fbpx

| Perényi Zsófia

Szociális mezőgazdaság a közösség szolgálatában

Helyi közösségek és tudatos vásárlók tartják fenn azt az olasz biogazdaságot, ahol hátrányos helyzetű fiatalokat igyekeznek bevezetni a munka világába.

Milánótól nem messze fekszik a 15 hektáros Cascina Bagaggera gazdaság, ahol gabonatermesztéssel és állattartással foglalkoznak. Az erdők és völgyek mellett meghúzódó területen kecskéket, csirkéket, sertéseket és szamarakat tartanak.

 

Fontosak a feldolgozott termékek

A gazdaság fenntartásában fontos szerepet játszik a feldolgozott termékek előállítása. A lisztből készült kenyeret, kecsketejből érlelt sajtokat vagy a különböző kolbászokat sokkal jobb áron tudják eladni, mint a nyersanyagokat.

 

 

 

Tudatos vásárlóknak adnak el a legtöbbet

2006 óta a Cascina Bagaggera legfőbb vásárlói a környék GAS csoportjai (olasz szolidáris bevásárló közösségek). A GAS-okat olyan családok alkotják, akiknek fontos az etikus és környezettudatos vásárlás, ezért igyekeznek minden élelmiszert vagy akár egyéb terméket olyan termelőktől beszerezni, akik kisléptékben működnek és figyelnek a környezetre. A Cascina Bagaggera 20 GAS csoportnak értékesít, így mintegy 500 családot lát el helyi termékekkel. A bevásárló közösségek tagjai közül van, aki szeret hetente kijárni a gazdaságba például kenyérért vagy tojásért, de vannak olyanok is, akik kis csoportokat szerveznek, és egymást váltva viszik el a hetente rendelt élelmiszereket.

 

A gazdaság üzemeltetői

 

Megfizetik az előállítás költségét a vásárlók

A GAS közösségek tagjai vállalják, hogy nem a nyomott piaci árakat várják el a termelőktől, hanem a gazdaság termékeiért annyit fizetnek, amennyi az előállítás költsége. A közösségi mezőgazdálkodáshoz hasonlóan ezek a közösségek is megosztják a kockázatot a gazdálkodóval. A tagok egy pénzalapot hoznak létre, amelyet a gazdálkodó akkor használ, ha valami előre nem látható probléma történik, egyébként nem nyúlnak hozzá.

 

Összefogásból tyúktojás

A GAS családok közösségi összefogásának köszönhető az is, hogy tyúkok kapirgálnak a gyümölcsösben. Harminc család szeretett volna tojást is rendelni az egyéb élelmiszerek mellé, ezért közösen összeszedték azt a pénzt, amiből a tyúkólakat felépítették a gazdaságban. Ma már 110 tyúk éldegél a baromfiudvarban. A tagok rendszeresen segítenek a gondozásukban, behajtják őket éjszakára vagy kitisztítják az ólakat. Ezért a munkáért cserébe olcsóbban juthatnak a tojáshoz (2 Euró/doboz), mint a „sima” vásárlók (2,20 Euró/doboz).

 

 

Friss kenyér és helyi termékek a kisboltban

A gazdaságnak van egy kis boltja is, ahol az arra járók a frissen sült kenyér mellett mindennap finomabbnál finomabb sajtokat, joghurtokat, kolbászokat, gyümölcslevet, lekvárt és mézet vásárolhatnak. A kis házikóban a nemzeti parkban termelő többi gazda helyben előállított termékei is megtalálhatóak.

 

 

 

Hátrányos helyzetű fiataloknak segítenek

Olaszországban nagyon kedvelt az agroturizmus: sokan járnak a városokhoz közeli gazdaságok éttermébe egy jót enni. A Cascina Bagaggera esetében sincs ez másképp, annyi különbséggel, hogy ebben a konyhában és étteremben 18-21 év közötti hátrányos helyzetű fiatalok dolgoznak, akik itt egy olyan szakmát tanulnak ki, amit később is jól tudnak majd használni. Mindemellett kiemelt része az oktatási programnak, hogy a gazdaságban töltött hónapok során a fiatalok megszokják azt is, hogy milyen időre dolgozni járni, feladatokra odafigyelni vagy akár beszélgetni a gazdaság vendégeivel.

 

 

Könnyebb a problémamegoldás, ha ismerik egymást

Persze, a Cascina Bagaggera esetében is felmerülnek nehézségek. A gazdaság vezetőjétől megtudtuk, hogy annak ellenére, hogy sok GAS csoportnak szállítanak, nehezen tudják kiszámolni, hogy mennyit rendelnek tőlük a közösségek tagjai. Sőt, azt tapasztalják, hogy a kezdeti lelkesedés után sok csoport rendelései visszaesnek, vagy a feldolgozott termékek helyett inkább alapanyagokat kérnek csak. Ezt a folyamatot minél több közösségi esemény szervezésével szeretnék majd visszafordítani, hisz ezeken az alkalmakon a GAS-ok tagjai személyesen ismerhetik meg a gazdaságot, és érthetik meg azt is, hogy milyen fontos a rendszeres és kiszámítható bevétel a mindennapi működés fenntartásához.

 

     

 

     

A projektet az Európai Bizottság támogatta. Az oldalon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás