fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Retkes üzemben gyártották az egészséges termékeket

Olyan menő termékeket is gyártottak a lepukkant üzemben, mint sárgabarack magliszt, lenmagliszt, mákliszt, szőlőmag liszt, búzacsíra. 100 tonna ismeretlen eredetű, jelöletlen, szennyezett terméket foglalt le a NÉBIH. Az érintett cég: Dejó Kft. Cikkünk fogyasztóknak szóló tanácsokkal frissült.

100 tonna ismeretlen eredetű, jelöletlen, szennyezett terméket foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Kiemelt Ügyek Igazgatóságának munkatársai egy tolnai üzemben.

 

A NÉBIH szakemberei március elején egy diópótló terméket, növényi préselvényeket és liszteket előállító üzemben tartottak ellenőrzést, ahol súlyos technológiai, higiéniai és nyomonkövetési hiányosságokat állapítottak meg.

 

A koszos, takarítatlan, repedezett falú és padozatú egységben megdöbbentő körülmények között készültek a manapság oly kedvelt lisztek és egyéb készítmények, mint például a sárgabarack magliszt, lenmagliszt, mákliszt, szőlőmag liszt, búzacsíra, kókuszreszelék. A termékeket szennyezett, takarítatlan gépeken készítették és koszos edényekbe töltötték.

 

Az élelmiszer előállítására használt helyiségben az emberre is veszélyes, széttaposott rágcsáló méreg, valamint mumifikálódott patkánytetem fogadta az ellenőröket. Az előírt dokumentációkat egyáltalán nem vezették, továbbá a gyártást sem dokumentálták. Sem az alapanyagok, sem a késztermékek nem voltak nyomonkövethetőek.

 

Az eljárás során az üzem működését azonnali hatállyal felfüggesztették a hatóság szakemberei, valamint elrendelték 100 tonna termék forgalmi korlátozását. A teljes tétel értéke a száz millió forintot is elérheti.

 

Az ellenőrzésen készült videó- és fényképfelvételek megtekinthetők és letölthetők a hivatal honlapjáról.

 

A hivataltól kikértük az érintett cég és termékek nevét: a Dejó Kft-ről van szó.

 

 

A Tudatos Vásárló megkereste a NÉBIH-et, és megkérdezte mit tanácsolnak a fogyasztóknak. 
Íme a válaszok: 

Mit tegyenek a fogyasztók, ha van ilyen termék a háztartátuskban? Dobják ki? Vigyék vissza az üzletbe?
A hatóság mind a gyártót, mind a bérgyártatót kötelezte az összes termék visszahívására. A vásárlóknak javasoljuk, hogy a termékeket vigyék vissza a vásárlás helyére. 

A borzasztó körülmények ellenére miért nem vonják ki a termékeket a piacról?
A hatóság mind a gyártót, mind a bérgyártatót kötelezte az összes termék visszahívására.

Mit jelent a termék forgalmi korlátozása? 
A forgalmi korlátozás azt jelenti, hogy a termékeket az adott ügyben érintett cég/előállító köteles hiánytalanul a zárolás helyszínén megőrizni a hatóság további intézkedéséig. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Cascadian Farm, Flickr

 

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás