb futást teszik lehetővé.

A mezítláb és cipőben futás élettani hatásainak különbségeiről Dr. Daniel E.Lieberman, a Harvard Egyetem evolúcióbiológusa publikált összehasonlító tanulmányt a brit Nature című tudományos folyóiratban.

Lieberman és kollégai éveken keresztül vizsgálták a mezítláb és cipőben futó sportolók lábát érő terhelést, a becsapódás erejét és a sportolók mozgását. Megállapították, hogy a cipőben futók lába általában a sarok hátsó részével érkezik a talajra, ami sokkal károsabb, mintha először a talp elülső része érintkezne a talajjal.

A mezítláb futók esetében viszont éppen a talp elülső része csapódik be elsőként, ami kevésbé terheli meg a lábat. A kutatók szerint a mezítlábas futás emiatt csökkentheti az izomzat és ízületek károsodásának veszélyét – ám a hipotézis igazolásához még további kutatásokra van szükség.

„Soha egyetlen tanulmányt sem publikáltak arról, miért előznék meg a sérüléseket a párnázott és sarokrésszel ellátott futócipők. Teljesen értetlenül állok azon vélemények előtt, amelyek szerint a minimális cipőben végzett futóedzés káros lenne. Az emberek körülbelül kétmillió évvel ezelőtt kezdtek el futni, és a természetes kiválasztódás, valamint az evolúció azt hiszem sokkal hatékonyabb, mint bármelyik cipőgyártó legjobb tervezőmérnöke” – nyilatkozta Dr. Daniel E. Liebermann.

A mezítlábas futás ezen előnyeit néhány cipőgyártó is kezdi felfedezni, így már léteznek olyan futó-, illetve sportcipők, amelyek kevésbé tartják a lábat, és kialakításukban sokkal inkább egy keményebb talpú zoknira emlékeztetnek, mint egy párnázott, klasszikus lábbelire.

Bár a „minimálcipők” a piacnak egyelőre csak kis szeletét foglalják el, egyre több cég (például a Terra Plana vagy a Feelmax) gyárt ilyen modelleket.

 

Hulladékból cipő

A Terra Plana nevű cég négy éve fejlesztett ki egy mezítlábas stílusú futócipőt, a Vivot. A cipő jellemzője a rendkívül könnyű súly és a gumiból készült defekt-biztos sarok, amelynek felépítése követi a mezítelen talp vonalát.

Emellett a cipő érdekessége, hogy környezetbarát.

A minimalista cipő felsőrésze tulajdonképpen egy ultrakönnyű, újrahasznosított PET-palackból készülő hálóból és szintén újrahasznosított habból áll. Található még benne egy dugóból kirakott cipő alsórész és viszonylag kis százalékban újrahasznosított gumi a sarokrészen.

Az alapanyaggal és az előállítás módjával a tervezők igyekeztek csökkenteni az anyag-, energia- és toxikus vegyület-felhasználást, és a gyártás során keletkező hulladék mennyiségét.

Nem tudunk arról, hogy itthon lehet-e kapni ezeket a termékeket, de a gyártó honlapján feltüntetett adatok szerint áruk 15 ezer és 41 ezer forint között mozog.

Mezitlábas cipők

Itthon is kapható

A legnépszerűbbek a Vibram FiveFingers cipői, amelyeket már itthon is beszerezhetünk a Mountex üzleteiben. Áruk típustól függően (nyitott, zárt, vagy tépőzáras) 19-21 ezer forint között mozog.

Az ötujjas zoknira, a lábtyűre emlékeztető „cipőt” mi is felpróbáltuk: a jobb lábra könnyen feljött, de miután a balra hosszú szenvedések árán sem sikerült ráerőltetni, egyelőre letettünk róla. A jobb lábnak viszont valóban kényelmes volt, legalábbis öt percre biztosan.

 

Használati tanácsok

Az eladó szerint ajánlott futáshoz, indoor sportokhoz és akár városi használatra is. Fontos viszont a fokozatosság, hiszen a talprész hiánya miatt olyan izmaink is dolgozni kezdenek, amelyeket a szokványos cipőben nem használunk.

Természetesen nem vagyunk egyedül a próbálás során tapasztalt nehézségekkel, az interneten számos olyan oldal található, amely segítséget nyújt a kezdeti lépésekhez. Azok számára is hasznos tippekkel szolgál, akik úgy döntenek, minimálcipőben szeretnék folytatni a futóedzéseket.

A Vibram Five Fingers „közelebb áll a mezítláb érzethez, mint a cipőhöz, így terepen sem lehet ész nélkül futni benne, mert nem tartja a bokát, mint egy futócipő, nem is csillapít annyira. Tehát a komolyabb kövek, kavicsok, autókerék általi bordák kerülendők” – osztja meg tapasztalatait Muq a magyar minimálcipő-blogon.

A blogger szerint mindenképpen érdemes nagyon türelmesen kezdeni a „cipő” hordását. Először a gyártó is csak 1-2 órát javasol, hiszen tényleg nagyon igénybe veszi a vádli és a talp izmait. „Ha valaki eddig cipőben járt, akkor könnyen csonthártya-, ín- vagy izomgyulladást szerezhet, sőt akár a lábközépcsontok fáradásos törése is előfordulhat” – teszi hozzá.

Szakemberek szerint is feltétlenül szükséges az adaptációs idő, amíg a láb és a test izomzata hozzászokik a terhelés megváltozásához. Először csak néhány percig eddzünk a mezítlábas cipőben, sőt, a gyakorlott futóknak is legalább hathetes adaptációs időt ajánlanak.

Nem árt tehát ebben sem a mértékletesség, hiszen az evolúció jelen a szakaszában ma már inkább a cipő számít átlagosnak…

 

Kép [cc] edjordon

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás