fbpx

| Gulyás Emese, Andrea Ben Lassoued, Konrad Rehling

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Tényleg jobb, ha fairtrade banánt veszel

Segít-e a kiszolgáltatott kisültetvényeseken, ha mélyebben a pénztárcánkba nyúlunk, és bio- vagy fairtrade minősítésű banánt veszünk? 

Egy a Tudatos Vásárlók Egyesületével kiegészült nemzetközi kutatócsoport nemrégiben közölt tanulmányt az ecuadori banán termelésének és kereskedelmének helyzetéről. A témában helyben gyűjtöttek adatokat. A terepkutatást Ecuador legnagyobb banánültetvényén, Los Ríosban kezdték, majd délebbre, El Oróban folytatták, ahol a kisléptékű, 10-30 hektáros ültetvényeken folyó termelés jellemző. Ezen a két területen termelik az ecuadori banán legnagyobb részét.

Az Európába behozott banán legnagyobb része ecuadori, ahogy azt cikksorozatunk első részében is bemutattuk. Az ecuadori banántermesztésben az ellátási láncok átláthatatlansága és a tisztességtelen forgalmazói magatartás gátolják a környezet állapotának javítását és a társadalmi fejlődést. Az érintettek egymásra mutogathatnak, és elkerülik a felelősségvállalást. A vegyszerek intenzív és ellenőrizetlen használata ráadásul veszélyezteti a biológiai sokféleséget és a munkások egészségét.

Ecuadorban kötelező ugyan írásban szerződni, a banántermelésre rálátó szakértők szerint azonban a szerződések általában nem tartalmaznak kitételeket a környezeti fenntarthatóságra vagy a dolgozók munkakörülményeire vonatkozóan.

Az egyre tudatosabb fogyasztók miatt néhány európai áruházlánc ugyanakkor elvárja beszállítóitól, hogy termékük rendelkezzen valamilyen társadalmi minősítéssel. A gond csak az, hogy ezért a hozzáadott értékért nem szívesen fizetnek

 

Mi alapján tájékozódnak a fogyasztók?

A leggyakoribb minősítések és jellemzőik

 

(1)    A fairtrade a méltányos árat és munkakörülményeket, valamint néhány környezetvédelmi szempontot minősítő védjegy.

(2)    Az UTZ jobb munkakörülményeket és mezőgazdasági módszereket garantál, de nincs követelmény a minimálárra.

(3)    A Rainforest Alliance és (4) az európai bio minősítés jobb környezeti feltételeket ígér, de ezek nem garantálják a jobb munkakörülményeket. [A Rainforest Alliance minősítő rendszert az utóbbi időben számos kritika érte a visszásságok miatt. A TVE nem ajánlja ezt a termékcímkét. Szerk.]

Írd alá a petíciót! Segíts Banán Ferinek: legyen fairtade a boltokban!

Mindazonáltal az ecuadori gyümölcscégek és a kormányzati programok is jó eszköznek tekintik a bio és társadalmi minősítéseket arra, hogy bejussanak az „értékes piacokra”, ahol a fogyasztók hajlandóak többet fizetni az egészséges és méltányosan termelt banánért. A legtöbben a Global GAP-szabvány betartását kérik a beszállítóiktól. A kis banántermelők termelékenységét fejlesztő nemzeti program (The National Program for Development of Small Banana Producers Productivity) segíti a termelőket a bio vagy fairtrade minősítés megszerzésében, vagy legalább a Global GAP minősítés elnyerésében.

A legfontosabb bio, fairtrade és „környezetbarát” banánt termelő országok

 

Társadalom- és környezetbarát termelés

 

Ecuador az egyik legfontosabb globális termelője a minősített banánoknak. A Dominikai Köztársaság (35%-os globális részesedés), Kolumbia (28%) után Ecuador (17%) és Costa Rica (17%) értékesíti a legtöbb fairtrade banánt. Emellett Ecuador a második legnagyobb bio banántermelő, a világ bio banánjainak negyede itt terem.

Bio banánt 10 500 hektáron, fairtrade banánt 6 100 hektáron, Rainforest Alliance minősítésű banánt pedig 4 160 hektáron termelnek Ecuadorban, amelyek a teljes banántermelő terület tizedét teszik ki.

Ecuadorban 2011/2012-ben a három leggyakoribb minősítés alatt termelt banán 4,1%-át tette ki a top 20 banántermelő cég teljes termelésének. 161 155 tonna Rainforest Alliance minősítésű banánt, 200 000 tonna bio banánt és 47 600 tonna fairtrade banánt termeltek.

 

Minősített banántermesztés Ecuadorban

Több szakértő is megerősítette, hogy a fairtrade teljesíti küldetését, és valóban jobb munkakörülményeket biztosít, de látnak veszélyeket. Míg a fairtrade a „boldog kistermelő” képét közvetíti, és a fairtrade termelés fele valóban a kistermelőktől származik, egyre nő a fairtrade minősítést elnyerő nagy ültetvényeknek száma. Néhány nagyobb márka is bevezette fairtrade termékcsaládját, és mivel ezeknek a hatékony globális marketingstratégiájuk van, könnyen kiszoríthatják a kistermelőket a piacról.

 

A kistermelők jelképe

A fairtrade-kritikákra válaszul 2006-ban új regionális címkét vezettek be Latin-Amerikában és a Karibi-térségben. Kizárólag kistermelők szerezhetik meg a fairtrade elveit követő minősítést: vizsgálja a környezeti és társadalmi fenntarthatóságot és a közösségi elköteleződést is.

 

 

A bio-, fairtrade és környezetbarát minősítés összességében mind ugyanazt az érdeket – a fogyasztók, a termelők és a környezet egészségét – szolgálja. De mi történik azokon az ültetvényeken, ahol a munkásokat nem védik a fenti minősítés által megkövetelt feltételek? Milyen veszélyeknek vannak kitéve azok az emberek, akik közönséges banánföldeken dolgoznak? Erre a kérdésre adunk választ cikksorozatunk következő részében.

Segíts Banán Ferinek: legyen fairtade a boltokban!

Támogasd Banán Ferit a Tudatos Vásárlók Egyesületének online akciójával. Írd alá a lenti petíciót, hogy megmutassuk , a fogyasztók is igénylik a változást és fairtrade termékeket szeretnének a boltokba. A levelet címezheted egy vagy akár az összes láncnak. A kérésed közvetlenül a szupermarketláncnál landol, így tudni fogják, hogy a méltányos kereskedelem ügye fontos a vásárlóknak.

Szerezz te is támogatókat és juttasd el kampányunkat minél több ismerőshöz: oszd meg a petíciót, Banán Feri facebook eseményét, és kérd ismerőseidet, hogy ők is csatlakozzanak.

Mindeközben a TVE levélben kereste meg a szupermarketláncok vezetőit a fenti kéréssel. Tájékoztatni fogunk, hogy milyen válasz érkezik a szupermarketektől.

Írd alá a petíciót itt!

 

 

 

 

 

 

Nyitókép: pixabay.com

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

    Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás