• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Tekerj, sétálj, told ki a Túllövés Napját!

2017.08.02. /

Ha a világon az összes autóhasználatot 50%-kal csökkentenénk, és helyette a kerékpárt, a tömegközlekedést vagy a gyaloglást választanánk, az 10 nappal tolná későbbre a Túllövés Napját. Mutatjuk hogyan. 

2017-ben augusztus 2-ra esik a globális túlfogyasztás vagyis Túllövés Napja. Az emberi életterek közül a városokat terheli a legnagyobb felelősség a globális ökológiai lábnyom növekedésében. Ha ez így folytatódik, 2050-re a Föld népességének 70-80%-a városlakó lesz. 

Global Footprint Network minden évben kiszámítja, hogy az adott évben mennyi erőforrás érhető el, illetve mennyit képes a Föld megújítani, hogy ellensúlyozza az ember ökológiai lábnyomát, így jön ki a túlfogyasztás napja.

A leggyakoribb megvalósítása ezeknek a törekvéseknek az energiahatékony épületek elterjedése, illetve a megfelelően kiépített tömegközlekedés.Éppen ezért a jövőben az előrelátó várostervezésnek és a fenntartható városfejlesztési stratégiáknak meghatározó szerepet kellene játszania a természeti értékek megőrzésében és az emberi életterek ésszerű kialakításában.

Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok között szerepel:

  • a városok környezetterhelésének csökkentése;

  • biztonságos, megfizethető, elérhető és fenntartható közlekedési rendszerekhez való hozzáférés, a tömegközlekedés bővítésével;

  • társadalmi részvételén alapuló, integrált, fenntartható várostervezés és –menedzsment.

 

Mi tehetsz Te? 

További információért kattints a lenti képekre.

Köszönjük a közreműködést Krausz Dórának!


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében