fbpx

| Kövécs Gábor

Szakbolt, pincészet vagy hipermarket? – Bort vásárolni okosan

A borvásárlás bizalom kérdése – írja az egyik magyar borászati portál
és ezzel sommásan el is intézné a tudatos borvásárlás mikéntjét.
Csakhogy…

Folyamatosan bővül a választék, ami a Duna Borrégió portálja szerint is felveti a
kérdést, hogy hol érdemes bort vásárolni, hiszen meglehetősen sokfelé árulják.
Éppúgy vásárolhatunk bort benzinkútnál, sarki zöldségesnél, mint szuper- és
hipermarketekben vagy elegáns borszaküzletben, ahol esetleg még kóstolásra is
lehetőség nyílik.

Egyszerűen csak bízni a borban és magunkban elég kevés. A borházakban, borszaküzletekben
szaktanácsokat is kaphatunk. Előfordul, hogy itt egykori sommelier-k dolgoznak,
akik kiválóan ismerik a borokat. Ráadásul ezekben az üzletekben a bort
szakszerűen tárolják.

De nem mindig a drága a jó minőség: ne csábuljunk el, ha
formás palackot vagy hívogató címkét látunk. Az igazán jó borok többsége
jelentéktelen palackban és jelentéktelen címke mögött rejtőzik. Segítségünkre
lehet a különböző borkalauzok tanulmányozása.

Tudnivaló, hogy az ideális tárolóhely hőmérséklete 12
Celsius fok, a levegő páratartalma legalább 60%. A bornak jót tesz a nedvesség,
hiszen a magas páratartalom frissen és rugalmasan tartja a dugót. Ha az kiszárad,
nem zár tökéletesen, a bor így gyorsabban párolog, oxidáció léphet fel, ami
akár tönkre is teheti az italt.

Ne vásároljunk olyan bort sem, ami esetleg évekig állhatott
a polcon! Állva kizárólag a friss és fiatal borokat szokás tárolni, amelyek hamar
fogyasztásra készülnek.

A borválasztás másik optimális helyszínét maguk a pincészetek jelentik: többségük
közvetlenül is árusítja borait. Ezen a ponton a borhoz értő franciák meg is
állnak: az ő tippjük a tudatos borvásárlóknak, hogy lehetőleg pincészetekbe
menjenek. Itt első kézből bizonyosodhatunk meg arról, hogy mennyiben korrekt az
üveg címkéjén szereplő szöveg. A borőpincében mindenképp több információt
hallhatunk (és láthatunk) a borról, mintha az eladót hallgatnánk, faggatnánk egy
szakboltban.

A L’Express című
francia lap aláhúzza: a pincékben „érdekes”(értsd: a kereskedelemben ismert
áraknál sok esetben jóval alacsonyabb) árakkal is találkozhatunk. Ám nem
feltétlenül: a borász és a borát forgalmazó boltok kölcsönösen függnek
egymástól üzletileg, ezért a pincészetnél általában nem sokkal alacsonyabbak az
árak.

Az ember azonban gyakorlatilag elveszett, ha hipermarketben próbál jó bort találni
magának – írja a francia lap. A címkéken sok minden olvasható, de hogy például milyennek
értékeltetett szakmai és fogyasztói körökben az adott termék, arról általában
nincs információ. Jobb esetben egy-egy jeles borászat termékei elkülönítve
találhatók, tudva azt, hogy a vásárló közönség, ha már bort keres, a jó
nevekkel, sikeres régiókkal, évjáratokkal tisztában van. S egy jó tanács: a
neonfényben tárolt borral vigyázzunk, ez a speciális világítás nem tesz jót a
jó boroknak.

 

Forrás: Duna Borrégió,
L’Express

Kép [cc] SXC

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás