fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Szupermarketekben nyomoztunk

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2016 júniusában közösségi szupermarket nyomozást tartott támogató tagjaival és önkénteseivel. Annak akartunk utána járni, hogy a magyarországi nagy szupermarketláncokban mennyire érhetők el a fenntartható termékek, különös tekintettel a Fairtrade termékekre.

A TVE támogató tagjaival és önkénteseivel közösségi nyomozást indított 2016 júniusában, amelyben a vezető magyarországi nagy szupermarketláncok (Lidl, Tesco, Spar, CBA és Coop) fenntartható termékkínálatát vizsgáltuk.

A nyomozásban résztvevő önkéntes detektívek 5 szupermarketlánc, összesen 39 üzletében vizsgálódtak országszerte, a következő településeken ( Sajószentpéter, Körmend, Debrecen, Nyíregyháza, Veszprém, Mátészalka, Miskolc, Pécs, Dunaharaszti, Dorog, Kazincbarczika, Eger, Budaörs, Dunavarsány és Budapest több kerületében). A detektívek 5 termékkategóriában mérték fel a fenntartható kínálatot: banán, szemes kávé, filteres és szálas tea, táblás csokoládék és kakaóporok. Kifejezetten a fenntarthatósági termékcímkével ellátott termékek felmérésére fókuszáltunk, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a vásárlók környezettudatosabb és felelősebb döntéseket tudjanak hozni.

A következő minősítő rendszerek logóit kerestük a termékeken: Rainforest Alliance, UTZ, Fairtrade és Bio minősítést jelölő címkék.

 

 

Banán fronton a Tesco vezet

A vizsgált 5 nagy láncból csak háromnál, a Lidl-nél, a Spar-nál, a Tesco-nál tartanak fenntarthatósági címkével ellátott banánokat, de ezekben is kizárólag csak Rainforest Alliance minősített banánokkal találkoztak a nyomozásban résztvevők. Ugyanakkor a Rainforest Alliance minősített banánok kínálata is esetleges volt. Azonos időszakban a nyomozásban vizsgált 11 Spar és 7 Lidl üzlet közül egy-egyben volt ilyen minősítésű banán. A Lidl üzletében fairtrade minősített banánt is találtunk. A fairtrade banán ára 599 ft/kg volt, szemben a Rainforest Alliance minősített banán 429 ft/kg egységárával, az utóbbi ára gyakorlatilag megegyezik a minősítéssel egyáltalán nem rendelkező banán árával. A Rainforest Alliance minősített banán kínálat esetében a Tesco tűnt a legkövetkezetesebbnek, ott a felmért 10 üzlet közül 5 üzletben találtunk minősített banánokat.

 A Rainforest Alliance minősítési rendszerrel szembeni kritikákról itt olvashatsz: Barát  vagy ellenség a zöld béka?

 

Hogy kerülhet ugyanannyiba, ha magasabbak a költségei?

A banánál az ár kérdése az anyagi megfontoláson túl egyéb kérdéseket is felvet. Míg a banán fogyasztói ára csökkent az utóbbi évtizedekben, a termelési költségek folyamatosan emelkedtek. A Rainforest Alliance minősített banán ára közel azonos a minősítés nélküli banánokéval. A TVE és támogató tagjainak felmérése is azt mutatja, hogy az itthoni nagy szupermarketláncoknál (pl. Lidl, Spar, Tesco) a Rainforest Alliance minősített banán kilóra vetített egységára gyakran megegyezik a minősítés nélküli banán árával. Ez már önmagában felveti a kérdést, hogy az olcsó déligyümölcs valós termelési költségeit vajon ki fizeti meg? 

 

Fairtrade kávé a polcon?

A szupermarketek kávé kínálata már több optimizmusra adhat okot. A vizsgált 39 üzlet közül 15 boltban találtunk minősített termékeket. A kínálatban fellelhető termékek többsége UTZ minősített, vagy bio minősítéssel rendelkezik. Két szupermarketlánc, a Spar és a Tesco 5 különböző üzletében fairtrade minősített terméket is találtunk, és ebből egy esetben a fairtrade termék bio minősítéssel is rendelkezett. A fairtrade termék ára átlagosan közel azonos az UTZ minősített termékekkel. Az eredmények alapján a fenntarthatósági címkével ellátott kávé-kínálat már a magyar láncokban is elő-elő bukkan. A vizsgált 8 CBA és 3 Coop üzletek közül mindkét esetben egy-egy boltban találtunk UTZ minősített kávét.

 

 

Nem csak bio lehet a tea

A 39 vizsgált üzletből 26 üzletben találtunk fenntarthatósági címkével ellátott teát. A vizsgált láncok közül, ha az adott lánc vizsgált üzleteinek számát nézzük, arányaiban a CBA-ban találták a legtöbb minősített terméket, gyakorlatilag az összes vizsgált 8 CBA-ban felleltünk UTZ, Rainforest Alliance vagy bio minősített terméket. A vezető fenntarthatósági címke a teák körében a Rainforest Alliance, a 26-ból 21-ben ezzel minősített termékeket kínáltak. Ezután következnek az UTZ minősített termékek, 6 darab minősített termékkel, majd a bio minősített termékek, amelyre szintén 6 üzletben leltek rá a detektívek. 8 esetben találkoztak a nyomozók olyan szupermarkettel, ahol több féle minősített termék is megtalálható volt, egyszerre árultak például Bio és Rainforest Aliiance, vagy Bio és UTZ minősített terméket. Fairtrade minősített teára csak 2 Tesco üzletben akadtunk.
 

Fekete-fehér a csoki kínálat?
 

Vizsgáltuk a szupermarketláncok táblás csoki kínálatát is. Várakozásainkkal ellentétben viszonylag kevés helyen, a 39 üzletből 13 boltban találtunk UTZ vagy bio minősített terméket. A legtöbb fenntarthatósági címkével jelölt termék UTZ minősített volt. Hét üzletben találtunk ezzel minősített terméket és 4 üzletben biót. Úgy látszik csokiknál nem annyira népszerű az Rainforest Alliance minősítés, ezt csak 2 üzletben találtak a résztvevők.  Csak a Lidl-ben volt UTZ és Rainforest Alliance minősített csokoládé. A Lidl volt az egyetlen olyan lánc, amelynek az összes vizsgált üzletében megtalálható volt valamilyen fenntarthatósági minősítéssel rendelkező (UTZ, Rainforest Aliiance, vagy bio) csokoládé. Meglepő módon fairtrade minősített, bio táblás csokoládét egy üzletben találtunk, egy budaörsi CBA-ban.

 

Ahol nem divat a bio, a kakaópor
 

Szerettük volna megismerni a szupermarketek kakaópor kínálatát is. A felmérésben 3 lánc, a Lidl, a Tesco és a CBA kínálatában találtunk valamilyen szempontból fenntartható kakaóporokat a 39-ből összesen 7 boltban. Egy helyen találtunk bio minősített kakaóport, a többi üzletben UTZ minősítettet találtak a nyomozásban résztvevők.  Az árak tekintetében az UTZ minősített termékek 10.000-13.000 forint/ kg egységár között válatakoznak. Szintén meglepetés, hogy fairtrade terméket ismét a CBA-ban talált egy nyomozónk, ugyanabban az üzletben, ahol a táblás csoki kínálatban is megjelent a fairtrade.

Összességében az eredmények alapján az a benyomásunk, hogy magyar viszonylatban a külföldi láncok a nyitottabbak a fenntarthatósági szempontok alapján minősített termékekre.  A minősített termékek magyarországi kínálata a felmérés alapján megdöbbentően szegényes a nyugati országokéhoz képest, de régiós szinten is lemaradásban vagyunk. Mindemellett számunkra is meglepetés volt, hogy a CBA egyik budaörsi üzletében több termékkategóriában is találtunk fairtrade terméket, vajon egy úttörő franchise partner miatt?

A Tudatos Vásárlók Egyesületének célja, hogy

  • ezek  a pozitív példák elterjedjenek, ne maradjanak az esetleges kezdeményezések szintjén

  • a nagy láncok bővítsék a fenntartható termékkínálatukat.

 

Ciki, hogy ebben is lemaradunk

Már Lengyelországban és Csehországban is dinamikusan nő a fair trade termékek eladása. 2010 és 2013 között Csehországban háromszorosára nőtt a piac. A hazai láncoknál annak ellenére sem történik változás, hogy a magyar felnőtt lakosság 28%-a kész lenne 5-10%-kal többet fizetni fair trade termékekért.  A TVE számára végzett reprezentatív mintás méréséből kiderül, hogy a válaszadók 16-55%-ának fontosak a társadalmi szempontok az élelmiszervásárlás során.

 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete szeretne változást elérni. Célunk, hogy a magyar fogyasztók számára a Fairtrade:

Legyen elérhető! Szeretnénk, ha az CBA, COOP, Lidl, Spar, Tesco üzleteiben az év minden napján és az ország egész területén lennének különböző fairtrade minősített termékek, különösen csokoládé, kávé, banán és ananász és lehetőség szerint kakaó és tea.

Legyen megtalálható! A fairtrade minősített termékek kapjanak kiemelt megjelenést a CBA, COOP, Lidl, Spar és Tesco boltok polcain és a reklámanyagokban. Jelenjen meg a minősítést igazoló logó, a kommunikációs anyagokban rövid ismertető is.

Legyen nyomon követhető! A CBA, COOP, Lidl, Spar és Tesco társadalmi felelősségvállalása keretében tűzzön ki a fairtrade termékek értékesítésével kapcsolatos üzleti célokat és indikátorokat, melyeket a CSR jelentésben vagy az annak megfelelő dokumentumban nyilvánosságra hoznak.

 

Fontosnak tartjuk továbbá, hogy a CBA, COOP, Lidl, Spar, Tesco hosszú távon elköteleződjön aziránt, hogy méltányos felvásárlási árat fizet minden beszállítójának (a hazai beszállítójának is), amely lehetővé teszi, hogy azok társadalmi, környezeti és gazdasági értelemben is fenntartható termelést folytassanak.

 

 

Köszönjük a lelkes nyomozók munkáját és a fotókat, amiket küldtetek!

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
 

 

Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás