fbpx

| Kőszeghy Balázs

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Tartós Befektetési Szerződés: kinek, mire (nem) való?

A Tartós Befektetési Szerződés (TBSZ) speciális pénzügyi termék, amelynél az állam a „hosszú távú” befektetéseinket támogatja azzal, hogy az elért kamatra kedvezményes adózást vagy akár adómentességet biztosít. Lássuk, milyen körülmények között és hogyan érdemes belevágni. 

A kedvezmény nem automatikusan jár, hanem csak akkor, ha egy speciális „számlát” nyitunk, és a számlával kapcsolatos „játékszabályokat” betartjuk.

A TBSZ-szel kapcsolatban az állam alap elgondolása egyértelműen a hosszú távú befektetések ösztönzése. TBSZ esetén az adókedvezményre leghamarabb 3 év után vagyunk jogosultak, és az 5. év után a rendszer „újraindítható”.

Sőt, a befektetéseket nem kötelező eladni az 5. év végén, hiszen (pénzintézettől, valamint a befektetés típusától függően!) a „TBSZ számlán” meglévő befektetéseinket átvezettethetjük a már meglévő, közönséges számlánkra is, amivel az eladási tranzakció költségét is megtakaríthatjuk.

A TBSZ nem feltétlenül egy befektetés, hanem egy „befektetési számla”. Ennek megfelelően nem kell pénzünket 3-5 évre egy adott befektetésbe betenni, hiszen a TBSZ „számlán” belül – jó esetben – több befektetés között mozgathatjuk, tetszőleges alkalommal.

A TBSZ számlát általában alszámlaként nyitják meg a pénzintézetek (folyószámla ill. befektetési számla alá). Ügyeljünk a költségekre: ha nem a saját bankunknál nyitunk TBSZ-t és kötelező hozzá egy főszámlát is nyitni, akkor számolnunk kell a „feleslegesen” megnyitott számla költségeivel, 3-5 éven keresztül.

 

A kamatot is bukhatjuk

A TBSZ minden esetben forintos számla, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudnánk más devizában is befektetni: a befektetés célterülete határozza meg ugyanis, hogy milyen devizában tartjuk a pénzünket.  

A TBSZ-nek két fő típusa van: a „betétszámla” jellegű és a „befektetési számla” jellegű. Egy pénzintézetnél egy személy egy évben a két típusból 1-1 számlát nyithat, de ezt tetszőleges pénzintézetnél is megteheti, akár minden évben.

A „befektetési számla” jellegű TBSZ lehet teljesen olyan, mint egy hagyományos befektetési számla, amely esetében befektetési alapokat, részvényeket stb. tudunk tetszőlegesen adni-venni. Más esetben speciális befektetési terméket is kínálnak a pénzintézetek.

A „betétszámla” jellegű TBSZ-en a pénz elvileg tetszőlegesen leköthető, feloldható stb., ugyanakkor a pénzintézetek ez esetben is kínálnak speciális termékeket.

Mindkét fenti esetben ügyelni kell a szankciókra, jellemzően a futamidő közbeni felmondás vagy pénzkivétel következményeire: lehetőleg az ne legyen szigorúbb, mint a TBSZ. A TBSZ megszűnése ugyanis nem azt jelenti, hogy a kamatot nem kapom meg, hanem mindössze annyit, hogy az elért kamatra a kamatadót meg kell fizetnem részben vagy egészben. A speciális befektetési csomagok megszüntetéséért vagy a betétszámláról való pénzkivételért a „büntetés” azonban lehet a kamat elvesztése is.

 

Kevesebb adó vagy teljes adómentesség

Ha az első évben számlát nyitunk (ún. felhalmozási időszak), majd a következő 3 teljes (!) naptári évben (befektetési időszak) nem veszünk ki onnan pénzt, adókedvezményre vagyunk jogosultak. A 3. év végén realizált kamat/hozam után fizetendő „kamatadó” ugyanis ez esetben a 16% helyett csak 10% – feltéve hogy azt a számláról kivesszük, vagy a számla megszűnik.

A 3. év végén a TBSZ-t ugyanis részben vagy egészben meg lehet hosszabbítani további 2 évvel. Ha e két további évben vesszük ki a pénzt, arra is a 10%-os adókulcs vonatkozik, de az 5. év végén a számlanyitástól összegyűlt kamat adómentessé válik.

 

Forrás: PSZÁF

 

 

Csak első évben fizethetünk be

Ügyelni kell arra, hogy ez nem egy közönséges „számla”, ahová bármikor lehet pénzt befizetni és kivenni. Befizetni kizárólag a számlanyitás évében (dec. 31-ig) lehet, akár többször is, viszont pénzt felvenni a számlanyitás után kizárólag a 3. év végén (dec. 31., amit előre kell jelezni) valamint az 5. év végén lehet. Amennyiben a számláról más időpontban veszünk ki pénzt, akkor a számla automatikusan megszűnik.

A számlán minimum 25.000 Ft-ot kell elhelyezni, és a 3. év végén csak akkora (rész)összeget vehetünk fel, hogy 25.000 Ft maradjon a számlán. Érdemes előre megkérdezni a pénzintézettől, hogy a 3. év végén automatikusan meghosszabbodik-e a számla, vagy kérnünk kell a hosszabbítást, ugyanis ez eltérő lehet.

Ügyeljünk arra is, hogy ha az 5. év vége előtt felvesszük a pénzt, akkor a kamatadót nem a pénzintézet vonja le, hanem arról csak egy „jövedelemigazolást” állít ki a megszűnést/pénzkivételt követő év február 15-éig, amelyet a személyi jövedelemadó elszámolásban magunknak kell bevallani és befizetni – a többi jövedelmünkkel együtt.

Ha lejárat előtt úgy döntünk, hogy újabb 3-5 évet tudunk vállalni a TBSZ keretein belül, akkor ezt lejárat előtt jelezzük a pénzintézet felé. Ekkor ugyanis nem kell kivárni a „felhalmozási” évet, hanem a lejárati év december 31-e után egyből indulhat az új „befektetési” év.

 

Kié lesz, ha …?

Családok esetében azzal is számolni kell, hogy a számlatulajdonos esetleg a számla lejárta előtt meghal. A TBSZ ez esetben teljes mértékben adómentes, viszont számolni kell azzal, hogy a számla teljes egészében az örökösödés részét fogja képezni.

 

Mire figyeljek TBSZ választáskor?

Annak ellenére, hogy a megtakarított adó az első ránézésre csekély összeg, a kamatos kamat elv miatt hosszútávon jelentős többlet-megtakarítást jelent, így érdemes ezzel foglalkozni, mert kis odafigyeléssel nem bukhatunk nagyot.

TBSZ számla kiválasztásakor az alábbiakra érdemes figyelni:

–          Mindig maradjon könnyen elérhető megtakarításunk, legalább néhány havi megélhetésünknek megfelelő összeg TBSZ-en kívül is legyen elérhető, vészhelyzetre.

–          Inkább több kisebb TBSZ-t nyissunk, így ha a pénzünknek csak egy részére van szükségünk, akkor csak az egyik TBSZ-t kell megszüntetnünk, a többivel jogosultak maradunk az adókedvezményre.

–          TBSZ nyitással egyúttal racionalizáljuk bank- és befektetési számláinkat, vagyis ne legyen minden pénzünk egy banknál, de ne is legyen túl sokfelé elaprózva, hogy az jelentős számlavezetési és egyéb költséggel járjon.

–          Tervezzünk folyamatosan évekkel előre, így a 3. év végén könnyen tudunk dönteni a folytatás mellett, vagy ellen.

–          Olyan TBSZ-t válasszunk, amelyen belül rugalmasan tudunk befektetési csomagokat kialakítani pl. annak érdekében, hogy a 3. év végén a számláról részben is tudjunk pénzt kivonni.

–          Időben tájékozódjunk arról, hogy a TBSZ számlán lévő befektetésből milyen „áron” tudunk kiszállni.

–          A „befektetési típusú” TBSZ esetében lehessen a már meglévő befektetési értékpapírjainkat a már meglévő befektetési számlánkról a TBSZ-re és vissza átvezetni tranzakciós díj nélkül.

–          A számla lejárta előtt döntsük el, hogy újra akarjuk-e indítani a befektetést. Ha igen, időben jelezzük a pénzintézet felé, mert akkor egyből a 3+2 „befektetési” év indul (nem kell az első „felhalmozási” évet újra kivárni).

 

A szerző pénzügyi tanácsadó. 

Kép [cc] 401k

A cikk megjelenése a Vidékfejlesztési Minisztérium PTKF/2101-3/2011 jelű Zöld forrás pályázat keretében történt.

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!

Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás