fbpx

| Török Katalin

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Rázós termékek – szemezgetés a betiltott termékek listájából

Diszkontboltban talált, Kínából származó áramütésveszélyes fázisceruza, a megengedettnél 2 1/2-szer több krómot tartalmazó cement, mérgező ftalátokat tartalmazó cumisüveg. Néhány szemelvény a betiltott termékek 42. heti listájáról.

Az Európai Unióban forgalmazott termékek biztonsági előírásait többek között a 2004 januárja óta hatályos termékbiztonsági dírektíva szabályozza. A direktíva betartatása a tagországok helyi hatóságainak, így Magyarországon a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség feladata, azonban léteznek határokon átívelő eszközök a fogyasztókra veszélyt jelentő termékek forgalomba hozatalának megakadályozására. Az egyik ilyen eszköz a Rapid Alert System (“RAPEX”), amely egyszerűen fogalmazva az EU termékbiztonsági riadóztató rendszere. Az adatbázis az Unió bármely tagországában felbukkanó veszélyes, illetve az egyes biztonsági előírásoknak nem megfelelő termékekről éresíti a helyi hatóságokat és a fogyasztókat.

Az Európai Bizottság fogyasztóvédelmi weboldalán minden héten frissülő listát találhatsz az aktuálisan a hatóságok hálóján fennakadt veszélyes termékekről. Sajnos magyarországi termékek is gyakran szerepelnek a merítésben, a 42. heti lista negatív rekordnak tekinthető, a listán szereplő hat termékből négy Magyarországon került a hatóságok kezébe. Diszkontboltokban talált, Kínából származó áramütésveszélyes fázisceruza (amiből ráadásul rögtön kettőt kínálnak 399 Ft-ért), áramütésveszélyes elosztó, a megengedettnél 2 1/2-szer több krómot tartalmazó cement, mérgező ftalátokat tartalmazó cumisüveg található a listán.

Az aktuális lista minden héten megtekinthető a RAPEX weboldalán (Weekly Overview), illetve a magyarországi betiltott termékek naprakész listája megtalálható a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség oldalán.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás