fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Sikeres volt a Pénzügyi Békéltető Testület első száz napja

A Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) működése az eddigi tapasztalatok szerint beváltotta a kialakításához fűzött reményeket, a fogyasztók számára kézzelfoghatóbbá vált pénzügyi jogvitáik gyors, hatékony és ingyenes megoldása. Az esetek többségében a fogyasztók javára dőlt el az ügy.

A PBT 2011. július 1-jével kezdte meg működését. Hatáskörébe és illetékességébe tartozik a fogyasztó és a pénzügyi szolgáltatók (pl. bankok, biztosítók, pénzügyi vállalkozások, pénztárak, befektetési szolgáltatók stb.) között – a nyújtott szolgáltatással kapcsolatban – létrejött szerződés megkötésével és teljesítésével kapcsolatos vitás ügyek (pénzügyi fogyasztói jogviták) bírósági eljáráson kívüli rendezése.

A PBT elsősorban egyezség létrehozását kísérli meg a felek között, ennek eredménytelensége esetén az ügyben döntést hoz a fogyasztói jogok egyszerű, gyors, hatékony és költségkímélő érvényesítésének biztosítása érdekében.

Pártatlan eljárása mind intézményi oldalról, mind a konkrét ügy megítélése során biztosított. Ennek eredménye az is, hogy eddig már 64 pénzügyi szolgáltató általános alávetési nyilatkozatot írt alá, közöttük nem egy meghatározó szereplője a pénzügyi piacnak.

A száz napos működése alatt 579 kérelem érkezett a PBT-hez. Ha figyelembe vesszük, hogy korábban a kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testületekhez éves szinten 2009-ben 560, 2010-ben összesen 880 pénzügyi tárgyú megkeresés érkezett, akkor látható, hogy a fogyasztóvédelem ezen új eleme jelentős mértékben felkeltette a fogyasztók érdeklődését. A kérelmek száma tehát mintegy negyedév alatt eléri a 2009. évi kérelmek összes számát, és félév alatt bizonyára meg fogja halad­ni a 2010-es teljes értéket.

A kérelmek körülbelül egyharmada érkezik Budapestről, a többi vidékről, néhány százalékuk külföldről. Nem igazolódott tehát az a korábbi félelem, hogy Budapest centrikus lesz a Pénzügyi Békéltető Testület, a gyakorlat azt mutatja, hogy a vidéki emberek is hozzájutnak a pénzügyi békéltetés lehetőségéhez.

A PBT-nek 60 nap áll rendelkezésére, hogy a hiánytalan kérelem beérkezését követően, kitűzze a meghallgatást, de a hiánytalan kérelem beérkezését követően átlagban kevesebb, mint 40 nap alatt a PBT eljáró tanácsa kitűzi a meghallgatást és lezárja az ügyet. Az ügyek megoldására 90 napot biztosít a törvény. Az eddig lezárult meghallgatásból látható, hogy a jogalkotó által elvárt gyors és hatékony ügyintézést a gyakorlatban sikerült megvalósítani.

A már lezárult meghallgatások többségében (63%) a fogyasztó javára született döntés, melyet egyezség, kötelezés vagy ajánlás formájában juttatott érvényre a PBT eljáró tanácsa. A korábbi békéltető testületek munkájáról szóló jelentések a pénzügyi területen e tárgyban nem adnak információt, a békéltetés általános szintjére vonatkozó adat szerint azonban ez az érték a békéltető testületek esetén 2010-ben nem érte el a 45%-ot, így a PBT működése az általános terület adatához képest is jelentős javulást mutat. E döntések részben eljárásuk felülbírálására, részben térítés megfizetésére kötelezték a pénzügyi szolgáltatókat. Már eddig több mint 13 millió forint, pénzben is kifejezhető – fogyasztók számára fizetendő – kompenzáció kifizetéséről hozott döntést a Testület.

Ugyanakkor arra is rá kell mutatni, hogy 37%-ban született a pénzügyi szolgáltató számára kedvező döntés, amely a PBT pártatlan eljárásának egyik bizonyítéka

A korábbi békéltetési rendben nem volt szankcionálható az együtt nem működő pénzügyi szolgáltató. A hatályos szabályozás lehetővé teszi a szankció kiszabását, és a PBT jelzésére a PSZÁF hatósági jogkörében eljárva él is ezzel a jogával. Összesen eddig 16 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a PSZÁF fogyasztóvédelmi hatósági szervezeti egysége, mert az adott pénzügyi szolgáltató megsértette a pénzügyi békéltetésből rá háruló kötelezettségét. Ezenkívül a PBT honlapján is megtalálható azok neve, akik nem együttműködő magatartásukkal csorbítják a fogyasztói jogokat.

 

Forrás: PSZÁF

Kép [cc] eirasi

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás