• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Rázós termékek - szemezgetés a betiltott termékek listájából

2005.11.02. /
Diszkontboltban talált, Kínából származó áramütésveszélyes fázisceruza, a megengedettnél 2 1/2-szer több krómot tartalmazó cement, mérgező ftalátokat tartalmazó cumisüveg. Néhány szemelvény a betiltott termékek 42. heti listájáról.
Az Európai Unióban forgalmazott termékek biztonsági előírásait többek között a 2004 januárja óta hatályos termékbiztonsági dírektíva szabályozza. A direktíva betartatása a tagországok helyi hatóságainak, így Magyarországon a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség feladata, azonban léteznek határokon átívelő eszközök a fogyasztókra veszélyt jelentő termékek forgalomba hozatalának megakadályozására. Az egyik ilyen eszköz a Rapid Alert System ("RAPEX"), amely egyszerűen fogalmazva az EU termékbiztonsági riadóztató rendszere. Az adatbázis az Unió bármely tagországában felbukkanó veszélyes, illetve az egyes biztonsági előírásoknak nem megfelelő termékekről éresíti a helyi hatóságokat és a fogyasztókat.

Az Európai Bizottság fogyasztóvédelmi weboldalán minden héten frissülő listát találhatsz az aktuálisan a hatóságok hálóján fennakadt veszélyes termékekről. Sajnos magyarországi termékek is gyakran szerepelnek a merítésben, a 42. heti lista negatív rekordnak tekinthető, a listán szereplő hat termékből négy Magyarországon került a hatóságok kezébe. Diszkontboltokban talált, Kínából származó áramütésveszélyes fázisceruza (amiből ráadásul rögtön kettőt kínálnak 399 Ft-ért), áramütésveszélyes elosztó, a megengedettnél 2 1/2-szer több krómot tartalmazó cement, mérgező ftalátokat tartalmazó cumisüveg található a listán.

Az aktuális lista minden héten megtekinthető a RAPEX weboldalán (Weekly Overview), illetve a magyarországi betiltott termékek naprakész listája megtalálható a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség oldalán.

Hozzászólások

Horváth Gergő, TVE / 2006. július 18. 09.00

Kedves Ria! Utánajártunk, s igen, forgalomba lehet hozni módosított kukoricakeményítőt tartalmazó élelmiszert, ez az anyag engedélyezett adalékanyag. Az OÉTI állásfoglalása szerint az engedélyezett adalékanyagoknak egészségre károsító hatása nem ismert a meghatározott mértéken belüli fogyasztás körülményei között (ez jóval elmarad attól, amelyet egy személy egy nap alatt el tud fogyasztani, valamint az előállító-iparra is vonatkoznak előírások, melyek betartását rendszeresen ellenőrzik). Arra sincs bizonyíték, hogy a GM szója vastagbélrákot okozna, ezért így, két egymást követő mondatban szerepeltetni nem szerencsés (ugyanakkor mi is ellenezzük, hogy GM-élelmiszerek, -összetevők kerüljenek forgalomba). A vastagbélráknak sokkal inkább - bár korántsem kizárólagos - a rosszul összeállított étrend az oka, s jellemzően nem egy-egy engedélyezett élelmiszer.

ria / 2006. július 2. 15.59

Szeretném megtudni valakitöl, hogy forgalomba lehet-e hozni módositott kukoricakeményitöböl készült termékeket? Minden gyümölcsjoghurtban megtalálható, valamint a kechupban, az összes mártásban! Lehet ezt? Még az sem derült ki, hogy mennyire ártalmas!
A GM szójáról már nem is beszélek, ami minden felvágottban benne van! Itthon a vastagbélrák kezd vezetni a halálozási listán, az pedig kajától van!Miért lehet mindenbe belekeverni ezeket a vackokat?!  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében