fbpx

| Ethical Consumer

Szagot fogtak

A pézsma karakteres illata és tartósító hatása miatt a parfümgyártás kedvelt alapanyaga. A kereskedelme mögött rejlő valóság azonban már távolról sem olyan vonzó, mint azt a fogyasztókkal elhitetni igyekszenek. (tovább…)

A pézsmaszarvasok, a hódok, a pézsmapatkányok, a cibet macskák és a vidrák nemi szerveiből származó pézsmát nem csak a parfümgyártásban, hanem ételízesítőként és gyógyhatású készítményként is alkalmazzák homeopátiás kezelésekben és a hagyományos kínai orvoslásban.

Az Állatvédelmi Világtársaság (World Society for the Protection of Animals – WSPA) vizsgálata szerint a befogott vad cibet macskákat füstös kunyhókban, szűkös ketrecekbe zsúfolva tartják. A pézsmát 9-15 naponta fejik le olyan fájdalmas eljárással, hogy sok állat az első alkalom után nem fogad el többé táplálékot és éhen pusztul. Egy farmer elmondása szerint a cibet macskák 40%-a elpusztul a befogásukat követő 3 hét alatt.

Egy másik áldozat a pézsmaszarvas, amelynek pézsmatasakját csak annak megölése után lehet az állatból kinyerni. A pézsmatasakok háromszor annyit érnek, mint az ugyanakkora súlyú aranytömbök. A WWF vadvilág figyelő programja, a Traffic szerint öt megölt szarvasból csupán egy megfelelő a pézsma kivonására. Ez bizonyos területeken számuk oly mértékű csökkenéséhez vezethet, hogy amennyiben a jövőben sem kontrollálják a befogásukat, a fajta eltűnhet a Föld színéről.

A Traffic Kínában, Mongóliában és Oroszországban folyó illegális pézsmaszarvas kereskedelemre koncentráló jelentése egy olyan módszer bevezetését szorgalmazza, amelynek segítségével lehetővé válna a nyers pézsma és a pézsmatermékek nyomon követése. A jelentés írója, a Traffic Európa németországi irodájának munkatársa, Volker Homes szerint bár a szarvas-pézsma fenntarthatóan és kínzás nélkül is kinyerhető, Európai Uniós importja nem engedélyezett. Ennek ellenére a WSPA 1999-es adatai szerint csak Franciaországba évente 1000 kg importált cibet pézsma kerül Etiópiából, amelynek 97%-a a parfümgyártásban kerül feldolgozásra.

A WSPA laboratóriumi tesztjei során megállapította, hogy a Chanel No.5 természetes cibet pézsmát is tartalmazott, annak ellenére, hogy a Chanel állításai szerint már nem használ fel természetes alapanyagokat. A Lancome és a Cartier pedig be is ismerte a természetes pézsma felhasználásának tényét. A WSPA 2004-ben rámutatott arra, hogy az etiópiai cibet macska kereskedelme nem szűnt meg, s ebben számos parfümgyártó vállalat érintett.

A PETA korábban felszólította a vásárlókat, bojkottálják a párizsi parfümgyártók (Guerlain, Lancome és Procter and Gamble) termékeit, valamint arra ösztönözte támogatóit, hogy a gyártóknak küldött levelekben tiltakozzanak a kegyetlen módszerek ellen, és hívják fel a figyelmet arra is, hogy a kínai piacokon megvalósuló élőállat-kereskedelem vezethetett a SARS vírus kirobbanásához is.

Az Ethical Consumer 2004. szeptemberi-októberi számában megjelent cikk alapján fordította és átdolgozta Csete Paula. Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás