fbpx

| Perényi Zsófia

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Takarékoskodás A-tól Z-ig

Amikor a takarékoskodás nemcsak megtérül, de másoknak és a környezetnek is jó. Összegyűjtöttünk néhány egyszerű trükköt, amit otthon vagy a munkahelyen is bevethetsz.

A kikapcsolás jobb, mint az alvó üzemmód: A legegyszerűbb energiatakarékossági mód a kikapcsolás. Az elektromos berendezések „stand-by” módban is az átlagos üzemmód egyhatodát fogyaszthatják. Ha a gépeket egy kapcsolós hosszabbítóba dugod, egy mozdulattal áramtalaníthatod őket.

Bicikli: Egy hű bicikli akár tíz évig is szolgálja gazdáját. A biciklizéssel nem szennyezed a környezeted, és még időt is megtakaríthatsz, mert megúszod a dugókat. A rendszeres biciklizés biztosítja a napi mozgásszükségletet, így a fitneszbérletet is megspórolhatod.

Csere: Amit mi már meguntunk, másnak még örömet szerezhet, és hasznos lehet. Szervezz cserebörzét ismerőseiddel! Cseréljetek gyerekjátékokat, DVD-ket, könyveket, ruhákat, társasjátékot, bútort vagy bármit. A cserében az a legjobb, hogy ha nagyon ragaszkodsz, nem kell örökre lemondanod a tárgyaidról.

Ecet: Olcsó és környezetbarát szer, több mint négyszáz felhasználási módja ismert. Ezek közül néhány: vízkőoldás, hangyariasztás, tintafolt eltüntetése, ablakfényesítés, gyomirtás a betonrésekben, rozsdátlanítás, ruhaöblítés és -puhítás stb. Csak egy példa: egy liter vízkőoldó 1200, egy liter öblítő koncentrátum 450 forintba kerül, mindkettő helyett használhatsz ecetet 150 forintért.

Fény világítás nélkül: A természetes fénnyel kevésbé ellátott helyiségekben alkalmazzunk tükröket, fényáteresztő üvegű ajtókat, üvegtéglát, de még a világos színű falfesték is sokat számít. Az is rengeteget segít, ha az ablakokhoz közeli területeken a fény visszaveréséhez világos felületeket hagyunk. Például üresen hagyjuk az ablak melletti fehér falakat (nem teszünk oda szekrényt, könyvespolcot), leterítjük fehér abrosszal az étkezőasztalt.

Megtérülő befektetés a „fénycsatorna”, amely a tetőről vagy a homlokzatról prizmák segítségével 40-600 centiméteres távolságra is eljuttatja a napfényt, így nappal nincs szükség mesterséges világításra.

Gazdától közvetlenül: Több lépcsőn át jut el az élelmiszer a termelőtől a fogyasztóig, és mindenki ráteszi a hasznát. Ha barátainkkal, rokonainkkal, ismerősökkel összefogunk, nagy tételben tudunk vásárolni közvetlenül a gazdáktól. A közbülső állomások kizárásával mi alacsonyabb árhoz, a gazda több bevételhez jut.

A közösségi gazdaságok listáját itt érheted el, a budapesti bevásároló közösségről, a Szatyorról itt olvashatsz.

Házi étterem: Takarékos étterem és buli azoknak, akik szeretnek főzni és ismerkedni. Hozzatok össze 8-10 résztvevőt, és mindenki főzzön egyszer az egész csapatra. Legyen előre kihirdetett A és B menü, a vendégek szálljanak be a költségekbe alapanyagáron. Változatosság és jó társaság alacsony áron, negyedévente egyszer pedig egy kis extrafáradság.

Javítás: Mielőtt bármiből újat vennél, próbáld megjavíttatni. Könnyen bebizonyosodhat, hogy csak egy apró hiba okozza a fennakadást, így a már megszokott eszközünk akár az új árának töredékéből szolgálhat minket tovább.

Kölcsönzés: Van, amire nincs szükségünk egy egész életen át. Egy komolyabb könyv árából korlátlan mennyiségű olvasnivalóhoz jutunk a könyvtárban. Kölcsönözni bármit lehet: háztartási gépet, biciklit, fűnyírót, ütve fúrót, sőt akár a szomszéd kutyájához is hozzájuthatunk pár napra.

Megosztás: Fenntartási költséget takarítunk meg és óvjuk a környezetet, ha megosztjuk nagyobb dolgainkat. Nyaralónknak is jót tesz, ha valaki lakik benne, amikor épp nem vagyunk ott. Vagy miért ne vegyük fel a szomszédot munkába menet, ha a kocsinkban még van hely? De használhatjuk közösen a fűnyírót, az internetet, a kábeltévét is. Számos professzionális megosztórendszer működik már az autótól a bringán és elektromos rollereken át telekocsi-rendszerekig.

Pulóver: Ha a hideg beálltával a lakásban is pulóvert húzol, te csak a pénztárcádon fogod érezni a változást, de mennyivel jobb a környezetnek! A fűtött lakáshőmérséklet egyfokos csökkentésével már évi 5-6%-kal kevesebb energiát fogyasztasz, és egyharmad tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsát ki az otthonod.

Rend: Kevésbé használódnak el és tovább szolgálnak dolgaink, ha megóvjuk és rendben tartjuk őket. Érdemes mindent a helyén tartani

Sütés: A hirtelen keletkező nagy mennyiségű hőt érdemes minél jobban kihasználni. A menüt tervezzük meg úgy, hogy a már bemelegített sütőben minél több ételt tudjunk megsütni egyszerre. Sütés során pedig lehetőleg ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert ez hőveszteséget okoz.

Szívesség szívességet szül – tartja az ősi mondás. Elromlott a biciklid? Lehet, hogy nem kell rögtön javítóba vinni, mert a szomszéd pont ehhez ért. Legközelebb majd te segítesz valamiben. A „kaláka” során egy közösség tagjai szívességi alapon segítik egymást, saját szakértelmüket felajánlva.

Természetes gyógymódok: Egy kis utánjárással kialakíthatjuk saját házi patikánkat, így gyógynövényekkel helyettesíthetjük a sokszor drága, ráadásul felesleges mellékhatásokkal járó gyógyszereket. Egy-egy csomag szárított gyógynövény nem kerül többe pár száz forintnál. A köhögést enyhíti a kakukkfűtea, ideges gyomrúak mentateát igyanak, a lázat csökkenti a bodza- vagy a hársfavirágfőzet, fejfájásra pedig citromfű ajánlott.

A különféle gyógynövények hatásairól Gyógynövény adatbázisunkban tájékozódhatsz!

Újrahasználat: Ne dobj ki semmit, mert minden jó lehet még valamire. Cukros, mirelites, papír zsebkendős zacskó mélyhűtött holmik tárolására, lyukas harisnya bábnak vagy növénykötözésre, régi pamutpóló vagy textilpelenka portörlésre, tejfölöspohár palántának stb.

WC: A szokásos öblítőtartályok egy öblítésnél 8-12 liter ivóvizet zúdítanak le, ami egy kétgyermekes családnál akár 100-300 litert is jelenthet naponta. Ezzel szemben a víztakarékos tartály esetében az öblítés hossza attól függ, hogy mennyi ideig nyomjuk a gombot, így jelentősen csökken vízfelhasználásunk.

Zuhanyzás: Nemcsak a tisztálkodás egészségesebb, higiénikusabb és frissítőbb formája, de vizet és energiát is spórol. Egy kis víz szappanozás előtt és után, és akár 10 liter víz is elég a 100 literes kádfürdővel szemben!

Képek: freepik.com


Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás