fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Szemét dolog

Talán nincs is olyan fiatal, aki ne vágyakozna a legújabb elektronikai eszközök után. A laptopok, játék konzolok és trendi mobiltelefonok gyors fejlődésének azonban megvannak a hátrányai is. 

Az elektronikai hulladék – rövidebben e-hulladék- a leggyorsabban növekvő szemétkupac a Földön. Ez nem is meglepő, ha arra gondolunk, hány elektronikai készüléket adtak el a tavalyi évben. 2010-ben 1,6 milliárd mobiltelefont vettek világszerte, 32 százalékkal többet, mint 2009-ben. 

Az elektronikai hulladék sokat tud ártani. A megunt elektronikai eszközök, főleg a régebben gyártottak, olyan veszélyes és mérgező vegyi anyagokat tartalmazhatnak, mint az ólom, a kadmium és higany.

Az e-hulladék egy része európai újrahasznosító üzemekbe kerül, de több millió tonnányi számítógép, mobiltelefon és egyéb elektronikai készülék landol szeméttelepeken vagy kerül illegális úton Ázsiába és Afrikába, ahol nem megoldott az újrahasznosítás. A távoli országok ócskavas telepein a munkások védőruha nélkül dolgoznak, ezért a mérgező anyagok nemcsak a környezetet veszélyeztetik, hanem a helyiek egészségét is károsítják.

Az elektronikai eszközök újrahasznosításával azt is kiküszöbölhetnénk, hogy ne kelljen csak azért értékes fémeket kibányászni, hogy lépést tartsunk a legújabb elektronikai fejlesztésekkel.

Ezek az okok miatt kérjük a makeITfair kampányban azt, hogy mindenki gondolkodjon el, mielőtt eldobja az elektronikai készülékeit.

Azt szeretnénk, hogy:

  • Használd tovább!
  • Használd újra!
  • Hasznosítsd újra!

 

Azt szeretnénk…

A makeITfair szervezetei azt szeretnék, hogy az IT termékek előállítása méltányos és zöld legyen, egészen a fémek bányászatától a külcsínig, vagy akár az alkatrészek gyártásától az elektronikai hulladék elhelyezéséig.

Ezt elmondjuk cégek képviselőinek és politikusoknak is, hiszen tudatos vásárlóként mindenki tehet a változásért.

Ez a dokumentum az Európai Bizottság pénzügyi támogatásával készült. A dokumentum tartalmáért a SOMO tartozik kizárólagos felelősséggel, a tartalom semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Bizottság hivatalos álláspontjának.
Kapcsolat:
Tudatos Vásárlók Egyesülete 
A makeITfair magyar partnere

Ha Te is azt szeretnéd, hogy az e-hulladék ne veszélyeztesse a fejlődő országokban élők egészségét és a környezetet, próbálj ki három egyszerű lépést, amelyek segítségével az IT zöldebb és méltányosabb lehet mindenki számára.

 

Használd tovább!

  • Használd az elektronikai cuccaidat (például a mobilod vagy a számítógéped) tovább, és fejleszt őket!
  • Meséld el a barátaidnak és a családodnak, hogy miért is olyan veszélyes az e-hulladék. Így ők is tudni fogják, miért kell tartósan használni az elektronikai termékeket.
  • Szervezz akciónapot az iskoládban, egyetemeden vagy a környékeden. Gondolkozzatok el például azon, hány évig is használtok egy számítógépet. Magyarázd el, miért is lenne jó tovább használni.
További információk kezdeményezésünkről, és hogy miként vehetsz részt benne:
www.makeITfair.org

 

Használd újra!

  • Következő alkalommal vegyél használt számítógépet vagy felújított mobiltelefont. Valószínűleg tudják azokat a trükköket, mint az új, de az áruk jóval olcsóbb.
  • Ha valamilyen elektronikai cuccra van szükséged, először kérdezz körbe barátaid és családod körében, hátha épp egy olyat akarnak eldobni. Érdeklődhetsz használt termékeket áruló boltokban vagy szervizekben is.
  • Ha már minden lehetőséget figyelembe vettél, és még mindig egy új készülékre vágysz, a régit add el ahelyett, hogy kidobnád. Sok lehetőséged lesz, próbálkozz a neten vagy a helyi boltokban.

 

Hasznosítsd újra!

  • Ne dobd az e-hulladékot a szemétbe! Az Európai Unió országaiban tilos a veszélyes hulladékot, például a számítógépeket, a szemétbe dobni. Vidd el inkább egy hulladékudvarba! Ha nem tudod, merre indulj, érdeklődj a helyi önkormányzatnál vagy keresgélj a neten.
  • A használt elektronikai készülékeket leadhatod minden boltban, ahol ezeket árulják. Az elektronikai üzletek kötelesek átvenni a használt készülékeket, és megfelelően elhelyezni őket.
  • Gyűjtsd össze az e-hulladékot sulidban, egyetemeden vagy a környéken, és vidd el a legközelebbi elektronikai üzletbe. Vannak olyan cégek, akik környezetvédelmi vagy szociális kezdeményezéseket támogatnak, minden egyes visszavitt készülék után. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás