fbpx

| Tudatos Vásárló

Táplálkozzunk egészségesen: hogyan válasszuk meg az élelmiszereket?

Az egészséges táplálkozással foglalkozó sorozatunkban ezúttal annak nézünk utána, hogy mi alapján válasszunk a polcról, és mi az, amit otthon is pillanatok alatt elkészíthetünk egészségesebb beltartalommal.

Jelenleg minden bevásárlóközpont hasonló termékeket árul különböző árkategóriákban:

  • “első ár” vagy “legalacsonyabb ár” kategória
  • a forgalmazói márkájú «normál» áras termékkategória
  • márkás termékek
  • luxustermékek

A « legalacsonyabb ár » kategóriájú termékek a legolcsóbbak. Ezek azonban a legtöbb esetben olyan «normál» kategóriájú termékek, amelyek a legkedvezőbb ár-érték arányt nyújtják. A márkás vagy luxustermékek sok esetben a magasabb ár ellenére sem nyújtanak többet. Partnerszervezetünk, a svájci FRC és más fogyasztóvédelmi szervezetek tesztjei lehetővé teszik, hogy össze tudjuk hasonlítani az árukat és kiválasztani közülük a lehető legjobbat.

Néhány példa az árak közötti szakadékokra egy itthoni hipermarketből (2014.március 14-én)

 

mustár

Camambert sajt

eperlekvár

spagetti (tojásos)

legalacsonyabb ár

305 Ft/kg

1 875 Ft/kg

1 020 Ft/kg

338 Ft/kg

a forgalmazó saját márkája

 

305-797 Ft/kg

n.a.

1 615 Ft/kg

378-450 Ft/kg

márkás termék

2 103 Ft/kg

4 767 Ft/kg

1 579 Ft/kg

742 Ft/kg

luxustermék

 

4 995 Ft/kg

6 204 Ft/kg

2 970 Ft/kg

798 Ft/kg

Olcsó termékek

Az FRC elemzése szerint, az olcsó termékek minősége a feldolgozottság mértékétől függ. Az olyan nyers termékek tápértéke és minősége, mint a zöldség-gyümölcs, a joghurt és a natúr túrókrém, az UHT (ultrapasztőrözött-homogénezett) tej és az ásványvíz, a természetes cornflakes-ek és a nagy kiszerelésben árult rizs ugyanolyan jó, mint drágább társaik. Az ízesítetlen, fagyasztott vagy konzerv gyümölcsök és zöldségek tápanyagértéke szintén jó olcsó termék esetében is. A legtöbb ilyen termékből azonban jobb, ha csak olyan kiszerelést veszünk, amelyre tényleg szükségünk van a háztartásban, hiszen ha már egyszer kinyitottuk, még a gyümölcslevet vagy az ultrapasztőrözött tejet is hamar el kell fogyasztani, függetlenül attól, hogy szavatossága lejárt-e vagy sem.

A finomítottabb, nagyobb mértékben feldolgozott élelmiszerek több adalékanyagot tartalmaznak, mint az alapvető kategóriába sorolható társaik, és tartalmaznak olyan növényi zsírokat, melyek eredetéről általában hallgatnak. A legnagyobb minőségi különbséget a hústermékeknél figyelhetjük meg: az olcsó húsfalatok, kolbászok és egyéb felvágottak kevésbé jó minőségű húst tartalmaznak, ráadásul sós vízzel, kötőanyaggal és egyéb adalékanyagokkal dúsítják őket.

Mint minden más terméknél, a vásárló itt is csak a saját szemének hihet, érdemes tehát elolvasni az összetevők listáját és azt összehasonlítani más termékekkel, illetve kerülni a nagy kiszerelésben árult, kalóriadús édességeket és sós rágcsálnivalókat.

Amit mindenképp megéri az olcsóbb árfekvésű termékek közül vásárolni, azok az olyan nem-élelmiszer termékek, mint a ragasztószalag, háztartási fólia (Folpack), műanyagzacskók és kötözők, melyek ugyanúgy ellátják funkciójukat, mint drágább társaik.

TudatosVásárló.hu tanácsa: A különböző húskészítmények, mint például a « melegszendvicskrém » hasonlít ugyan az igazi húshoz, de nagyjából csak 75% húst tartalmaznak sós vízzel és különböző adalékanyagokkal felhígítva. Inkább készítsük el otthon adalékanyagok nélkül!

Light termékek

A light vagy csökkentett energiatartalmú termékek átlagosan 66%-kal drágábbak, mint társaik… az azonban nagyon ritkán fordul elő, hogy ugyanennyivel kevesebb kalóriát tartalmaznának… Ha jobban megnézzük, a kalóriakülönbség gyakran elenyésző, sőt néhány termék esetében nincs is különbség – legfeljebb a csomagolás méretében.

Gyakran azért, hogy javítsák lágyságukat (amely tekintetben amúgy vesztesen kerülnének ki kalóriadúsabb társaikkal szemben) több adalékanyagot tartalmaznak, illetve több mesterséges édesítőt adnak hozzájuk. Több tanulmány is bebizonyította, hogy mivel a csökkentett kalóriatartalmú termékek fogyasztása könnyít az evéssel kapcsolatban lelkiismeretünkön, hajlamosak vagyunk többet enni.

Ne hagyjuk, hogy az élelmiszeripar döntse el, mi a jó nekünk ! Ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk, gyümölcsben és zöldségben gazdag ételeket eszünk, elég tápanyaghoz jutunk anélkül, hogy sokat költenénk speciális termékekre.

 

Otthon elkészített gyümölcsital a Zizi kalandjai c. blogról

Az otthon elkészített ital természetesen « light », emellett több gyümölcslevet és vitamint tartalmaz, ráadásul semmiféle adalékanyag nincs benne. Emellett negyedébe kerül az üzletben vásárolt ital árának.

 « Egészséges » termékek

Az úgynevezett « egészséges » termékek marketingje úgy van kitalálva, hogy lelkiismeret-furdalásunk legyen, ha nem vásároljuk meg a különböző aktív hatóanyagokban dús termékeket. Különösen igaz ez a szülők esetében, akik megfosztanák így gyermekeiket ezektől az alapvetően fontos, amúgy drágán megfizetett pluszoktól. Egyébként minden második fogyasztó el is hiszi ezeket az egészségre vonatkozó hazug állításokat.

A rostokkal és szintetikus vitaminokkal dúsított ételek célja elvileg az, hogy kiegészítse a mindig sietős vásárló ételeit, akinek már amúgy is lelkiismeret furdalása van amiatt, hogy nem tölt el elég időt a konyhában. Ám ha egy kicsit közelebbről megnézzük ezeknek a termékeknek az összetételét és tápanyagértékét, azt látjuk, hogy a drágább ár ellenére nem mindig váltják be ígéretüket.

A fogyókúrára szánt müzli csomagolásán egy « karcsú alak » látható. A « közönséges » müzli csomagolásán semmi fogyókúrára utaló jelzés sem látható.

 «Jó közérzet» müzli

30,2 gramm cukor/100g

5.5 gramm rost/100g

2,3 gr zsír/100 g

 

Ugyannak a gyártónak a hagyományos, nem fitness terméke (képünk illusztráció)

8,8 gramm cukor/100g

5 gramm rost/100g

1,5 gramm zsír/100g

A csomagolásmarketing ebben az esetben azt az üzenetet közvetíti, hogy az «jó közérzet» müzlivel könnyebben lefogyunk, szebbek és energikusabbak leszünk. Az «olcsó» müzli csomagolása nem közvetít semmilyen reklámüzenetet, sem élelmiszervonatkozású hivatkozásokat. Pedig ez a müzli kevesebb cukrot és zsiradékot, valamint több élelmiszerrostot tartalmaz, mint az előbbi. Így tulajdonképpen jobban megfelelnének a fogyókúrázóknak … feltéve persze, ha valamely csodaszer fogyasztása elég lenne ahhoz, hogy lefogyjunk..

Manapság bizonyos margarinokat és tejes termékeket az étkezési koleszterin felszívódásának csökkentését célzó fitoszterollal és fitosztanollal dúsítanak. Ezek az összetevők úgy fejtik ki hatásukat, hogy közben csökkentik néhány vitamin felszívódását és ezért fogyasztásuk csak kis mértékben és az orvos által tanácsoltak szerint ajánlott. Semmi esetre sem szolgálnak megelőzésre és ezért jó egészségi állapotban lévőknek, és különösen gyerekeknek nem ajánlott fogyasztásuk. Éppen ezért a legjobb az, ha az ilyen speciális élelmiszereket a hűtőszekrényben elkülönítjük a család többi tagjának szánt élelmiszertől. Egy natúr joghurt friss gyümölcsökkel összekeverve kevesebbe kerül és természetesen egészséges, továbbá ízfokozókat és egyéb adalékanyagokat sem tartalmaz.

Gyerekeknek szánt termékek

A gyermekeknek szánt termékek csomagolását kedvenc mesehőseikkel és aranyos kis állatfigurákkal díszítik, továbbá élénk színeket használnak, hogy odavonzzák a tekintetet. Jobban járunk azonban, ha ellenállunk az ilyen típusú kísértésnek és inkább saját meggyőződésünkre hallgatunk. Különben is, ezeket az árukat megvéve, végeredményben a szülők fizetnek a müzlik dobozában elrejtett, úgynevezett ingyen «ajándék»-ért. Ami azután gyakran egyenesen a kukában köt ki.

Minden szülő számára fontos, hogy a lehető legjobb minőségű ételt biztosítsa gyermeke számára. De ha azt akarjuk, hogy a gyermek jó formában legyen, és jól tanuljon az iskolában, többet segítünk azzal, ha változatos, gyümölcsökben és zöldségben gazdag ételeket adunk nekik és mozgásra bíztatjuk őket, mint ha vitaminokkal mesterségesen felturbózott termékeket adunk nekik. Egy szelet csokis süti sosem fog felérni egy adag tejtermékkel, annak ellenére, hogy a csomagoláson látható képek ezt sugallják.

Divatos termékek

Himalája só (amiből egyébként ugyanúgy nem ajánlott sokat enni, mint az alpesi sóból), « házi készítésű » karamella, nagymama lekvárja, kemencében sült pizza (amit azután az elektromos sütőben sütünk meg), stb. : ezek a termékek gyakran semmivel sem nyújtanak többet tápanyagérték szempontból, viszont megterhelik a pénztárcánkat.

Konzerv/fagyasztott/ tisztított és feldarabolt/friss gyümölcsök és zöldségek

A hozzáadott fűszerek nélkül lefagyasztott vagy konzervben eltett gyümölcsök és zöldségek jó szolgálatot tehetnek, ha nincs elég időnk vagy ha épp nincs szezonja ezeknek a termékeknek. Elég vitamint és tápanyagot tartalmaznak ahhoz, hogy hasznosak lehessenek, és sokszor olcsóbbak is, mint a repülőn beszállított friss termékek.

TudatosVásárló.hu tanácsa: Válasszunk olyan termékeket, ami inkább a fagyasztó közepe körül helyezkedik el és szállítsuk hűtőtáskában. Így nem szakad meg a hűtési lánc, és a termék minősége is megőrizhető. Az előre felvágott és hűtött polcokon elhelyezett gyümölcsök és zöldségek néha akár tízszeresébe is kerülhetnek a friss áruknak, pedig messze nem spórolunk meg velük annyi időt, mint gondolnánk. Egy hagyma meghámozása és felvágása például csak néhány percbe telik, és így abban is biztosak lehetünk, hogy frisset eszünk.

Félkész termékek

A konzervételek, a fagyasztott ételek igazi forradalmat jelentettek az iparosodott országok lakóinak étkezésében, olyannyira, hogy egyre kevesebb fiatal (és kevésbé fiatal) tud ma már főzni. Ezek az ízfokozókkal, aromaanyagokkal dúsított, továbbá cukorban, sóban és rossz minőségű zsiradékban gazdag ételek egyre inkább eltorzítják ízvilágunkat, olyannyira, hogy az otthon elkészített ételeket egy idő után ízetlennek érezzük. Ráadásul ritkán tartalmaznak elég gyümölcsöt és zöldséget.

Ne hagyjuk, hogy az élelmiszeripar döntse el, mi a jó nekünk ! Ha spórolni akarunk, mi sem egyszerűbb, mint nekilátni magunk sütni-főzni, hiszen a félkész ételek akár háromszor drágábbak is lehetnek, mint a frissáruk. Időnként persze segíthetnek időt nyerni, különösen, ha egy egész családra főzünk, de azért az így nyert idő nem olyan jelentős. Ráadásul, ha saját magunk főzünk, egyben jobb minőségű hozzávalókat is használunk és az is tőlünk függ, hogy mennyi sót, zsiradékot és cukrot adunk az ételekhez.

TudatosVásárló.hu tanácsa: Ha már egy félkész termék javára döntünk, nézzük át tüzetesen az összetevők listáját: általában elég rövid a lista és a zsiradékok, cukrok sosem a lista elején szerepelnek. Ugyanígy megnézhetjük a 100 grammra számított tápanyag-összetevőket és választhatunk egy olyan terméket, amiben nincs túl sok só, sem cukor, sem zsiradék.

 

Kevés

Közepes

Sok

Zsiradék

Kevesebb, mint 3 gramm

3 – 17,5 gramm

Több, mint 17,5 gramm

Telített zsírok

Kevesebb, mint 1,5 gramm

1.5 – 5 gramm

Több, mint 5 gramm

Cukor

Kevesebb, mint 5 gramm

5 – 22.5 gramm

Több, mint 22,5 gramm

Kevesebb, mint 0,3 gramm

0,3 – 1,5 gramm

Több, mint 1,5 gramm

Kép: TVE, Zizi kalandjai blog, sxc.hu

A cikk a svájci Fédération Romande des Consommateurs (www.frc.ch) “Bien manger á petit prix” c. kiadványából készült, figyelembe véve a hazai étkezési szokásokat. A projekt a Svájci–Magyar Együttműködési Program (www.svajcihozzajarulas.hu) támogatásával valósul meg.

    

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás