fbpx

| Kalas Györgyi

Takarékos babavárás

Nem érdemes teljes nagybevásárlást tartani a baba érkezése előtt, számos dologról ugyanis csak utólag derül ki, hogy szükséges-e.

Könnyű azt tanácsolni egy először terhes kismamának, hogy ne vásároljon össze mindenfélét a gyereknek, hiszen az ember örömében a fél világot megvenné, hogy egy csodás kis mesebirodalom várja a gyereket.

A gyönyörűen berendezett gyerekszoba azonban leginkább csak a mi lelkünknek jó, egy újszülött nem hogy a szobájában, de nagy valószínűséggel, még az ágyában sem fog tartózkodni jó darabig. Az meg aztán végképp nem fogja érdekelni, hogy milyen minta van a tapétán, vagy van-e fölötte baldachin.

A babavárás közepette kisfestett és új bútorokkal, szőnyeggel berendezett szoba több kárt okoz a babának, mint hasznot. Korábbi cikkünkben arról olvashatsz, hogy mire figyeljünk ilyenkor.

Bármilyen nehéz is tehát elhinni, nem kell teljesen kiköltekezni egy kisgyermek érkezése előtt.

Számos módszerrel spórolhatunk és környezettudatosabbá is tehetjük a babavárást. Nagy valószínűséggel ugyanis nem lesz szükségünk egy csomó olyan dologra, amit nélkülözhetetlennek hittünk, kelleni fog viszont néhány olyan dolog, amire nem is gondoltunk.

Ruhából valóban sokra lesz szükség, egy csecsemőt ugyanis naponta többször is át kell öltöztetni. Mielőtt azonban bevásárolnánk a teljes babakelengyét, érdemes körbeérdeklődni az ismerősi körben. Lehet ugyan, hogy a barátnőnk még nem szült, de a testvére esetleg már igen, és szívesen szabadulna a babaruháktól.

Környezetbarát pelenkát szeretnél? Olvasd el a lebomló és mosható pelenkákról szóló cikkünket. Tippek mosható pelenka vásárláshoz, használathoz itt.

Vegyünk persze a babánknak néhány szép ruhát, ami csak az övé, de alapvetően érdemes kölcsönruhákból gazdálkodni, hiszen ezeket olyan kevés ideig hordják a gyerekek, hogy alig használódnak el. A kisgyerek csinos öltöztetését számos minőségi használtruha bolt is segíti. (Keresd meg a hozzád legközelebb lévő használt ruha boltot, vagy ha nincs fent, tedd fel a kedvencedet a Zöld Térképre!)

Általános szabály, hogy mielőtt megveszünk valamit, érdemes átgondolni, hogy nem létezik-e annak valami jóval olcsóbb, hétköznapi verziója?

  • A méregdrága szoptatóspárna helyett például ugyanúgy megteszi egy nagy, kemény párna is.
  • A pelenkázó táska, bár színben és mintában passzol a babakocsihoz, fölösleges kiadásnak bizonyulhat, hiszen ugyanúgy elleszünk egy praktikus sokzsebes táskával is, pelenkázó alátét pedig pár száz forintért kapható a drogériákban.
  • Játékot sem nagyon érdemes venni az újszülöttnek, hiszen számíthatunk rá, hogy a legtöbb látogatóba érkező rokontól kap majd valami kis játékot. Ha mégsem, még ezt is pótolhatjuk, két hónapos kora előtt nem nagyon lesz rá szükség.
  • Mérlegre egy pár hónapig szükség lehet, hogy megbizonyosodjunk afelől, hogy szépen kerekedik a gyerekünk. Megvenni azonban fölösleges lenne, hiszen a legtöbb kórházban lehet mérleget bérelni.
  • A bútorok és használati eszközök terén is érdemes szétnézni az online aukciós oldalakon, vagy újsághirdetések között. Van, akiben rossz érzéseket szül, hogy használt kiságyban altassa a gyerekét, ilyenkor persze a lelkünk nyugalma érdekében jobb beruházni egy újra, de pelenkázóból vagy etetőszékből ugyanúgy megteszi a jó állapotú használt is.
  • Használt autósülés vásárlása biztonsági okokból nem ajánlott, de egy jó minőségi, nem túl régi darabnak szinte biztos, hogy nincs semmi baja. Ha nem akarunk idegenektől vásárolni, közösségi oldalakon is közhírré tehetjük igényeinket.

A mindenféle drága csodakütyükről tényleg csak utólag derül ki, hogy szükség van-e rájuk.

Ha például jól szopik a babánk, nem hogy cumisüveg-melegítőre, de még cumisüvegre sem lesz szükség, egy tápszeres babánál ezekre esetleg szüksége lehet. A sterilizáló készülék helyett is megteszi egy nagy, tiszta lábas, és cumiból sem érdemes rögtön nagy készletet vásárolni, lehet, hogy a babánk egyáltalán el sem fogadja a cumit.

Általános szabályként tehát elmondhatjuk, bármennyire nagy is a kísértés, nem érdemes teljes nagybevásárlást tartani a baba érkezése előtt. Ne higgyünk azoknak, akik azzal riogatnak, hogy szülés után már nem lesz időnk semmire. Hiszen egy pár hetes babával már nagyon jól lehet sétálgatni (főleg jó időben), el tudunk menni megvenni a hiányzó dolgokat. Sőt, még jól is fog esni egy kicsit kimozdulni otthonról.

 

Kép [cc] jansontinder

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás