fbpx

| Tudatos Vásárló

Színes sárgarépa, csíkos padlizsán a Szegedi Zöldségkosártól

A Szegedi Zöldségkosár kistermelők szezonális, friss zöldségeit, gyümölcseit juttatja el a tudatos vásárlókhoz minden héten. Rácz Sándor, a Zöld Waldorf Szociális Szövetkezet elnöke mesél magáról és a Zöldségkosárról. 

 

Egy éve indult a Tudatos Vásárló Kedvezménykártya programunk, amivel első sorban az a célunk, hogy a tudatos vásárlókat megismertessük az etikus, környezetbarát termékeket és szolgáltatásokat nyújtó helyekkel. Most induló cikk sorozatunkban ezeket a vállalkozásokat szeretnénk bemutani.  Kik ők, mivel foglalkoznak és miben mások?

Neked mit jelent a tudatos, fenntartható életmód?

Különböző szegmensekben mást-mást jelenthet a fenntarthatóság. A mindennapokban ez megnyilvánulhat először a legalapvetőbb szükségletnél, ami az egészségünk. A tényleges egészséghez mentálisan és fizikailag is tennünk kell. A fizikai egészség kiinduló pontja a lelki egészség, de amellett fontos a mozgás és a tiszta táplálkozás. Mindenki a saját alkatához, testtípusához mérten alakítsa ki a tudatos táplálkozási szokásait. Ennek alapja, hogy megismerjük a táplálék életútját, az előállítás hosszú és rövid távú következményeivel együtt.

Számomra a fenntarthatóság a táplálék előállításakor érvényesülő környezetvédelmet és a környezet „gyógyítását” jelenti. Ilyen például a biodinamikus gazdálkodás.

Ezen kívül a közlekedésből adódó környezetterhelés csökkentése nagyon nagy feladat a városi, rohanó üzemmódban élő emberek számára. Aki teheti, használjon kerékpárt, vagy tömegközlekedést, vagy igyekezzünk úgy szervezni a hétköznapokat, hogy ne kelljen feleslegesen autózni.

 

Hogyan járulsz hozzá ehhez a hétköznapok során? Mondj három konkrét példát!

Igyekszem odafigyelni a testi-lelki egészségemre, ezért tudatosan teszek is.
Felépítettünk egy közösségi alapon működő szervezetet, ami a szociális fenntarthatóság alapja.
A termékeim egyre nagyobb arányban kerülnek előállításra biodinamikus módon, ami a környezet védelmét és „gyógyítását” segíti.

Hogy járul hozzá ehhez a vállalkozásod a hétköznapok során?

Egyrészt a fent említett biodinamikus gazdálkodással, másrészt azzal a szemléletformáló tevékenységgel, amit az emberekhez próbálunk eljuttatni. Igyekszünk tiszta, vegyszermentes táplálékot adni a vásárlóinknak, elérhető áron. Másrészt pedig termelői és vásárlói közösségeket hozunk létre.

Mi a kedvenc terméked ( a saját árukínálaton belül). Miért?

A tojás. Nagyon szeretem a friss, tanyasi tojásból készült rántottát. 🙂

Honnan jött az ötlet, hogy ilyesmivel foglakozz?

Láttam kicsiben működő hasonló rendszereket és belelkesültem, hogy erre az egész országnak szüksége van, hiszen Nyugat-Európában ez már egy elterjedt modell. Mi itthon próbáljuk a köztudatba bevinni, hogy ezzel a választással a vásárlók az egészséget, a magyar bio termelőket és a hazai árut támogatják.

 

A Tudatos Vásárló Kedvezménykártya elfogadóhelyek közé olyan üzletek csatlakozását fogadjuk el, amelyek legalább egy lépéssel a többiek előtt járnak fenntarthatóság szempontjából. Ti mitől vagytok különlegesek?

A bio, vegyszermentes vagy kíméletes gazdaságból származó termékeinket az átlagosnál olcsóbban juttatjuk el a vásárlókhoz, és igyekszünk minél jobban igazodni a vásárlók igényeihez.

 

Milyen elvek mentén döntitek el, hogy mi kerül a kínálatba?

Hétről hétre az idénynek megfelelő szezonális zöldséget és gyümölcsöt tesszük a kosarakba,  amire egy átlagos háztartásban szükség lehet. Ezen kívül igyekszünk különlegességeket is „belopni” a kosarakba, mint például a színes sárgarépa, csíkos padlizsán vagy a különleges ősi sárgadinnye.

A termékkínálaton felül nyújtotok-e bármilyen szolgáltatást, képzést vagy foglalkozást?

Rendszeresen szervezünk a termelőknek képzéseket, előadásokat a biodinamikus gazdálkodással kapcsolatban, illetve olyan találkozókat, ahol megoszthatjuk a tapasztalatainkat egymással. A vásárlóink körében nemrég indítottunk egy egészség programot, ahol orvosok és természetgyógyászok segítségével az érdeklődőknek ingyenes előadásokat tartunk az egészségtudatos életmódról. Ehhez a programhoz az Egészség Kártya elfogadóhelyeink is csatlakoztak, ahol különböző egészségjavító szolgáltatásokat lehet kedvezményesen igénybe venni.

 

Köszönjük a fotókat Kristóf Juditnak, a TVE önkéntesének!

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium PTKF/467/2014-es számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás