fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A reklámok üres ígéretei

A cipőtől menő leszel mint Beckham, az autód jobb szülővé tesz és dezodor segít megtalálni az egyediséged. Csak néhány a reklámok abszurd ígéretei közül. 

Manapság a reklámok mindenhol jelen vannak az újságokban, az interneten, a tévében, a metróaluljáróban, a lábunk alatt, a fejünk felett, az óriásplakátokon, a buszmegállóban… és még sorolhatnánk. Mindenki a pénzedre pályázik, vásárlásra ösztönöz és lássuk be, a legtöbb dologra nincs is szükséged. A reklámok készítői mégis meg akarnak győzni az ellenkezőjéről, hiszen jobb, könnyebb, boldogabb lesz az életed, ha általuk kínált terméket megvásárolod.

A reklámtrükkök ABC-je
Szeretnél többet tudni a reklámokról? Cikkeinkben a trükkök működéséről, határásól írtunk.

Egy átlagember közel 3500 hirdetést lát naponta, és ezek többsége azt sugallja, ha nem veszed meg a terméket egy vesztes vagy – nem leszel elég menő, szexi, okos – amitől bénának érezzük magunkat. A reklámok üres ígéretekkel kecsegtetnek vagy érzelmeinkre hatva befolyásolnak.

Az alábbi néhány példa nagy része külföldi és több is a legutóbbi Super Bowl-hoz (amerikai futball bajnokság, az NFL döntője) kötődik, de üres ígéreteik elég átlátszóak, bemutatunk néhányat:

 

Amikor a cég szellemisége magával ragad…

A világ egyik legismertebb reklámja a Dove valódi szépség rajzok reklámja, melyben egy törvényszéki grafikus lerajzolja az embereket a saját elmondásuk alapján, majd egy idegen elmondása alapján. A rajzokat ezek után kiállítják és kiderül, hogy a többség csúnyábbnak látja magát, mint egy idegen, akivel csak futólag találkozott. 

Sokan úgy érzik „egyetértek ezzel az üzenettel, ez a cég jót tesz” és ez a pozitív érzés a cég irányába, sokakat vásárlásra késztet. És lássuk be, attól, hogy a cég üzenete pozitív és elgondolkodtató, és a valódi szépségről szól, a célja változatlan, vásárlásra sarkall.

 

Szülőnek lenni nehéz, kólát inni könnyű…

Tipikus „életérzés reklámok” a Coca-Cola reklámok, melyek azt sugallják, hogy az élet sokkal boldogabb egy Coca-Colával, vagy a boldog pillanatok Coca-Coláért kiáltanak. Vagy szülőnek lenni nehéz, de kólát inni könnyű – ezekben az emberek magukra ismernek, „á igen, ez én vagyok” és azonosulnak az életérzéssel vagy a sokkoló szituációval.

 

Olyan lehetsz mint…

Itt a hangsúly nem azon van, hogy vedd meg az adott terméket, hanem azon, hogy ki használja az adott terméket. Színésznők, sportolók, szépségideálok reklámozzák a termékeket, és ha megveszed te is olyan lehetsz, mint ők. Például mint Beckham az Adidas cipőjében…

…vagy olyan boldogan lépkedsz a Calzedonia harisnyádban, mint Julia Roberts, és hatalmas szempilláid lesznek mint Penelopé Cruznak a L’oreál Telescopic szempillaspiráltól (mert megérdemled!)

 

Az autód jobb szülővé tesz

Szülőnek lenni nehéz munka és összetett feladat. A Hyundai reklámja azt sugallja, hogy a többmilliós autójuk segíteni tud neked abban, hogy jobb szülő legyél. Persze lehet, hogy szülőként megkönnyebbülsz, ha a mobilodon látod, hogy merre jár az autód, és benne a gyereked.

 

A dezodor segít megtalálni az egyediséged

Az Axe hosszú ideje ismert reklámjairól, melyben a nők nem tudnak ellenállni az Axe-ot használó férfiaknak. Idén a cég újdonsággal rukkolt elő. A reklám szerint az Axe segít megtalálni a legerősebb egyedi tulajdonságod. Sosem fogjuk megtudni, hogy mitől leszünk egyediek, ha ugyanazt az illatot használjunk mindannyian…

 

Egy applikáció segít, hogy jelzáloghoz juss!?!?!

Talán az egyik legfurcsább reklám, mely azt ígéri, hogy a telefonos applikáció segítségével pikk-pakk felvehetsz jelzáloghitelt, mely segít megvenni a házad és minden belevalót amire vágysz. És ha ilyen egyszerű lenne a hitelfelvétel, még több ember venne házat, amit megtöltene még több cuccal, így több munkája lenne még a kanapéláb készítőjének is… és a több hitelfelvétel megkönnyítené a  további hitelfelvételeket, hiszen nő a kereslet…  Ez annyira abszurd, hogy még a Washington Post sem tudta szó nélkül hagyni.

 

Az órád erősebbé tesz

Általánosságban elmondható, hogy szeretjük a rövidebb utat. A reklámok sokszor erre hajtanak és végtelenül leegyszerűsítik a dolgokat. Ebben a reklámban egyszerűen erősebbnek és egészségesebbnek mutatják azokat akiknek Fitbit órájuk van, óra nélküli társaikkal szemben. Azért az erőnlét és egészség ennél sokkal összetettebb dolog.

 

A reklámokat elkerülni nem tudod, mert mindenhol ott vannak. De azt végiggondolhatod egy-egy vásárlás előtt, hogy a kiszemelt termékre valóban szükséged van-e. Olvass a sorok között és ismerd fel a reklámok üres ígéreteit!

 

Forrás: AJ+, becomingminimalist
Kép: Pixabay

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás